FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

[Eagle, Protel]subcircuit, czy jest takie cos ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> EDA Programs -> [Eagle, Protel]subcircuit, czy jest takie cos ?
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 16:44   

Witam. Czy jest możliwe stworzenie w eaglu jednego elementu zgrupowanego z paru elementów podstawowych z biblioteki. Chodzi mi o podobną funkcję jaką ma electronics workbench, czyli subcircuit w którym można zebrać parę elementów i stworzyć jeden większy z zaznaczeniem pinów wej/wyj. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Robak
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 16:44   

Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 10 Mar 2010 16:58helpful post - solution   

Re: subcircuit w eaglu, czy jest takie cos ?

Tak Eagle potrafi tworzyć tzw. schematy wieloarkuszowe. Jedynym mankamentem jest to, że funkcja ta jest niedostępna w darmowej wersji tego programu. Tworzenie schematów wieloarkuszowych w Eagle można zobaczyć na obrazku poniżej.

Back to top

dlugi84
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 19:01   

No nie do końca o to mi chodziło. Na rysunku poniżej przedstawiam jak to wygląda w Workbenchu dla jakiegoś przykładowego schematu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 19:01   

Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 12 Mar 2010 17:11helpful post - solution   

W różnych programach dla elektroników funkcja ta może różnie być obsługiwana i trzeba opanować filozofię obsługi danego programu. Niech Kolega zobaczy poniżej, narysowałem trzy schematy:

Schemat pierwszy (arkusz pierwszy):

Schemat drugi (arkusz drugi):

Schemat trzeci (arkusz trzeci - główny):

W pierwszych dwóch schematach należny korzystając z narzędzia Name odpowiednio nazwać poszczególne sieci tych schematów, które mają łączyć dany (pod)schemat ze schematem głównym. U mnie są to nazwy WE1, WY1, GND dla pierwszego schematu i WE2, WY2, GND dla drugiego schematu. Następnie w głównym schemacie odpowiednie sieci mające się łączyć z danym (pod)schematem należy korzystając z narzędzia Name nazwać tak samo jak na danym (pod)schemacie. U mnie są to dwa złącza z narysowanymi odcinkami sieci i nazwanymi WE1, WY1, GND oraz WE2, WY2, GND odpowiednie dla poszczególnych (pod)schematów. Ponieważ nazwa sieci GND się powtarza w obydwóch (pod)schematach to sieci GND poszczególnych schematów będą ze sobą połączone. Dodatkowo na trzecim schemacie jako obiekt graficzny dodałem prostokąty wyróżniające dany blok na schemacie i opisałem je jako UKLAD_1 i UKLAD_2. Oczywiście główny schemat możne być bardziej rozbudowany niż w moim przykładzie, ważne jest aby główny schemat i (pod)schematy miały odpowiednio nazwane sieci, którymi mają być połączone. Kiedy przełączymy się do edytora płytek w moim przykładzie to widać, że wszystkie elementy są ze sobą odpowiednio połączone co widać poniżej.

Dodatkowo dodałem do tego tematu pliki z programu Eagle z tym przykładem, żeby samemu można było zobaczyć jak to działa w praktyce. Mam nadzieję, że udało się mi to zagadnienie zrozumiale wytłumaczyć.

Wieloarkuszowy.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Wieloarkuszowy.zip
 Contents:  
 Filesize:  30.48 KB
 Punkty:  0

Back to top

dlugi84
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 12 Mar 2010 17:17   

dzieki wielkie za pomoc i wytlumaczenie. pozdrawiam
Back to top

Szymon Tarnowski
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 18 Mar 2010 00:48   

Pytanko z innej bajki czy można coś takiego zrobić w Protelu? Można schemat podzielić hierarchicznie, ale problem jest jeśli jakiś blok jest narysowany raz a chciałbym go użyć więcej niż jeden raz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Mar 2010 00:48   

Back to top

Christophorus
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 18 Mar 2010 19:10helpful post - solution   

Re: [Eagle, Protel]subcircuit, czy jest takie cos ?

Z tego co wiem to już w Protelu 99 SE jest taka możliwość. Jednak nie mam zainstalowanego Protela więc nie jestem aktualnie w stanie podać dokładniejszych wskazówek. Nie wiem także czy ta funkcja jest dostępna w starszych niż Protel 99 SE wersjach tego programu. Nowsze z tego co mi wiadomo też posiadają możliwość tworzenia schematów wieloarkuszowych.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> EDA Programs -> [Eagle, Protel]subcircuit, czy jest takie cos ?
Page 1 of 1
Similar topics
Bascom - liczenie czasu, czy takie rozwiązanie jest dobre? (2)
Borland a licencja, czy jest cos za free (12)
Protel 99 - Solder Maska i takie tam.. (10)
Eagle vs Protel (11)
Eagle 4.13 R1 - czy jest darmowy? (6)
Czy jest możliwość??-EAGLE (5)
Czy takie podłączenie jest prawidłowe?? (7)
Protel czy Eagle, jaki program lepszy dla początkującego? (8)
protel czy eagle ? (17)
Eagle i autotrax (protel) (5)

Page generation time: 0.077 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed