FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Compal JFL92 downgrade win7->xp sp2 Problem ze storownika

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> Compal JFL92 downgrade win7->xp sp2 Problem ze storownika
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 16:01   

Compal JFL92 downgrade win7->xp sp2 Problem ze storownika

Witam,
wolę założyć nowy wątek niż spamować w prze klejonych na temat przerabiania Visty w XP.

Tak więc zostałem 'szczęśliwym' posiadaczem Compala JFL 92 z Windowsem 7 32, chciałem zrobić downgrade do XP sp2>sp3, lecz podobnie jak z Vistą zbootowana płytka xp rusza do momentu ładowania ustawień Windowsa po czym wyskakuje blue screen :
Quote:
Pojawił się problem i system Windows został zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawił się ponownie, wykonaj następujące kroki:
Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F, aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer.
Informacje techniczne:
*** STOP: 0x0000007B (0xF78D2524,0xC0000034,0x00000000,0x00000000)

Więc szybko na wiejski rozum - google. I tu zaczyna się problem, nie dostałem żadnej płytki a propos sterowników do Compala, ale oczywiście producent zadbał o stronę internetową i drivery www.compal.com. Przeczytawszy to forum postanowiłem wykonać manewr z nlite i sterami SATA i tu moja cierpliwość się skończyła, posiadłem sterowniki :
Quote:
Intel(R) ICH8M SATA AHCI Controller

Jednak po instalacji nie mogę ich znaleźć w systemie by wyodrębnić pliki *.ini potrzebne nlite. Ponadto nie wyszukuje mi, o ile ta nazwa jest powszechna dla wszystkich sterowników sata, iaahci.cat
Nie mogę również wyłączyć AHCI ze względu na brak takiej opcji w biosie PhoenixBIOS Setup Utility. (chociaż w specyfikacji Compala ten bios wygląda zupełnie inaczej niż u mnie)
Czy mógłby ktoś napisać coś od siebie na ten temat, ew. spotkał się z podobnym przypadkiem, lub ma jakikolwiek pomysł bym mógł ruszyć się z miejsca ?
Mam nadzieję, że skonkretyzowałem wszystko..

edit. Niestety nie pomogło dodanie sterowników do instalacji xp, nadal pojawia się bluescreen, no chyba, że to są złe drivery.. prosiłbym o pomoc..
dodam, że sterowniki ściągnąłem ze strony Compala JFL92>Driver>Chipset>030>8.3.0.1013(WHQL)

edit. Niestety format całego dysku gpartem też nic nie dał, zdjąłem wszystkie partycje:
a) założyłem nowe i sformatowałem - nadal nic
b) zdjąłem partycje, a instalator Windowsa stwierdził, że nie ma żadnych hardware magazynujących.

Nasunął się wniosek jakoby to była sprawka driverów, jednak szukam i nie mogę ich znaleźć tak by scalona płyta xp zaczęła rozpoznawać dysk...
HELP !!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 16:01   

Back to top

Mariusz Raczek
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 10 Mar 2010 19:47helpful post - solution   

Re: Compal JFL92 downgrade win7 32->xp sp2

Postaraj się wyłączyć AHCI w biosie komputera. Jesli tej opcji nie ma uwidocznionej poszukaj w necie małego dosowego programu do wyłączania AHCI (nazwa ahci-disable lub coś podobnego). Ewentualnie poszukaj innej wersji biosu, w której można przełączać AHCI.
Sterowniki AHCI pod XP według mnie są niepotrzebne, lubią konfliktować z niektórymi programami a zysk na szybkości pracy dysku był dla mnie niezauważalny. Eksperymenty przeprowadzałem na Lenowo 3000 n200,
także na Compal IFL90, Lenowo 3000 n500.
Pozdrawiam.
Back to top

sred
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 10 Mar 2010 20:02   

Re: Compal JFL92 downgrade win7 32->xp sp2

Mariusz Raczek wrote:
Postaraj się wyłączyć AHCI w biosie komputera.

I to jest najlepszy pomysł, jeśli nie przekombinowali i jej nie usuneli.
Back to top

och_man
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 22:37   

Re: Compal JFL92 downgrade win7->xp sp2 Problem ze storow

Przekombinowali, nie ma tej opcji w biosie, szukam starszego phoenixBIOSu... w którym jak piszą jest taka opcja.
Co do programu wyłączającego ahci nic nie znalazłem..

Mam problem z bootowaniem pendrive z biosem i programem dołączonym do zestawu, znalazłem paczkę na stronie compala Drivers>bios>JFL92 :
Znajdują się tam:
plik ms-dos
*.rom
*.wph
oraz
phlash16.exe

nie wiem czy potrzebny jest plik bootujący?

Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

Nie mogę z edytować, proszę moderatora o podklejenie pod poprzedni post ew. o wyrozumiałość..

A więc wymiana biosu nic nie dała gdyż nie zyskałem żadnych opcji biosu, dostępne są tylko wybór bootowania i clockedit ( how sweet....).
2. Programu do wyłączenia AHCI również nigdzie nie znalazłem.
3. Nie mam już zielonego pojęcia jak to zrobić...
Problem pewnie tkwi w niewielkim szczególe, ale nie potrafię go dostrzec.
Jakieś pomysły ?
Będę wdzięczny...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 22:37   

Back to top

Mariusz Raczek
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 11 Mar 2010 06:18helpful post - solution   

Proszę podać dokładne nazwy wszystkich plików biosu (nie *.rom tylko np: JFL92118.ROM), chodzi mi o sprawdzenie wersji biosu jaki wgrałeś. Będę miał ten problem na warsztacie w przyszłym tygodniu. Jeśli temat nie zostanie wyczerpany odpowiem co wyszło.
P.S.
Mam zamiar wypróbować ten program:
ftp://ftp.ca.pl/pub/caM162S/sterowni...0XP32/AHCI.zip
konkretnie AHCI_DIS.EXE.
Jest on przeznaczony pod dos dla płyt JHT0X/JHL9X i nie wiem czy zadziała na JFL92.
Liczę się z możliwością padnięcia biosu i wtedy czeka zabawa z programatorem.
Back to top

och_man
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 10:47   

Tak więc pliki biosu który znalazłem to :
JFL92118.rom
JFL92118.wph
JFL92118.exe (aplikacja MS-DOS)
phlash16.exe
IFT00REL.txt
k20arels.txt
To cała paczka, w flash drive bootowalnego wszystko poszło idealnie, ale brakło mu pewnych plików, jednak wymiana biosu przebiegła pomyślnie.
Co do samego biosu 'PHOENIX' sprawa jest skomplikowana albo mi się tak wydaje, ponieważ widziałem inne wersje i tam dostępne są wszelkie opcje zmian konfiguracji włącznie z wł/wył. AHCI, jednak podobno inne wersje nie są kompatybilne z tym Intelem ( chociaż jak zasłyszałem na którymś z for o compalu w Anglii Compal JFL92 ma płytę główną identyczną z FL90), jednak wolę nie sprawdzać- aż taki programista to nie jestem..
Najprawdopodobniej chodzi o dokładne sterowniki SATA by wgrać w płytę XP, tak by ruszył. Czytałem, że Vista i win7 same wyłączają AHCI i dlatego ten problem nie występuje...
Jednak nie mogę znaleźć kompatybilnych driverów, próbowałem sposobu z wątku o przejściu z Visty na XP, jednak jak już opisałem problem nie mogę znaleźć tak zapisanych sterowników w systemie. (może trzeba to interpretować dla każdego sprzętu inaczej, jednak nie potrafię tego wykonać.)
Wrzucam pełne dane techniczne może ktoś byłby łaskaw odpowiednie sterowniki SATA mi przedstawić, tak by udało się scalić płytę XP.

Intel Penryn :
Dual core processor; FSB 1066MHz
On-die, up to 6MB L2 cache
Chipset
Intel Cantiga PM45 + ICH9-M
Penryn processor support 800 MHz and 1066MHz FSB support

Dodano po 30 [minuty]:

Mariusz Raczek wrote:

Mam zamiar wypróbować ten program:
ftp://ftp.ca.pl/pub/caM162S/sterowni...0XP32/AHCI.zip
konkretnie AHCI_DIS.EXE.
Jest on przeznaczony pod dos dla płyt JHT0X/JHL9X i nie wiem czy zadziała na JFL92.
Liczę się z możliwością padnięcia biosu i wtedy czeka zabawa z programatorem.

A więc mam rozwiązanie problemu, program umieszczony na stronie Compala wyłączający AHCI w JHL90 ''AHCI_DIS.EXE'', działa na biosie wyższym od 1.03 również w JFL92.
Zadziałało, instalacja XP w toku, dziękuję za sugestie oraz służę doraźną pomocą w podobnych kwestiach:D:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Mar 2010 10:47   

Back to top

kloskak
Poziom 5
Poziom 5

Post#7 18 Mar 2010 11:01   

Podaj namiar jakis to podesle programik dosowy do ahci.

Ja mam inne pytanei czy jak ktos ma haslo w biosie, to czy wgranie nowego biosu rozwiaze problem?

haslo samo sie utworzylo po restarcie ukladu o ile dobrze pamietam RTS lub podobnego.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> Compal JFL92 downgrade win7->xp sp2 Problem ze storownika
Page 1 of 1
Similar topics
Compal JFL92 - migotanie matrycy jaki może być tego powód? (1)
Compal JFL92 - BSODy, wyłączanie się przy mocniejszych grach (3)
Compal JFL92 - po zalaniu nie działa szukam serwisu (8)
compal jfl92 -Windows 7 64 bit - sterowniki do kamery! (14)
Compal JFL92 - wymiana karty graficznej (3)
Compal JFL92 - Dziwny blad po naprawie (1)
Compal JFL92 wymiana ramu/dołożenie (6)
Compal JFL92 - poziome pasy na matrycy (2)
zamiana xp (sp2) na windows 7 (win7 nie bootuje) (4)
Automatyczna synchronizacja danych między kompami w sieci (Win7 X64 -> XP SP2 (1)

Page generation time: 0.094 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed