| Author |
tdq Poziom 7

Joined: 08 Apr 2006 Posts: 22 Location: Peny-bont ar Ogwr, Cymru
|
09 Mar 2010 23:30 Ft-857d wzbudza sie na 6m |
|
|
|
Witam. Mam problem z moim ft-857d .
Wzbudza się tx na 50MHz .Zarówno na Fm jak i SSB. Poniekąd jest to związane z niedopasowaniem anteny ale bez przesady. Zdarza się też przy dobrym zestrojeniu.
Regulacja wzmocnienia m.cz. nic nie daje. Dopiero gdy zmniejszę moc poniżej 10W jest OK.
Najczęściej radio działa z antena Atas120 . Poprzez to że następuje wzbudzenie, radio nie jest w stanie nastroić anteny na 6m.
W momencie wzbudzenia wychodzi pełna moc niezależnie od tego co jest ustawione w menu 75 (rf power).
Na innych pasmach jest OK.
Być może problem jest od zawsze, nie robiłem wcześniej prób na 6m. Ale z racji przemiennika w zasięgu , przydało by się w pełni sprawne radio na 6m.
Pozdrawiam, sp8tdq, mw0tdq
Miły kolego SP8TDQ, sam fakt bycia licencjonowanym nie zwalnia od obowiązku przestrzegania regulaminu Forum elektrody.pl .
Proszę poprawić własny wpis aby był zgodny z regulaminem pkt. 15 .
Nie kasować wpisu moderatora. [SP5ANJ]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2010 23:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5ANJ Poziom 25

|
10 Mar 2010 00:13 Re: Ft-897d wzbudza sie na 6m |
|
|
|
| tdq wrote: |
| Wzbudza sie tx na 50MHz .Zarowno na fm jak i ssb. |
Na wstępie - proponuje sprawdzenie - reflektometrem WFS samej anteny.
| Quote: |
| Poniekad jest to zwiazane z niedopasowaniem anteny ale bez przesady. Zdarza sie tez przy dobrym zestrojeniu. |
Podaj na Forum jej WFS na 50MHz. :!:
| Dopiero gdy zmniejsze moc ponizej 10W jestOK. |
Świadczy to, że WFS-ie jest powyżej 1:4 na 50MHz, gdzie "nanosi" się w.cz. na GND jako "prądy nie dopasowania".
| Poprzez to ze nastepuje wzbudzenie radio nie jest w stanie nastroic anteny na 6m. |
Bardzo zły WFS anteny.
| W momencie wzbudzenia wychodzi pelna moc niezaleznie od tego co jest ustawione w menu 75 (rf power). |
UWAGA : Takie eksperymenty mogą "wywalić' wzm. końcowy TX-a. :!:
| Na innych pasmach jest OK. |
Wielo-pasmowość anteny nie jest adekwatna do jej "rezonansów" a samo dopasowanie do 50Ω, możesz uzyskać tylko poprzez długość koncentryka - jako transformację impedacji falowej- . :cry: :cry:
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
tdq Poziom 7

|
10 Mar 2010 00:26 Re: Ft-897d wzbudza sie na 6m |
|
|
|
Witam ponownie. Dzięki za odpowiedz i uwagi.
Odnośnie pkt 15 regulaminu. Domyślam się że chodzi o brak znaków diakrytycznych. Niestety nie jestem administratorem PC z którego korzystam, a nie ma w nim zainstalowanej polskiej klawiatury. Uprzejmie przepraszam za zaistniały stan. Nie wydaje mi się jednak aby tekst stracił przez to na czytelności.Mniej czytelny jest wpis moderatora, który nie określa jednoznacznie problemu a posiłkuje się cyferkami z regulaminu. Nie zamierzam kasować wpisów moderatora jednak zezwalam na wykasowanie tych wpisów z mojego postu przez ich autora.
Ale do rzeczy.
Najczęściej korzystam z anteny Yaesu ATAS120, która poprzez wbudowany motor jest dostrajana do danego pasma z poziomu radia. Gdy antenę dostroję w trybie manualnym na minimum swr ( na zewnętrznym reflektometrze wskazówka zjeżdża na minimum, czyli 1,1:1).
W tej sytuacji TX zachowuje się poprawnie. Gdy jednak swr wzrośnie do 1,3 tx zaczyna się wzbudzać.
Testowałem również na antenie zewnętrznej (dipol) poprzez skrzynkę antenową. Efekt podobny. Przy niedużym niedopasowaniu radio zaczyna się wzbudzać. Trudno jest nawet nastroić.
Na innych pasmach jest poprawnie.
Pozdrawiam, Jurek sp8tdq, MW0TDQ
| Moderated by c2h5oh: |
Regulamin punkt 4 i 15.
Proszę zapoznać się z regulaminem którego to zobowiązałeś się przestrzegać.
Kolejne posty łamiące regulamin będą usuwane do kosza. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 00:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tdq Poziom 7

|
12 Mar 2010 22:09 Re: Ft-857d wzbudza sie na 6m |
|
|
|
Hi
Podłączałem ostatnio do drugiej anteny, tym razem Atas120a . Problem jest taki sam. Czy ktoś miał podobny przypadek? Warto ruszać coś w second menu?
P.S. Uwaga do miłego kolegi moderatora SP5ANJ . Proszę o poprawienie błędów gramatycznych w swojej poprzedniej wypowiedzi.
"... nie dopasowania" powinno być napisane razem. Punkt 15 regulaminu o ile pamiętam.
73 , sp8tdq
| Moderated by c2h5oh: |
Po raz ostatni zwracam Koledze uwagę.
Jeżeli ma Kolega jakieś uwagi to proszę używać funkcji "zgłoś do moderatora +3pkt". |
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5ANJ Poziom 25

|
12 Mar 2010 23:15 Re: Ft-897d wzbudza sie na 6m |
|
|
|
| tdq wrote: |
| Odnosnie pkt 15 regulaminu. Domyslam sie ze chodzi o brak znakow diakrytycznych. Niestety nie jestem administratorem PC z ktorego korzystam, a nie ma w nim zainstalowanej polskiej klawiatury. |
Logowanie się na tym Forum jest równoznaczne z akceptacją regulaminu elektrody.pl. :!:
| Nie wydaje mi sie jednak aby tekst stracil przez to na czytelnosci. |
Oczywiście, że NIE.
| Mniej czytelny jest wpis moderatora, ktory nie okresla jednoznacznie problemu a posilkuje sie cyferkami z regulaminu. |
Podpowiem tylko, że jest to właśnie obowiązkiem moderatora - a nie przywilejem. :cry:
| Pozdrawiam, Jurek sp8tdq, MW0TDQ |
Wyczuwam Panie Jurku, że przedstawienie się podwójnym znakiem "krótkofalarskim" jest swoistym wymuszeniem na osobach administrujących Forum jako brak możliwości przestrzegania regulaminu (jako całości).
W sprawie regulaminu pkt. 15 :
15. Wszyscy polscy użytkownicy forum podlegają tej samej ocenie w zakresie: poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli. Nie jest stosowana żadna taryfa ulgowa dla użytkowników z różnymi dysfunkcjami w tym zakresie.
I tu muszę zareagować, że jesteś tu na Forum, również jako SP8TDQ.
Przypomnę wszystkim , że prefix SP to POLSKA ( czytaj : wypełniony formularz o nadanie/przyznanie znaku SP do UKE, musiał być w języku polskim) .
Pozdrawiam.
PS. Proszę o poprawienie wpisów (zainstalowanie klawiatury "SP") bo temat poleci do KOSZA.
|
|
| Back to top |
|
 |
rancho1 Poziom 18

|
14 Mar 2010 11:55 Re: Ft-857d wzbudza sie na 6m |
|
|
|
Witam
Do poprzedników - dajcie sobie po razie !!!
Do autora wątku - mam 897D i wiem, że strasznie "nie lubi" wysokiego SWR. "Wariuje" elektronika. Tak one mają i już. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 11:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tdq Poziom 7

|
20 Mar 2010 20:04 Re: Ft-857d wzbudza sie na 6m |
|
|
|
Do moderatorow.
W zwiazku z brakiem merytoryzmu w postach prosze usunac caly watek. Szkoda miejsca i czasu potencjalnych czytajacych. Mam nadzieje , ze przynajmniej tyle moderatorzy potrafia pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |