| Author |
lukasrhcp Poziom 17

|
09 Mar 2010 17:34 Rejestratory cyfrowe -transfer danych przy podgladzie |
|
|
|
Mam pytanie co do rejestratorow cyfrowych ,na 16 kamer.Takie rejestratory posiadaja oprogramowanie np.CMS. Czy takie oprogramowanie umozliwia podglad w pelnej plynnosci obrazu?Jesli bede mial podlaczonych 16 kamer i bede chcial miec podglad z nich 25 kl/s przy podziale np. ekran na 4 to jaki bedzie transfer danych do PC z zainstalowanym CMS.Jakiego transferu to wymaga?Czy jest on staly w zaleznosci ile klatek /s ustawimy na podgladzie czy zmienia sie np. jesli ogladamy obraz z 1 kamery na full screen to jest mniejszy a jesli ogladamy np. z 4 kamer na ekranie podzielonym na 4 to jest wiekszy ?Prosze o odpowiedz znawcow tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
mrozik552 Poziom 10

|
09 Mar 2010 18:50 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
Moze znawca tematu to za duzo, ale napisze co zaobserwowalem.
Ogolnie zaogolniles temat, bo wiekszosc rejestratorow a co za tym idzie i oprogramowanie rozni sie od siebie.
Generalnie na ilosc przesylanych danych ma wplyw maksymalna wielkosc ramki obrazu, czestotliwosc wysylania/zapisywania ramki, typ oraz rodzaj. Wiekszosc rejestratorow ma stala wielkosc ramki najczesciej dopisana do rozdzielczosci. Sa jednak urzadzenia gdzie mozna ta wielkosc definiowac i tak np jest to zakres od 32 kbps do 2 Mbps. Najczesciej przy rozdzielczosci 4 CIF rej zapisuja ramke w wielkosci ok 384 kbps.
A wiec musisz pomnozyc swoje 25 kl/s przez wielkosc ramki. Glowa boli
Mialoby sie to do odtwarzania jednego kanalu, dalej dzielac /to juz zalezy od rozwiazania w danego typu rejestratorze/ obraz na 4 kanaly itp mnozysz otrzymana liczbe z jednego kanalu przez 4 itd. Tu juz dopiero glowa boli. Czyli potrzebujesz wiekszej przepustowosci.
Idac dalej niektore rejestratory posiadaja tzw dual stream, czyli mozliwosc rozgraniczenia jednej wielkosci ramki i predkosci dla zapisu a innej dla wysylania przez siec, co daje przez nasze obecnie predkosci lacza internetowego mozliwosc w miare plynnego obserowania przez siec na PC lub idac dalej przez tel kom.
Jak sie myle niech mnie ktos poprawi, sam chetnie sie dowiem wiecej
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2010 18:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
09 Mar 2010 20:11 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
Rejestratory cyfrowe przeważnie "pchają w sieć" tyle samo klatek na sekundę co zapisują na dysku, dlatego wątpię abyś osiągnął 25klatek, chyba że masz rejestrator typu real-time np. Samsunga czy dahua (tylko po co?). W zależności od typu rejestratora jest różnie z tą zajętością pasma.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasrhcp Poziom 17

|
09 Mar 2010 20:39 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
Czyli wychodzi z twoich obliczeni 384kbps x 25kl/s=9600kbps=9,6Mbps czyli sporo jak na jedna kamere.Mnozac to razy 16 kamer podlaczonych do rejestratora to wychodzi mi 153,6 Mbps.Przed chwila gadalem z kolega ktory niby testowal obraz w rozdzielczosci PAL z jednej kamery przez przegladarke internetowa i wyszlo mu po 15 minutach testu ze 1 kamera potrzebuje 80kbps przy 25kl/s i rozdzielczosci 720x576 .W tym wypadku obliczenia wygladaja tak 80kbps x 16=1280kbps=1,28Mbps .Roznice widac golym okiem .Tylko dlaczego ....?
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
09 Mar 2010 21:22 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
Żeby nie być gołosłownym transfer z BCS-1604LNHS przy D1 i 6kl/sek:
Jak widzisz podchodzi do 1Mbit na kanał czyli dużo więcej. Jak wiadomo ten rejestrator mocno kompresuje nawet przy najwyższej jakości.
Nie możesz w ten sposób przeliczać transferu, to tyczyło się tylko kompresji MJPEG i też w zależności od ilości szczegółów w obrazie. Przy międzyklatkowych typy MPEG4 a tym bardziej h264 nie ma to sensu.
Dodano po 5 [minuty]:
Nie wydaje mi się żeby kolega wiedział co testuje
Dodano po 19 [minuty]:
Po zmniejszeniu kanałów 2 i 3 do 1 klatki na sekundę sprawa wygląda następująco:
Jak widzisz nie spadł sześciokrotnie jakby to z Twoich wyliczeń wynikało. Oczywiście kompresja VBR.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasrhcp Poziom 17

