| Author |
dobrjan Poziom 1

Joined: 24 Feb 2010 Posts: 1 Location: Koszalin, Biały Bór, Wrocław
|
10 Mar 2010 11:02 kamera ip bezprzewodowa |
|
|
|
Witam, proszę mi doradzić:
1. potrzebuję zamontować kamerę bezprzewodową ip wewnątrz budynku
2. odległość monitorowanego miejsca od kamery 15-20 metrów
3. zależy mi na dobrym obrazie 640*480 i dobrym dźwięku
4.miejsce dobrze oświetlone
Pytanie:
1. czy ta kamera nadaje się: TV-IP201W - Bezprzewodowa kamera IP z przetwonikiem CMOS
2. co jeszcze potrzebuje? jakie wymagania sprzętowe w komputerze? jaki router?
3. jak to jest z tym wchodzeniem na stronę ip, ile osób może jednocześnie oglądać taką transmisję? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Kamera ma być zamontowana w Kościele, i ma służyć do przekazywania obrazu i dźwięku ze Mszy do internetu. Ze strony internetowej parafii chcę zrobić link, który będzie odsyłał do adresu ip. Powiedzcie czy da rade coś takiego zrobić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 11:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
carooso Poziom 10

|
11 Mar 2010 22:01 Re: kamera ip bezprzewodowa |
|
|
|
Daruj sobie kolego kamery marki Trendnet. Chyba, że lubisz telefony z reklamacjami. Lepiej zastosować Vivoteka, już Ci pisałem na PV.
Polecam to: http://monitoruj.pl/cctv/524-ip7152.html
Uzyskujesz obraz megapikselowy a więc większej rozdzielczości. Kamera świetnie będzie sobie radzić przy gorszym oświetleniu (tryb dzień / noc). Obraz z odległości 15-20 metrów będzie super.
Dodatkowo musisz mieć kompa do rejestracji. Wystarczy średniej klasy zwykła w miarę współczesna stacja robocza z 2 core'owym procesorem i 2GB RAM.
Rutery polecam z linksysa osobiście. Jeżeli w kościele jest neostrada to kamerę udostępniasz na zewnątrz przez usługę dyndns wbudowaną w ruter
Do zrobienia jest to pikuś. Jak będziesz gotowy i będziesz sprzęt montował służę na telefon pomocą i pomogę ci krok po kroku wszystko zrobić.
Zasadniczo potrzebujesz kamerę, kompa i ruter.
Plusem jest też to, że do kamery idzie wykorzystać zwykły obiektyw od kamer analogowych.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 22:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
todaks Poziom 15

|
13 Mar 2010 12:48 Re: kamera ip bezprzewodowa |
|
|
|
| Quote: |
Daruj sobie kolego kamery marki Trendnet. Chyba, że lubisz telefony z reklamacjami. Lepiej zastosować Vivoteka, już Ci pisałem na PV.
Polecam to: http://monitoruj.pl/cctv/524-ip7152.html
Uzyskujesz obraz megapikselowy a więc większej rozdzielczości. Kamera świetnie będzie sobie radzić przy gorszym oświetleniu (tryb dzień / noc). Obraz z odległości 15-20 metrów będzie super. |
Kamera IP7152 posiada przetwornik o rozdzielczości VGA. Więc daleko jej do rozdzielczości Mpix. Ogólnie ta kamera nie ma aż tak rewelacyjnego obrazu jak piszesz.
Twoja opinia bardziej pasuje do kamery IP 7161.
W odpowiedzi na pytanie z wątku uważam że wystarczy np IP7137. Rozdzielczość VGA , bardzo stabilna praca i dobrej jakości obraz . Dodatkowo format kompresji nie obciąża zbyt mocno komputera rejestrującego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 12:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
carooso Poziom 10

|
13 Mar 2010 17:45 Re: kamera ip bezprzewodowa |
|
|
|
Faktycznie zakręciłem się, patrzałem na opis IP7160 - mój błąd.
Co nie zmienia faktu, że nie polecam Trendneta.
Co do sugerowanej przez Ciebie kamery to w tej cenie faktycznie trudno będzie znaleźć coś przyzwoitego chociaż ja bym się prędzej skłaniał do IP7152 lub IP7139 ze względu na możliwość dołożenia obiektywu, a co za tym idzie większą możliwość w ustawieniu kątów i jasności Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |