| Author |
mario s. Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2010 20:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
e_techman Poziom 13

|
12 Mar 2010 15:08 Re: Jaki nadajnk do NIKKO "Toyota" |
|
|
|
Witam,
najpewniej chodzi o dość wiekowe układy OKI serii L9364/65, podobnie jak znana Ci seria TX/RX, są dedykowaną serią układów przeznaczonych do RC, choć w tym przypadku są to układy działające na zbliżonym do PPM standardzie przesyłania informacji i przeznaczone do sterowania proporcjonalnego.
Prawdopodobnie układ jest 6-8 kanałowy z tym, że nie wszystkie kanały sa pewnie proporcjonalne. Nie spotkałem nigdzie szczegółowego opisu tej serii i zapewne także mało realne będzie znalezienie gdzieś samego układ nadajnika. Można próbować zbudować nadajnik z wykorzystaniem choćby jakiegoś procesora, bowiem istotą jest tylko poprawne wysłanie ciągu impulsów podobnie jak w PPM dostosować się trzeba jedynie do czasów jakie odbiera poprawnie odbiornik. Z tego co pamiętam czasy impulsów były dłuższe niż w standardzie PPM. Można też zacząć od zwykłego nadajnika PPM z typowym czasem ramki ok. 20 ms lub znaleźć stary układ 5044, który ma możliwość, przez zmianę wartości dołączonych elementów, na szybką zmianę parametrów PPM.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 15:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mario s. Poziom 14

|
12 Mar 2010 21:15 Re: Jaki nadajnk do NIKKO "Toyota" |
|
|
|
Witam PRZEDMÓWCĘ :)
Nie wiem czy to ważne,ale przeprowadziłem test z oryginalnym NADAJNIKIEM NIKKO z us. C1069C i z kwarcem do pary,a reakcja była taka że :
-już po włączeniu zasilania nadajnika, SAM włączył się silnik jezdny i auto zasuwało do przodu na "jedynce" ,silnik skrętu - skręcił koła na maxa w prawo i zapaliły się światła ,
-po przechyleniu dźwigni jazdy w przód na "raz"(Low) załączył się sil. "skrzyni bieg." i załączył dwójkę,
-po przechyleniu na"dwa" (High) koła skręciły w prawo ,
-a po przechyleniu dźwigni w skrętu w "lewo" zgasły światła......
To były jedyne oznaki jego "życia" :)
Wspomniałeś o nadawaniu "PPM" , niestety to już dla mnie za "wysokie progi" ,a w okolicy nie mam nikogo co by dał radę takiemu "wyzwaniu" :)
(naprawy RTV to tak ,ale "w to nie chcą się bawić")
Więc mam pytanko, gdzie by była możliwość "podstawienia" takiego nadajnika "PPM" ? Może w jakimś dużym sklepie modelarskim ?
Lub czy jest sens wlutowania zamiast tego "OKI" np. us. C1059CA będącego w "parze" z tym w nadajniku C1069C ? (mam na chodzie auta z tymi us.)
Potrzebował bym też namiar na jakąś stronę ze shematami w których są te "1059 i 1069" -TO BY NAPRAWDĘ COŚ MI POMOGŁO .
Wiadomo że zawsze zostaje wymianka środka i dobranie całej reszty, lecz nie wiem ile by wyniosła taka aparaturka (choćby nawet używnana) aby wysterować tyle silników i te światełka.....
POZDROWIOKA :)
http://obrazki.elektroda.net/36_1268424811.jpg
|
|
| Back to top |
|
 |
e_techman Poziom 13

|
13 Mar 2010 00:09 Re: Jaki nadajnk do NIKKO "Toyota" |
|
|
|
Witam,
wydaje się, że jednak układ OKI 9365 ma większe możliwości od C1069 a współpraca być może jest możliwa, ale przy ograniczeniu do sterowania podobnego jak w układach TX2/RX2 czyli włącz/wyłącz. Co do PPM to pojawił się "wieki" temu czyli powstał zanim pojawiły się chińskie "wynalazki" i był stosowany także w wielu zabawkach. Ciekaw jestem czy dysponujesz jakimś sprzętem pomiarowym by zobaczyć co wysyła nadajnik z C1069?
Poza tym czy Twoje zabawki posiadają jakieś oznaczenia literowo-cyfrowe na płytkach z elektroniką lub mają naklejki z numerami?
Co do zamiany układów to należałoby dobrze się zastanowić, zamiana nie zawsze jest możliwa bez ingerencji w pozostałą część układu, scalaki mają inne wyprowadzenia, potrzebują innej konfiguracji elementów zewnętrznych itd. trzeba brać to pod uwagę, wymiana całości na coś działającego może być prostsza.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 00:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mario s. Poziom 14

|
07 Jul 2010 21:08 Re: Jaki nadajnk do NIKKO "Toyota" |
|
|
|
Witam przedmówce po przerwie i dziękuję za naprawdę wyczerpujące odpowiedzi :)
Nie mam profesjonalnej aparatury pomiarowej tylko cyfrowy miernik uniwers. więc ciągle poruszam się po omacku.
Zrobiłem kilka "sekcji zwłok" różnych RC NIKKO - prześwietliłem kilka rozwiązań sterowań z układami C1059 i C1069.
Wyszło że mogą one zastąpić tego "oki" ale wiadomo RAZEM W PARZE gdyż obsługują 6 funkcji czyli tyle ile potrzebuje ta Toyota .
Nadajnik który przedstawiłem powyżej obsługiwał większość funkcji ale nie tak jak by się chciało ,może można by jeszcze pozamieniać odpowiednio ze sobą te 6 nóżek US "oki" aby jego sygnały sterujące pobiegły na odpowiednie tranzystory wykonawcze i dopasowało by to mój nadajnik z foto powyżej do tego autka ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mario s. Poziom 14

|
10 Aug 2010 21:10 Re: Jaki nadajnk do NIKKO "Toyota" |
|
|
|
Witam. Pojawiła się ta Toyota na Alledrogo ,ale dla mnie za drogo , no i ma ten oryginalny NADAJNIK - NIE DO ZDOBYCIA !!!
Dla zainteresowanych dorzucam fotkę ;)
Pozdroo...
|
|
| Back to top |
|
 |