| Author |
MsX20 Poziom 4

|
10 Mar 2010 14:06 Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Witam.
Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu urządzonką Sharp AR-122EN. Zainteresowani wiedzą, że to ksero, drukarka i skaner w jednym. Ogólnie sprzęt wcześniej pracował w biurze ale tam został wymieniony na nowszy a ten wziąłem sobie do domowego użytku. Używam głównie jako kopiarki i tu coraz bardziej widoczne zrobiły się takie pionowe paski na kopiach, oraz odbarwienia. Dla podglądu sytuacji zeskanowałem kopię czarnej strony, na nich najlepiej widać:
http://obrazki.elektroda.net/82_1268226113.jpg
Jaka może być tego przyczyna, czy wymiana np. modułu bębna pomogła by w tej sprawie? Pytam bo nie jestetm żadnym serwisantem specjalistą ale mniej więcej wiem gdzie się co znajduje i jak rozebrać oraz złożyć, bo od czasu do czasu czyściłem.
Ps. Mam też prośbę, jakby ktoś miał może instrukcję serwisową z kodami do niego, było by super. Chciał bym trochę poprawić ekspozycję, bo jasne dokumenty okropnie kopiuje, praktycznie nic nie widać na nich, oraz zobaczyć przebieg maszyny, bębna, itd.
Z góry dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stasio84 Poziom 14

|
10 Mar 2010 15:42 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Witaj,
Wstępnie obstawiałbym, że Twój problem to wywoływaczka, a dokładniej zanieczyszczona/oklejona listwa ustalająca "grubość" developera na wałku magnetycznym. Trzeba wyjąć i wyczyścić wałek magnetyczny, a potem wspomnianą listwę (jej wewnętrzną stronę).
Piszę wstępnie, bo niewiele wiemy jeszcze o maszynie, przebieg, materiały itd...
Licznik całkowity sprawdzasz naciskając i przytrzymując "C".
Jasne kopie to może być wina właśnie zużytych materiałów, brudnej optyki...trudno w tej chwili jednoznacznie stwierdzić.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/sutra1811503.html#1811503
Link zawiera polską instrukcję serwisową, tam m.in. sprawdzisz liczniki materiałów. Dodatkowo zobacz jak wygląda bęben, piec i powiedz co i jak.
Nie baw się jeszcze w ustawianie ekspozycji...
|
|
| Back to top |
|
 |
MsX20 Poziom 4

|
11 Mar 2010 18:02 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
To tak przebieg calkowity jaki wskazuje po wcisnieciu C to 6757 , uzywam orginalnego tonera sharpa, proszek w developerze mialem wymienany w miare niedawno bo przez swoja glupote go wysypalem jak czyscilem maszyne i pojechalo do seriwsu na zasypanie nowego. Na bebnie sa widoczne slady zuzycia, jest po prostu wytarty troche widac po nim juz troche przekrecil, nie ma takie jednolitej lustrzanej powierzchni tylko widac pod swiatnlo progi delikatnie i wyatrcia na nim. Walkom grzejnym nei mam sie jak przyjzec bo nie wiem ja je rozkrecic zbytnio ale wygladaja raczej niezle , nie sa jakies strasznie sfatygowane.
A powiedz mi Stasion jak sie dokladnie dobrac do tej wywolywaczki i tej listwy ustalajacej ?
Wyniki testów serwisowych wrzuce pozniej bo jakis nadgorliwy mod SKASOWAL POSTA jak podałem wyniki testów i przebiegi bebna, wywolywacza i przebieg calkowity ..... wedlug niego wyniki testów to "rozwarzania na temat kodów serwisowych"
Ps. Dzieki Ci rysu za Twoja wspaniałomyślność czeka mnie 3 godziny P********a sie z tym spowrotem bo jeden klawisz potrzebny do testów raz mi lapie raz nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stasio84 Poziom 14

|
11 Mar 2010 20:17 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Spokojnie kolego, w tym przypadku wystarczy nam, że podałeś licznik całkowity maszyny. Bęben, developer i listwę wymienia się w tych maszynach po ok. 25tys. kopii. Skoro licznik maszyny to ponad 6tys. kopii to tyle samo mają materiały:D
Mimo, że przykładowy bęben nie jest jeszcze zużyty jeśli chodzi o przebieg, to pamiętaj, że negatywnie na jego właściwości wpływa również czas. Bierz to pod uwagę.
| Quote: |
| nie jestetm żadnym serwisantem specjalistą ale mniej więcej wiem gdzie się co znajduje i jak rozebrać oraz złożyć, bo od czasu do czasu czyściłem. |
Skoro tak, to pewnie poradzisz sobie z wyczyszczeniem wywoływaczki.
Sprawdź pw.
|
|
| Back to top |
|
 |
MsX20 Poziom 4

|
11 Mar 2010 21:02 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Spokoj jak najbardziej jest ;]
Ah tak , czyli ono powinno robic ladne kopie w takim razie bo to jeszcze 1/3 tego przebigu nie ma. No czytalem mam nadzieje ze pomoze na te przypadłosci, zaciekawil mnie tylko wyglad tego bebna troche hmm no wlasnie moze on juz po prostu leciwy troche jest .
Jutro jak bede czyscil wywoływczke to zrobie fotke i wrzuce jak ona wyglada bo niestety ja fachowo jego stanu ocenic nie moge :P
W kazdym razie poki co dziekuej za pomoc i biore sie do dzialalania :)
|
|
| Back to top |
|
 |
MsX20 Poziom 4

|
16 Mar 2010 10:37 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Poradzic sobie poradzilem bez problemu, wyczyscic wyczyscilem. Na krawedzi tej listwy bylo troche zapieczonego toneru ale doslownie minimalnie na krawedzi. Zeskrobalem i zeby efekt byl wielce zadowalajacy to nie powiem ... linie jak byly tak sa.
Ale tez znalazłem jedna ryse na bebnie. Zrobilem fotki, oraz ogolnie fotki bebna mozesz zobaczyc jak on wyglada.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 10:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marioq4 Poziom 14

|
16 Mar 2010 12:42 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Witam.Przetarcia na bębnie mogą robić przebicia.Można to pokryc lakierem do paznokci lub wymienić bęben i listwę.Spojrzałbym też czy lustra oraz szybka lasera są czyste
|
|
| Back to top |
|
 |
robwik Poziom 17

|
16 Mar 2010 16:33 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Do wymiany bęben tylko nie zapomnij o wymianie filców bo to one go przetarły .
|
|
| Back to top |
|
 |
MsX20 Poziom 4

|
16 Mar 2010 17:21 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
robwik Ktorych filców ?
|
|
| Back to top |
|
 |
robwik Poziom 17

|
16 Mar 2010 17:27 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
te po bokach listwy czyszczącej
|
|
| Back to top |
|
 |
MsX20 Poziom 4

|
16 Mar 2010 17:42 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Ten czerwony czy czarny na krawedziach .... i gdzie go kupic na necie oto jest pytanie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
robwik Poziom 17

|
16 Mar 2010 17:49 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
tylko w komplecie z listwą (czerwony)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 17:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Janusz.P Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
horse667 Poziom 20

Joined: 18 Jun 2005 Posts: 1079 Location: Wrocław nocą/Zumaraga
|
16 Mar 2010 19:26 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Takie przetarcie bębna, nie jest powodem białych lini na kopii. Najprawdopodobniej brudna jest szybka lasera, i to pewnie z "tej drugiej strony".
Zacząłbym jednak od czyszczenia jej od zewnątrz, jak nie pomoże dopiero kopać do lasera.
pozdrawiam horse
|
|
| Back to top |
|
 |
MsX20 Poziom 4

|
17 Mar 2010 19:58 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
No i za laser sie wziałem jak pisał kolega horse667, o ile dobrze rozkminilem to ta biala rurka wymylem szybe od zewnetrzenj strony, rozebralem i wymylem od wewnetrznej strony. . Wyczyscilem tam gdzie zaznaczylem na czerwono. Po prawej te lustro lasera a po lewej laser z jednej i z drugiej strony przetarłem szmatka z plynem do szyb potem przedmuchałem sprezonym powietrzem.
,
Nie rozkrecałem tego modułu laser bo zbytnio nie wiedzialem jak to zrobic zeby działało spowrotem, chyba trzeba by bylo ta przednia czesc obudowy odkrecic zeby to wyjac ...
Zrobilem ten test 64-01 jak kolega Stasio radził wyszedł tak ;/
i paski dalej sa ... juz powoli nie wiem co mam robic z nim ...
|
|
| Back to top |
|
 |
horse667 Poziom 20

|
17 Mar 2010 20:56 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Niestety to co pokazałeś na zdjęciach, to nie jest laser, i na pewno nie ma nic wspólnego z twoją wadą wydruku. Zresztą generując wydru testu z pod 64-1, eliminujesz ten element.
Laser znajduje się, pod modułem skanera, żeby do nigo sie dostać, to należy odkręcić całą górę, dosyć skomplikowana sprawa dla laika.
Ale na początek wyczyść szybkę, która znajduje się nad bębnem, tam wiązka lasera, przechodzi ostatni etap.
pozdrawiam horse
P.S Biała rurka to lampa skanera
|
|
| Back to top |
|
 |
Stasio84 Poziom 14

|
17 Mar 2010 21:15 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Dokładnie tak, to nie jest laser tylko skaner. Skoro na wydruku 64-01 dalej masz paski to znaczy, że skanera nie musisz się czepiać, gdyż element ten nie pracuje podczas wykonywania tego testu. Żeby zobaczyć moduł lasera w pełnej okazałości musisz zdjąć właśnie cały moduł skanera (razem z tą blaszaną podstawą) i moduł wyjścia papieru. Ujrzysz wtedy czarną puchę...i to będzie właśnie moduł lasera. Zanim zaczniesz to rozkręcać, a trochę będzie, zrób to co radzi horse667. Nad modułem bębna jest szczelina (kilka mm) i szybka. Wyczyść to rożkiem chusteczki i zobacz efekt. Jeżeli będzie potrzeba i czujesz się na siłach to ostrożnie dobieraj się do lasera...
Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
MsX20 Poziom 4

|
18 Mar 2010 14:51 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Now iec tak wyjałem beben i przeczysciłem ta szybke. rzeczywiscie waska ta szczelina trudno sie operuje w takim miejscu. Tak czy inaczej przeczysciłem ... i widac efekt jedne paski zniknłey całkowicie a drugie zrobiły sie bardziej wyraźne ...
Czyli co rozbierac i kopac sie do tego lasera ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2010 14:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
horse667 Poziom 20

|
18 Mar 2010 17:25 Re: Słabe kopie Sharp AR-122E N |
|
|
|
Jeżeli czujesz się na siłach? Na 99% problem leży w laserze, a konkretnie w tej szybce którą czyściłeś tylko z drugiej strony. Przy okazji można wyczyścić cały laser, tzn lustro obrotowe i soczewki.
pozdrawiam horse
|
|
| Back to top |
|
 |