FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

na zimnym silniku kopci na siwo przez 2-3min alhambra AUY

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Diesel Cars -> na zimnym silniku kopci na siwo przez 2-3min alhambra AUY
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 12:16   

na zimnym silniku kopci na siwo przez 2-3min alhambra AUY

Kupiłem alhambrę z 2002r 1.9tdi AUY przebieg 121500km. sprzedawca stwierdził że silnik jest do wymiany.Kiedy już w domu zabrałem się za to auto okazało się że w turbinie jest woda i tu zaczyna się przygoda.
1.wykręciłem świece żarowe i zaczołem kręcić rozrusznikiem po kilku takich operacjach i zdęciu rury z turbo i wylaniu wody samochód zaczął palić:-)))) dobry znak pomyślałem.
2.podłączyłem do vaga którego posiadam u585 pokazał błąd (air mass sensor )zmieniłem więc przepływkę i wszystko ok alhambra ma moc!!!
3!!!!!!!!!!!!!!!.problem jest jedynie przy odpalaniu zimnego silnika kopci na siwo jak komin nierówno pracuje telepie po 2-3minutach wszystko jest ok silnik po nabraniu temperatury chodzi bez zarzutów(wymieniłem filtr powietrza,olej,świece,filtr paliwa vag niepokazuje błędów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!pomocy pomóżcie już 4ty tydzień siedzę i myślę i nic:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 12:16   

Back to top

Awdeg
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 10 Mar 2010 12:38   

Re: na zimnym silniku kopci na siwo przez 2-3min alhambra AU

Co tu myśleć zmierz kompresje
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 10 Mar 2010 22:22   

Vag -diagnoza -podgląd parametrów to raz.Dwa jak była woda w silniku mogło korbowód podgiąć.
Back to top

zipek135
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 10 Mar 2010 22:26   

Dlaczego zakładasz dwa jednakowe tematy ?
Back to top

wojta4
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 23:42   

"Vag -diagnoza -podgląd parametrów to raz.Dwa jak była woda w silniku mogło korbowód podgiąć."

mam jakiś skaner u585 podpiołem niema błędów. Teraz muszę tylko sprawdzić kąt wtrysku i pompy ale jak by się korbowód podgiął to by w całym zakresie nierówno pracował a nie po odpaleniu 2-3min

Dodano po 21 [minuty]:

i jeszcze jedno jak korbowód się wygina to pęka bo jest ze stali hartowanej a wtedy napewno wiadomo co jest grane w silniku pozdrawiam
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 11 Mar 2010 21:32   

Bzdura.
Back to top

Tommi029
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 11 Mar 2010 21:45   

wojta4 wrote:
"

i jeszcze jedno jak korbowód się wygina to pęka bo jest ze stali hartowanej a wtedy napewno wiadomo co jest grane w silniku pozdrawiam

Skoro tak dobrze wiesz to po co tu zawracasz gitare????
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 21:45   

Back to top

wojta4
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 23:04   

ja tylko wykluczam bo sam nie mogę dojść co jest z tym grane już czwarty tydzień nad tym siedzę.Jeżeli zaczne myśleć o korbowodach jak sugerujesz to odrazu kupię nowy silnik a nie będe się bawił w analizę przecież po to jest to forum?pozdrawiam i dziękuję za pomoc bez urazy liczę że ktoś podsunie mi jakiś konkretny pomysł
Back to top

brandy-p
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 11 Mar 2010 23:23   

Może opis bloków pomiarowych coś Ci rozjaśni.

Pompowtryskiwacze.rar
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Pompowtryskiwacze.rar
 Contents:  
 Filesize:  1.56 MB
 Punkty:  5.872 = 1.872 for transfer + 4 for the user (set manually)

Back to top

Sztomel
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 12 Mar 2010 01:47helpful post - solution   

Owik, masz plusa za avatar, jest świetny (ale podobnie jak mój raczej chyba nie wzbudza zaufania :D). Co do wartości boków pomiarowych to owszem, są one dostępne dla tego typu silnika bez żadnych punktów a silnik AUY to bliźniak silnika AJM, więc te wartości są sobie równe. Obecnie znowu zawitały do nas ujemne temperatury więc na pierwszy ogień powinno się sprawdzić zasilanie - czy dochodzi do świec żarowych. Vag takich przypadków w przypadku tego silnika może nie wykazać. Chwała Ci za wskrzeszenie tego silnika bo jednak widać, że się starasz i nie poddajesz ale napisz gdzie się ta woda w turbinie zebrała bo to jest intrygująca wiadomość i dosyć ciekawa - jeśli wraz z olejem smarującym wałek turbiny w wyniku np. walniętej uszczelki pod głowicą to aż dziw, że jeszcze turbo hula i wałek turbosprężarki się nie zatarł.
Back to top

brandy-p
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 12 Mar 2010 08:22   

owik wrote:
Kolego brandy, to teraz ja zapytam, czy Ty aby nie łykałeś bronka ustawiając te punkty? Za coś, co wszystkim w temacie jest dobrze znane a autorowi i tak w niczym nie pomoże? Pozdrawiam, powodzenia.

Mając vaga i korzystając z internetu moja żona by doszła do tego co jest grane, a jeśli autor jest tak "bystry"że przez cztery tygodnie sobie nie poradził, to niech płaci.
Back to top

wojta4
Poziom 6
Poziom 6

Post#12 Post from the author of the topic 12 Mar 2010 23:57   

w takim razie winszuje i chyle czoła przed bystrą żoną ja bym swojej do garażu nie zagonił pozdrawiam
Back to top

brandy-p
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 13 Mar 2010 10:43   

We wcześniejszym Twoim temacie zapytałem Cię, co "słychać" w blokach pomiarowych? Jeśli nie wiedziałeś o co chodzi, wystarczyło wpisać w google. Tam natknął byś się na to co wstawiłem. Potem wystarczyło porównać z tym co jest u Ciebie w aucie. Jeśli nieścisłość nadal nic by Ci nie mówiła to wtedy zapytać ponownie na forum.
Jak więc widzisz nie trzeba być szczególnie bystrym. Wystarczy trochę się wysilić, a nie tylko żebrać o "gotowca"
Back to top

wojta4
Poziom 6
Poziom 6

Post#14 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 21:19   

napisałem równeż że niemogłem się połączyć zOBD audi vw tylko z can. Jeszcze dwa tygodnie temu łączyłem się z obd tak mniej więcej raz na dwa podłączenia teraz próbuje 20razy pod rząd i niemogę się połączyć.Aha i nie lubie jak ktoś kogoś od bystych wyzywa albo od żebraków na przyszłość proponuję neutralny tok rozmów bo to przecież nie portal nasza klasa czy face book z całym szacunkiem dla twórców tych portali pozdrawiam Wojtek
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 13 Mar 2010 21:55   

To się nadaje do kosza.Kupiłeś z padniętym silnikiem.Więc go wymień i nie kombinuj jak tu przyciąć bo dostałęś zniżke na padnięty silnik.Kleisz z gówna bat i myślisz że coś z tego będzie.A to hińskie przez samo h obd wywal do śmieci bo tam jego miejsce.
Back to top

jack 34
Poziom 4
Poziom 4

Post#16 14 Mar 2010 15:58   

ZLOTY 01 ma racje masz skrzywiony korbowód miałem dużo takich usterek.
Back to top

brandy-p
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 14 Mar 2010 16:21   

Dajcie spokój z tym jasnowidzeniem. Przecież zwykły pomiar kompresji wystarczy, by to wykluczyć.
Back to top

Sztomel
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 15 Mar 2010 00:37   

Diagnoza, że silnik jest padnięty i nadaje się tylko i wyłącznie do wymiany jest co najmniej jak dla mnie przedwczesna, wojta4 poradził sobie wg mnie z nim w sposób godny polecenia więc proszę nie piszcie, że zmarnował czas, stara się jak może i choć sam silnika nie mam w łapach to jednak widzę, że dostaje on drugie życie, sam chyba tylko jednak wojta4 albo się z nim upora albo podda po ewentualnym pomiarze jaki sugeruje brandy-p lub zobaczy czy macie rację po zdjęciu głowicy i pomiarze punktu GMP na tłokach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2010 00:37   

Back to top

ciupacabra
Poziom 2
Poziom 2

Post#19 17 Mar 2010 16:59   

spróbuj odkręcić miskę olejową i sprawdzić korbowody z profilu i an face,u mnie były krzywe proporcjonalne do wykresu kompresji tj.1 tłok-22atm.(krzywy)2 tłok-20atm.(bardzo krzywy)3 tłok-27atm.4 tłok 28atm.(lekko krzywy)silnik zapalał tylko jak stał w cieple i po podgrzaniu powietrza dolot.kopcił dopóki się nie zagrzał jak lokomotywa(spalał o 50%więcej paliwa-po prostu komp.gonił braki ciśnienia większymi dawkami.Tłoki obniżyły się od GMP ok.8mm!

Dodano po 24 [minuty]:

chciałem dodać że prawdop.zassał olej z intercoolera(4 tyś wcześniej były czyszczone unieruchomione łopatki) lub przez turbo.Gdy szukałem korbowodów padało również pytanie,,A CO,WODĘ POCIĄGNĄŁ?"więc w twoim przypadku tu chyba należy szukać przyczyn.Rozprężająca się woda to straszna siła,pamiętam że wtrysk wody po zapłonie mieszanki był stosowany w F1,ale go zakazali. Ja nie zaobserwowałem objawów typu"kop w zadek",silnik po prostu zaczął kopcić na biało,a jak ostygnął nie dawał się już tak łatwo uruchamiać.
Back to top

wojta4
Poziom 6
Poziom 6

Post#20 Post from the author of the topic 13 May 2010 22:06   

uwaga a teraz wielkie rozwiązanie problemu kopcącej alhambry
1cylinder=31atm
2cylinder=30.5atm
3cylinder=31atm
4cylinder=27atm i ani grama więcej
warunki testu silnik zimny po postoju około 20h
Próba olejowa na 4 cylindrze=40atm po wlaniu 50mil oleju
Co oznacza ten wynik nie wiem ale nic dobrego dzisiaj byłem na przeglądzie i przeszedł emisja spalin smoke=0.990/m na limit 3.0/m całkiem nieżle jak po zalaniu wodą zamierzam jeżdzić i go nie dotykać zobaczymy ile zrobi tysięcy km chyba że ktoś podsunie jakiś ciekawy pomysł pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Diesel Cars -> na zimnym silniku kopci na siwo przez 2-3min alhambra AUY
Page 1 of 1
Similar topics
seat alhambra 1.9 tdi auy (4)
PASSAT 1.9 tdi 2001 avb kopci na siwo i ciezko zapala (13)
audi a6 1.9 kopci na siwo i pobiera olej (15)
Transporter t4 - głośno chodzi i kopci na siwo (4)
Audi a6 2.5 TDI kopci na siwo z filtra (7)
Seat Alhambra 1.9 tdi - źle zapala przy zimnym silniku (1)
Alhambra 2005r.1.8T 150KM brak mocy na zimnym silniku (11)
seat alhambra 1.9tdi auy 115ps kopci na siwo 121500km (23)
Alhambra 1.9 AUY 2001r. 178tys.km. (21)
Alhambra AUY Turbo Dziura (2)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony