FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

zmiana świetlówki w lampce.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> zmiana świetlówki w lampce.
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 21:10   

zmiana świetlówki w lampce.

Witam
Zastanawiałem się w jakim dziale zamieścić ten tema bo dotyczy on przerobienia lampki warsztatowej. Otóż kupiłem sobie ostatnio lampkę warsztatową przenośną jednak okazało się ze ma zbyt słabe światło więc pomyślałem o wzmocnieniu jej. Oryginalnie lampka posiada świetlówkę 9W i elektroniczny starter. Kupiłem nową swietlówkę 26W o wymiarach zbliżonych i zmieści mi się ona do obudowy jednak mam problem gdyż po podłączeniu nowej świetlówki mruga ona a nie startuje. Domyśłam się ze problem tkwi w elektronicznej przetwornicy zbudowanej na 2 tranzystorach 13002 i chyba kondensator lub starter zapłonnik CL21 400W/473T bo nie wiem co to jest dokładnie a siedzi to dokładnie na zasilaniu jednej z końcówek świetlówki. Co przerobić i ewentualnie co wzmocnić aby układ działał z nową mocniejszą świetlówką?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Mar 2010 21:10   

Back to top

Dido230
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 09 Mar 2010 21:41   

Re: zmiana świetlówki w lampce.

Wymienić tą elektroniczną przetwornicę na taką o mocy nie mniejszej niż moc świetlówki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 21:41   

Back to top

gracus7
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 10:41   

a czy można taki układ gdzieś kupić w sklepie??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 10:41   

Back to top

gracus7
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 Post from the author of the topic 16 Mar 2010 18:26   

Szukałem przetwornicy po sklepach elektrycznych i w internecie jednak brak jakichkolwiek ofert!! Kupiłem wcześniej żarówkę PL-C 26W za 30zł jednak nie startuje i teraz nie mam czym jej zasilić to jakaś paranoja!! Może znajdzie sie ktoś kto pomoże przebudować przetwornicę na żarówkę PL 9W tak aby ruszyła na niej Swietlówka PL-C 26W. podejrzewam ze nie chodzi o wymianę tranzystorów gdyż wtedy ruszyłaby świetlówka a tranzystory mogłyby się grzać lub spalić. Czy to będzie problem w cewce czy tym małym transformatorku? a może jakiś kondensator??
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> zmiana świetlówki w lampce.
Page 1 of 1
Similar topics
Wyzwalanie tranzystora w lampce rowerowej (8)
dwa wyłaczniki w lampce nocnej (9)
Wymiana LED w lampce rowerowej (10)
Żarówka w lampce 40W co chwilę się przepala (4)
Dioda zmieniająca kolory, czy zadziała w lampce z białym ledem? (2)

Page generation time: 0.063 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed