FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rejestratory cyfrowe -transfer danych przy podgladzie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Rejestratory cyfrowe -transfer danych przy podgladzie
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 17:34   

Mam pytanie co do rejestratorow cyfrowych ,na 16 kamer.Takie rejestratory posiadaja oprogramowanie np.CMS. Czy takie oprogramowanie umozliwia podglad w pelnej plynnosci obrazu?Jesli bede mial podlaczonych 16 kamer i bede chcial miec podglad z nich 25 kl/s przy podziale np. ekran na 4 to jaki bedzie transfer danych do PC z zainstalowanym CMS.Jakiego transferu to wymaga?Czy jest on staly w zaleznosci ile klatek /s ustawimy na podgladzie czy zmienia sie np. jesli ogladamy obraz z 1 kamery na full screen to jest mniejszy a jesli ogladamy np. z 4 kamer na ekranie podzielonym na 4 to jest wiekszy ?Prosze o odpowiedz znawcow tematu.
Back to top

mrozik552
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 09 Mar 2010 18:50   

Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie

Moze znawca tematu to za duzo, ale napisze co zaobserwowalem.
Ogolnie zaogolniles temat, bo wiekszosc rejestratorow a co za tym idzie i oprogramowanie rozni sie od siebie.

Generalnie na ilosc przesylanych danych ma wplyw maksymalna wielkosc ramki obrazu, czestotliwosc wysylania/zapisywania ramki, typ oraz rodzaj. Wiekszosc rejestratorow ma stala wielkosc ramki najczesciej dopisana do rozdzielczosci. Sa jednak urzadzenia gdzie mozna ta wielkosc definiowac i tak np jest to zakres od 32 kbps do 2 Mbps. Najczesciej przy rozdzielczosci 4 CIF rej zapisuja ramke w wielkosci ok 384 kbps.
A wiec musisz pomnozyc swoje 25 kl/s przez wielkosc ramki. Glowa boli

Mialoby sie to do odtwarzania jednego kanalu, dalej dzielac /to juz zalezy od rozwiazania w danego typu rejestratorze/ obraz na 4 kanaly itp mnozysz otrzymana liczbe z jednego kanalu przez 4 itd. Tu juz dopiero glowa boli. Czyli potrzebujesz wiekszej przepustowosci.

Idac dalej niektore rejestratory posiadaja tzw dual stream, czyli mozliwosc rozgraniczenia jednej wielkosci ramki i predkosci dla zapisu a innej dla wysylania przez siec, co daje przez nasze obecnie predkosci lacza internetowego mozliwosc w miare plynnego obserowania przez siec na PC lub idac dalej przez tel kom.

Jak sie myle niech mnie ktos poprawi, sam chetnie sie dowiem wiecej
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 18:50   

Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 09 Mar 2010 20:11   

Rejestratory cyfrowe przeważnie "pchają w sieć" tyle samo klatek na sekundę co zapisują na dysku, dlatego wątpię abyś osiągnął 25klatek, chyba że masz rejestrator typu real-time np. Samsunga czy dahua (tylko po co?). W zależności od typu rejestratora jest różnie z tą zajętością pasma.
Back to top

lukasrhcp
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 20:39   

Czyli wychodzi z twoich obliczeni 384kbps x 25kl/s=9600kbps=9,6Mbps czyli sporo jak na jedna kamere.Mnozac to razy 16 kamer podlaczonych do rejestratora to wychodzi mi 153,6 Mbps.Przed chwila gadalem z kolega ktory niby testowal obraz w rozdzielczosci PAL z jednej kamery przez przegladarke internetowa i wyszlo mu po 15 minutach testu ze 1 kamera potrzebuje 80kbps przy 25kl/s i rozdzielczosci 720x576 .W tym wypadku obliczenia wygladaja tak 80kbps x 16=1280kbps=1,28Mbps .Roznice widac golym okiem .Tylko dlaczego ....?
Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 09 Mar 2010 21:22   

Żeby nie być gołosłownym transfer z BCS-1604LNHS przy D1 i 6kl/sek:
Jak widzisz podchodzi do 1Mbit na kanał czyli dużo więcej. Jak wiadomo ten rejestrator mocno kompresuje nawet przy najwyższej jakości.
Nie możesz w ten sposób przeliczać transferu, to tyczyło się tylko kompresji MJPEG i też w zależności od ilości szczegółów w obrazie. Przy międzyklatkowych typy MPEG4 a tym bardziej h264 nie ma to sensu.

Dodano po 5 [minuty]:

Nie wydaje mi się żeby kolega wiedział co testuje

Dodano po 19 [minuty]:

Po zmniejszeniu kanałów 2 i 3 do 1 klatki na sekundę sprawa wygląda następująco:
Jak widzisz nie spadł sześciokrotnie jakby to z Twoich wyliczeń wynikało. Oczywiście kompresja VBR.
Back to top

lukasrhcp
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 21:33   

Prz D1 mowisz czyli 720x576 . To dla 25 kl/s jaki by byl transfer,mozesz pokazac?Ja wlasnie widzialem obraz przy S2 ,nie wiem co to za rozdzielczosc ale szczerze to nie najlepsza, chodzi prawie plynnie przy podgladzie na 1 kamere .
Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 09 Mar 2010 21:40   

Nie pokaże bo ten rejestrator wyciąga max 6kl/sekundę i tyle może max wysłać w sieć. Przy okazji zauważyłem że ten rejestrator rejestruje w lepszej jakości przy zaniżonej ilości klatek (co fałszuje nieco wyniki) . D1 to 720x576, S2 to zdaje się połowa z tego. Będziesz potrzebował dobrego symetryka aby tyle wysłać w sieć, i to na prawdę niewiele rejestratorów potrafi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 21:40   

Back to top

lukasrhcp
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 21:55   

To by trzeba z80 Mbit/s zeby wyslac tak z 16kamer w D1 i przy 25kl/s.
Back to top

mrozik552
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 09 Mar 2010 23:21   

Wydaje mi sie że na wykresie nr 2 dokladnie pokazales ze wlasnie przy 1 kl/s bylo ok wartosci 390/400 kbs no i w miare prosty wykres, co moze byc zwiazane ze stalym obrazem na 2 kanale. Rejestrator, ktory ja testowalem mial mozliwosc definiowania maksymalnej przepustowosci na kanal i taka do rozdzielczosci D1 byla zalecana.

Poza tym duzo jest sprzetu i zeby zadac takie pytanie i sensownie na nie odpowiedziec 3eba rozmawiac o danym urzadzeniu, wlasnie po to zeby nie bylo niejasnosci i dziwnych iluzji. pozdrawiam
Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 10 Mar 2010 01:00   

lukasrhcp wrote:
To by trzeba z80 Mbit/s zeby wyslac tak z 16kamer w D1 i przy 25kl/s.

Powiedz mi Kolego za pomocą konkretnie jakiego rejestratora chcesz to przesłać?
mrozik552 wrote:
Wydaje mi sie że na wykresie nr 2 dokladnie pokazales ze wlasnie przy 1 kl/s bylo ok wartosci 390/400 kbs no i w miare prosty wykres, co moze byc zwiazane ze stalym obrazem na 2 kanale. Rejestrator, ktory ja testowalem mial mozliwosc definiowania maksymalnej przepustowosci na kanal i taka do rozdzielczosci D1 byla zalecana.

Poza tym duzo jest sprzetu i zeby zadac takie pytanie i sensownie na nie odpowiedziec 3eba rozmawiac o danym urzadzeniu, wlasnie po to zeby nie bylo niejasnosci i dziwnych iluzji. pozdrawiam

W tym modelu masz możliwość ustawienia stałego transferu (CBR) typu 160, 256 czy 1024, ale to nie ma sensu bo zapełnia dysk niepotrzebnie przy braku zmian w obrazie. Ciekaw jestem ile rejestratorów pracuje na takich domyślnych ustawieniach :)
Na kamerze nr 3 mam spory transfer, zdarza się że nawet dwa razy większy niż na pozostałych, a to tylko przez słabą redukcję szumów (a w zasadzie jej brak) w kamerze.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2010 01:00   

Back to top

lukasrhcp
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 07:27   

Nie wiem jaki to jest rejestrator ale wydaje mi sie ze S2 to jest lipa,to jest jak dla mnie za slaba rozdzieloczosc , nie widac zadnych szczegolow nawet jak cos jest na pelnym ekranie, fakt ze wszystko jest prawie plynne, troche sie czasami przycina ale rozdzielczosc jest beznadziejna.
Back to top

lukasrhcp
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 15:58   

Re: Rejestratory cyfrowe -transfer danych przy podgladzie

Wiec tak rejestrator to DVS -08AP DVR. Wiec jak to jest dalej z tym transferem danych?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Rejestratory cyfrowe -transfer danych przy podgladzie
Page 1 of 1
Similar topics
Rejestratory na 26 kamer - jak i za ile (2)
Rejestratory Novus - opinie (16)
Czym są Rejestratory elektromechaniczne (5)
Rejestratory wielkości elektrycznych (2)
Rejestrator DVS -08AP DVR -transfer danych (6)
RS-232, LPT, RJ-45 - bezprzewodowy transfer danych... (9)
Rejestratory Cyfrowe 4 kanalowe do 1200zl (21)
Cyfrowe rejestratory obrazu (29)
ddns i dwa rejestratory DVR (5)
Rozdzielenie sygnalu na dwa rejestratory skrętką (12)

Page generation time: 0.053 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed