FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Aristo Smart 100, błędy STOP, wolne działanie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Aristo Smart 100, błędy STOP, wolne działanie
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#1 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 21:33   

Aristo Smart 100, błędy STOP, wolne działanie

Witam,
niedawno w moim laptopie zaczęły się dziać bardzo dziwne rzeczy. Najpierw system (Windows XP Home SP3) zaczął ekstremalnie wolno działać, włączał się 20 minut, potem też nic nie można było na nim zrobić. Po odczekaniu na przykład 3 godzin zaczynał ponownie dobrze działać. Uruchomiłem konsolę do odzyskiwania i CHDSK /r chciałem sprawdzić dysk pod kątem błędów. Proces dochodził do 75% po czym wracał ponownie do 50% i powstawała taka pętla. Kolejnym etapem złego działania były komunikaty przy uruchamianiu "Non-system disk or disk error" i nie wykrywanie dysku przez BIOS. Za którymś razem z kolei dysk powrócił i w konsoli do odzyskiwania zrobiłem FIXBOOT i postawiło to dysk na nogi na tyle, że mogłem z niego zgrać dane (system nadal działa okropnie wolno). Kolejnym moim krokiem był niestety format (tym teoretycznie powinienem wyeliminować wirusy). Dysk 40GB Toshiby formatował się około 4-5h (nadzywczaj długo), ale system ładnie zainstalował się - wszystkie sterowniki wgrałem, programy itd. Przez 3 dni działał super, a wtedy pojawił się po raz pierwszy błąd STOP 0x000000F4. Ponownie wróciły problemy z szybkością działania (system znowu uruchamia się 20 minut i prawie nie działa). Teraz na przemian wyświetla się wcześniej wymieniony błąd lub STOP 0x00000077. Błędy te pojawiają się bez żadnej reguły - raz przy uruchamianiu Firefoxa, raz po prostu same z siebie. W nocy przeskanowałem dysk HDTune i znalazł tylko jeden Bad Sector 15mb. Mam dwie kości RAM i na przemian próbowałem je wyjmować, żeby sprawdzić czy może one nie padły. Rzeczą dla mnie najdziwniejszą jest to, że w trybie awaryjnym wszystko działa idealnie. Szczerze przyznam, że nie mam już pomysłu co może być nie tak. Postaram się niedługo zgrać plik dump z ostatniego zrzutu.
Bardzo dziękuję użytkownikowi Hucul, za przekazanie mi punktów, abym mógł założyć ten temat.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Mar 2010 21:33   

Back to top

Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 10 Mar 2010 06:39   

Re: Aristo Smart 100, błędy STOP, wolne działanie

Wystarczy, że w trybie zwykłym występuje konieczność użycia swapa i "trafiany" jest obszar z tym badem ( swoją drogą - co znaczy "jeden bad sector 15 mb"?), bo wystąpił spadek wydajności. To samo dziać się może gdy dane prefetch są w takim obszarze odkładane.
0x77 MS opisuje "... pagefile could not be found or read into memory. This message also can indicate disk hardware failure, disk data corruption, or possible virus infection.", co może potwierdzać w/w tezę.
Oczywiście nie można wykluczyć, że ot wina kontrolera - można spróbować to potwierdzić/wykluczyć rzucając okiem w logi systemu (eventvwr.msc).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Aristo Smart 100, błędy STOP, wolne działanie
Page 1 of 1
Similar topics
Aristo... bardzo dziwne działanie podświetlenia matrycy (21)
HP Deskjet F4180 wolne działanie (3)
Wolne działanie XP SP3 na laptopie (5)
Zbyt wolne działanie gier (9)
Wolne działanie komputera? (7)
Aristo Smart 100 - brak ładowania nowej, zastępczej baterii (2)
Bardzo wolne działanie programów obciążenie CPU 100% (6)
Wolne działanie Internetu na łączu radiowym (4)
TP-Link WR543G - wolne działanie Internetu (4)
Wolne działanie komputera z 3.0GHz procesorem. (14)

Page generation time: 0.072 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed