| Author |
damaxyz Poziom 6

|
09 Mar 2010 13:35 Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Witam,
Mam prośbę, mianowicie potrzebuję układ dzięki któremu w prosty sposób i tani można zrobić sygnalizator zaniku obrotów.
Prosiłbym o podpowiedź jak taki układ wykonać (z jakich podzespołów - czujnik, wyświetlacz). Miałoby to pracować pod napięciem 24V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2010 13:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cranky Poziom 21

|
09 Mar 2010 13:52 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Stałe obroty czy zmienne, w jakim zakresie, natychmiastowa sygnalizacja czy możliwość lekkiej zwłoki?
Najprościej odśrodkowy styk gdzieś wpięty do wału - typu "kuleczka- sprężynka"
Inaczej - czujnik obrotów z układem czasowym (styk od wału, czasówka lub kondensator z przekźnikiem, lampka)
Jeśli chodzi o zatrzymanie "mocowe" maszyny lepiej przekaźnik nadprądowy - dużo lepiej - silnik zatrzymany pobierze ogromy prąd.
|
|
| Back to top |
|
 |
bonanza Poziom 22

|
09 Mar 2010 17:01 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Czujnik indukcyjny + "inteligentna złączka" - przejściówka dająca sygnał powyżej określonej częstotliwości impulsów. SELS powinien mieć obie rzeczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
damaxyz Poziom 6

|
10 Mar 2010 06:00 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Chodziło mi raczej o coś prostego z wykorzystaniem części z jakiegoś np. samochodu (np. z malucha czujnik halotronowy, lub ABS) w jakiś sposób połączyć to z lampką kontrolną która będzie świecić w momencie zaniku obrotów. Wszystko ma działać na instalacji 24 V. Wałek będzie się kręcił z prędkością nie większą niż 1000 obr/min.
Ta inteligenta złączka to niestety zbyt duży koszt bo około 200 zł. Czy są jakieś inne sposoby.
Tak jak pisałem obroty zmienne. Chce mieć tylko informacje czy dany wał się obraca więc chciałem zamieścić na nim jakiś magnes i czujnik. Problem pojawia się jak to odczytać gdy impulsy zanikną - rozglądałem się już za jakimiś układami do samodzielnego montażu ale niestety nic nie znalazłem.
Proszę o pomoc.
scaliłem
|
|
| Back to top |
|
 |
pafciowaw Poziom 19

|
15 Mar 2010 15:03 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Możesz zastosować czujnik ruchu
http://www.twt.com.pl/page.php?content=tcr
rozwiąże to sprawę.
Zakładałem takie; w młynku do tworzyw sztucznych przestaje obracać się koło nożowe (zacięcie tworzywa), a napęd nadal pracuje i pasek klinowy szlag trafiał...a mnie przy okazji...hehe
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2010 15:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektrocyber Poziom 9

|
15 Mar 2010 15:48 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Czujnik obrotów firmy Telemecanique typ XSAV 12373.
Ue: 12...48V DC 29,90zł
http://www.100pa.com/czujniki/
Kupujesz ten o zakresie od 120-3000obr/min podajesz 24Vdc na żyłe brązowo i niebiesko a na czarnej masz ciągłe 24Vdc gdy element metalowy pojawia się w odlagłości kilku mm i znika . Jeżeli element metalowy (atakujący) zatrzyma się na dłużej pod czujnikiem lub z dala od niego to po kilku sekundach lub po sekundzie znika 24Vdc. Czujnik posiada potencjometr gdzie małym śrubokręcikiem można na czuja wyregulować poniżej jakiej czestotliwości ma zniknąs 24Vdc.
Dodano po 29 [minuty]:
Jest też instrukcja http://www.100pa.com/foto/czujniki/instrukcja_XSAV.pdf
wynika z niej że możesz potem podać sygnał 24Vdc na lampke sygnalizacyjną zielono na pulpicie np. M22-LED-G firmy Moeller lub jakoś tańszą.
|
|
| Back to top |
|
 |
damaxyz Poziom 6

|
15 Mar 2010 20:10 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
To byłoby super rozwiązanie - o to o co mi chodziło. Jednak powstaje jedno pytanie czy na pewno to wyjście oznaczone LED w podanej dokumentacji będzie działało tak że jak obroty zanikną to zapali się lampka i czy wogóle jest ono poto.
Czy ktoś może używał tego sensora obrotów.
Pozdrawiam,
|
|
| Back to top |
|
 |
azibik Poziom 18

|
15 Mar 2010 21:54 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Stosuje się w taśmociągach.
|
|
| Back to top |
|
 |
damaxyz Poziom 6

|
16 Mar 2010 05:59 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Telemecanique typ XSAV 12373 stosuje się w taśmociągach i podpinając do niego diodę 24V powinna świecić czy może stosujesz dodatkowe układy które dają ci informację czy taśmociąg się kręci?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 05:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
damaxyz Poziom 6

|
23 Mar 2010 10:14 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Witam,
Próbowałem zakpić ten czujnik do pomiaru obrotów telemequanike ale niestety na stronie 100pa.com już ich facet nie ma a nowy kosztuje około 500 zł.
Wiec może ma ktoś jakieś inne tanie pomysły jeśli chodzi o taki układ lub może ktoś jest w stanie taki układ dla mnie zrobić na bazie jakiegoś mikrokontrolera z jakimś czujnikiem oczywiście odpłatnie.
Pozdrawiam,
|
|
| Back to top |
|
 |
bonanza Poziom 22

|
23 Mar 2010 11:35 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Te ceny na 100pa wydawały mi się podejrzanie niskie (czujniki i czasówki po 20zł, Easy po 200zł), że nawet tego nie sprawdzałem i okazuje się, że miałem rację. Niepoważni.
|
|
| Back to top |
|
 |
pukury Poziom 22

|
23 Mar 2010 13:53 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
Witam.
Może by zastosować układ CD4538 - lub inny tego typu .
Zastosować aplikację z ponownym wyzwalaniem - dokąd na wejście podawane są impulsy - na wyjściach jest stan H lub L .
Reszta jest prosta - tranzystor , przekaźnik i lampa ( led ) .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
cranky Poziom 21

|
23 Mar 2010 20:28 Re: Układ sygnalizujący zanik obrotów - czujnik |
|
|
|
No jak tanio i domowym sposobem to jak chciałeś z magnesem: Magnes, kontrakton, kondensator, przekaźnik (kontrakton ładuje cewkę przekaźnika zrównolegniona kondensatorem - jako układ czasowy)
Jedyny problem to zatrzymanie się idealnie w pozycji "na styk" z magnesem.
Ew. magnes na układzie odśrodkowym (bez obrotów cofa się i nie wzbudza kontraktonu)
Innny pomysł - silniczek prądu stałego spięty z wałem ->stabilizator napięcia-> przekaźnik półprzewodnikowy (minimalny pobór prądu).
|
|
| Back to top |
|
 |