| Author |
waljo Poziom 17

|
09 Mar 2010 21:45 Progran do monitorowania łącza internetowego |
|
|
|
Internet od TP neostrada i livebox 1Mb. Sprawdzam często prędkość łącza przy pomocy strony speedtest.net.pl, i wyniki są w granicach 350 do 700 kb/s - download. Chciałbym mieć podgląd na prędkość tego łącza i ewentualnie zapisywać jego parametry w postaci jakiegoś wykresu lub tabelki. Czy jest jakiś program, który by to robił. znalazłem na necie kilka ale który wybrać?.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2010 21:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jarewa Poziom 22

|
09 Mar 2010 21:58 Re: Progran do monitorowania łącza internetowego |
|
|
|
Też testowałem kilka i pozostałem na NetMeter.
|
|
| Back to top |
|
 |
waljo Poziom 17

|
09 Mar 2010 22:10 Re: Progran do monitorowania łącza internetowego |
|
|
|
Czy on robi jakieś statystyki jaka była predkość w danym dniu czy tygodniu. rzecz w tym, że chcę napisać reklamacje do TP i chce czyms udokumentować tę małą prędkość. Zastanawiam się jeszcze czy czasami ktoś nie "podbiera" mi neta z sasiadów. Sieć jest zabezpieczona ale może jednak?.
|
|
| Back to top |
|
 |
soltys_w Poziom 18

Joined: 24 Apr 2004 Posts: 526 Location: Hipolitów (mazowieckie)
|
10 Mar 2010 02:48 Re: Progran do monitorowania łącza internetowego |
|
|
|
Statystyki chwilowej prędkości pobierania / wysyłania są wyświetlane na bieżąco. Netmeter zlicza ile danych zostało pobranych w ciągu godziny, doby, tygodnia, miesiąca - zainstaluj go i przetestuj.
Nie pokaże Ci jednak, jaka w danym momencie jest maksymalna przepustowość łącza, chyba, że masz je maksymalnie obciążone przez cały czas.
Jeśli korzystasz z routera, to sprawdź w logach, kto się do niego łączył, czy masz jakieś obce MACi.
Dobry jest program The Dude służący do monitorowania sieci opartych o MT. Jeśli jednak odpowiednio się go skonfiguruje, to może monitorować dowolne łącza oparte o xDSL.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 02:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
waljo Poziom 17

|
10 Mar 2010 07:12 Re: Progran do monitorowania łącza internetowego |
|
|
|
"Statystyki chwilowej prędkości pobierania / wysyłania są wyświetlane na bieżąco". To Byłoby dobre ale zależy mi głównie na wykonaniu statystyki. Chyba żeby robił zrzuty ekranu z danymi ale to trochę mi nie pasuje.
Co do routera to jak sprawdzić czy ktoś ktoś się podpinał w libeboxie?.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 07:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ciastex Poziom 17

|
13 Mar 2010 21:16 Re: Progran do monitorowania łącza internetowego |
|
|
|
Jeśli jest problem z transferami , to proponuję na jakiś czas może podpiąć router bez WiFi
Czy pytałeś na infolinii technicznej czy niema uszkodzeń, przeciążeń itp ?
Sprawdź transfery na www.speedtest.pl/pomiar
i na www.speedtest.net
Zrób po około 10 pomiarów, będziesz miał jasność
Jeśli masz modem USB, to wykonaj pomiary na jakimś innym komputerze, najlepiej na jakimś nowym laptopie
Podczas pomiarów oczywiście wyłącz zbędne programy.
|
|
| Back to top |
|
 |
waljo Poziom 17

|
15 Mar 2010 21:28 Re: Progran do monitorowania łącza internetowego |
|
|
|
Witam, jestem po wizycie fachowca z TP. Pomiar na jego laptopie był w granicach 900 do 1300 kb/s, pomiar na moim kompie był niestety niższy max 800 kb/s. Padło podejrzenie na wirusy ale po przeskanowaniu nic nie wykazało. Pan stwierdził, że jest u mnie któryś raz z kolei i ma podejrzenie na zasilacz w kompie. Wczesniej przy modemie też były problemy. Podejrzewa, że gniazda USB nie posiadaja odpowiedniego zasilania i nie chodziło o napięcie a o natężenie prądu w tych gniazdach. Stwierdził, że ten "odbiorniczek" wifi dołączony do liveboxa nie jest w pełni zasilany przez sasilacz komputera co przekłada się na jego pracę. Poradził aby kupić karte wifi dołaczana na płyte komputera a nie do gniazda USB i wtedy sprawdzić czy sa jakieś zmiany w predkości. Czy to o to akurat chodzi nie wiem ale wyjaśnienie problemu wydaje sie zasadne. Co do gniazd usb tu wszystkie są zajęte, po włożeniu pena do ostatniego wolnego następuje wyłączenie "odbiornczka" od liveboxa. Więc myslę, że coś w tym tłumaczeniu fachowca musi być.
|
|
| Back to top |
|
 |