|
09 Mar 2010 21:33 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
Prz D1 mowisz czyli 720x576 . To dla 25 kl/s jaki by byl transfer,mozesz pokazac?Ja wlasnie widzialem obraz przy S2 ,nie wiem co to za rozdzielczosc ale szczerze to nie najlepsza, chodzi prawie plynnie przy podgladzie na 1 kamere .
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
09 Mar 2010 21:40 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
Nie pokaże bo ten rejestrator wyciąga max 6kl/sekundę i tyle może max wysłać w sieć. Przy okazji zauważyłem że ten rejestrator rejestruje w lepszej jakości przy zaniżonej ilości klatek (co fałszuje nieco wyniki) . D1 to 720x576, S2 to zdaje się połowa z tego. Będziesz potrzebował dobrego symetryka aby tyle wysłać w sieć, i to na prawdę niewiele rejestratorów potrafi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2010 21:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasrhcp Poziom 17

|
09 Mar 2010 21:55 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
To by trzeba z80 Mbit/s zeby wyslac tak z 16kamer w D1 i przy 25kl/s.
|
|
| Back to top |
|
 |
mrozik552 Poziom 10

|
09 Mar 2010 23:21 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
Wydaje mi sie że na wykresie nr 2 dokladnie pokazales ze wlasnie przy 1 kl/s bylo ok wartosci 390/400 kbs no i w miare prosty wykres, co moze byc zwiazane ze stalym obrazem na 2 kanale. Rejestrator, ktory ja testowalem mial mozliwosc definiowania maksymalnej przepustowosci na kanal i taka do rozdzielczosci D1 byla zalecana.
Poza tym duzo jest sprzetu i zeby zadac takie pytanie i sensownie na nie odpowiedziec 3eba rozmawiac o danym urzadzeniu, wlasnie po to zeby nie bylo niejasnosci i dziwnych iluzji. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
10 Mar 2010 01:00 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
| lukasrhcp wrote: |
| To by trzeba z80 Mbit/s zeby wyslac tak z 16kamer w D1 i przy 25kl/s. |
Powiedz mi Kolego za pomocą konkretnie jakiego rejestratora chcesz to przesłać?
| mrozik552 wrote: |
Wydaje mi sie że na wykresie nr 2 dokladnie pokazales ze wlasnie przy 1 kl/s bylo ok wartosci 390/400 kbs no i w miare prosty wykres, co moze byc zwiazane ze stalym obrazem na 2 kanale. Rejestrator, ktory ja testowalem mial mozliwosc definiowania maksymalnej przepustowosci na kanal i taka do rozdzielczosci D1 byla zalecana.
Poza tym duzo jest sprzetu i zeby zadac takie pytanie i sensownie na nie odpowiedziec 3eba rozmawiac o danym urzadzeniu, wlasnie po to zeby nie bylo niejasnosci i dziwnych iluzji. pozdrawiam |
W tym modelu masz możliwość ustawienia stałego transferu (CBR) typu 160, 256 czy 1024, ale to nie ma sensu bo zapełnia dysk niepotrzebnie przy braku zmian w obrazie. Ciekaw jestem ile rejestratorów pracuje na takich domyślnych ustawieniach :)
Na kamerze nr 3 mam spory transfer, zdarza się że nawet dwa razy większy niż na pozostałych, a to tylko przez słabą redukcję szumów (a w zasadzie jej brak) w kamerze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 01:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasrhcp Poziom 17

|
10 Mar 2010 07:27 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer dancych przy podgladzie |
|
|
|
Nie wiem jaki to jest rejestrator ale wydaje mi sie ze S2 to jest lipa,to jest jak dla mnie za slaba rozdzieloczosc , nie widac zadnych szczegolow nawet jak cos jest na pelnym ekranie, fakt ze wszystko jest prawie plynne, troche sie czasami przycina ale rozdzielczosc jest beznadziejna.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasrhcp Poziom 17

|
14 Mar 2010 15:58 Re: Rejestratory cyfrowe -transfer danych przy podgladzie |
|
|
|
Wiec tak rejestrator to DVS -08AP DVR. Wiec jak to jest dalej z tym transferem danych?
|
|
| Back to top |
|
 |