FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Samsung Z400 phone freeze i unlock hwk

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Diagnostic & FAQ -> Samsung Z400 phone freeze i unlock hwk
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 17:43   

Samsung Z400 phone freeze i unlock hwk

Jako że nie mogłem nigdzie znaleźć opisu krok po kroku, a problemy z unlockiem Samsunga Z400 na HWK miałem niemałe, postanowiłem napisać jak to należy ugryźć.
Zakładam, że wszyscy zainteresowani mają już wersję HWK 2.0.9.0 - na wcześniejszych ponoć nie działa. Jeśli nie, to instalujemy, a jeśli tak, to zabieramy się do dzieła.

Najpierw ściągamy z supportu HWK sterowniki dla qualcommów (jeśli miałeś jakieś wcześniej, to odinstaluj, mogą się żreć). Znajdują się one tu:
Root / Samsung_SW/ !SupportFiles/ Qualcomm_USB_Driver_2.0.3.9.zip
oraz w załączniku do postu.

/W tym momencie zaznaczę, że mój Z400 był dodatkowo Frozen, po głupawym acz radosnym kliknięciu "Unlock" w SAMs. Bez strachu, poradzimy sobie i z tym./

Następnie należy przygotować naszego Z400 do komunikacji z HWK:
-wpisujemy na klawiaturze telefonu *#1546792*#
-wybieramy Internals
-wpsujemy kod: *#2456987*#
-wybieramy test mode
-wybieramy [9] common --> [6] USB Configuration --> [2] Qualcomm USB[*]
Pojawi się nam: Qualcomm USB Configured. Plz Reconnect the Cable.0
ALBO (dla leniwych:P) wpisujemy kod na klawiaturze telefonu: *#782872#. Efekt ten sam, a mniej zabawy.
/Powrót do trybu Samsung USB analogicznie, tylko na końcu wybieramy [1] zamiast [2], ALBO wpisujemy *#726872#/
Podłączamy teraz telefon do komputera za pomocą kabla USB.

Instalujemy sterowniki z lokalizacji do której rozpakowaliśmy je po ściągnięciu z supportu.

Odpalamy SAMs, łączymy się z boxem, wybieramy QualComm i Z400. Zaznaczamy ptaśkiem opcję "QualComm mode" (QCDI zmieni się z RJ45 na Auto, tak jak MODEM powyżej) i sprawdzamy "Port Check" czy wykrywa telefon. W trybie QualComm zajmuje mu to trochę czasu, więc nie przerywamy, tylko siedzimy cierpliwie.
Jeśli go widzi prawidłowo, to zobaczymy

Code:
PING: OK, COM5 - NOT IN DOWNLOAD MODE !
PING: OK, COM5 - MODEM

Następnie wybieramy QCDI Info i cierpliwie czekamy. Najpierw (przy zamrożonym telefonie) zobaczymy informacje:

Code:
PING: OK, COM5 - QCDI
Software: Z400XXFH1
Regions : Austria,Benelux,France,Germany,Hungary,Italy,Spain,UK
Language: de,en,es,fr,hu,it,nl,pt(cs,da,el,fi,no,pl,sl,sv,tr)   
Release : 2006 August Rev: 1
Hardware: MP 2.803
IMEI: xxxxxx-xx-xxxxxx-x
BTID: 001B:98:95E5F4
S/N : R8WP476953
MOB_INFO not Avalaible
Sysinfo not Exists
FLAG: 00000001 [Frozen !]

Na dole wyświetli się napis informujący nas o tym, że kody są kalkulowane i że może to zająć kilka minut. Nie kłamią. U mnie trwało to 2-3 minuty. Najpierw pojawia się kod do unfreeze, a potem do usunięcia simlocka:

Code:
MAST: 40596057 [UNFREEZE]
NET : 37513972 [#SIMLOCK*NET*37513972#]

Czyli wszystko, czego potrzebujemy. Po odpaleniu "zamrożonego" telefonu z włożoną kartą sim wyskoczy nam komunikat "Phone frozen!", wpisujemy wtedy kod MAST (nic nie będzie się wyświetlało na ekranie, ale to nic nie szkodzi) i klikamy środkowym przyciskiem joya na potwierdzenie. Telefon powinien nam się "odmrozić", wesoło zaćwierkać :P i normalnie włączyć. Potem pozostaje nam już tylko wklepanie #7465625*638*KOD-NET# i mamy tel bez smoka.

Wiem doskonale, że nie jest to nic odkrywczego, ale ani ns-pro, ani spt, ani ust nie chciały drania ugryźć, a stare dobre HWK poradziło sobie może nie bez problemu, ale skutecznie ;)
Mam nadzieję, że zebrane to w jednym miejscu komuś pomoże ;)

Pozdrawiam
NimitZ

Qualcomm_USB_Driver_2.0.3.9.zip
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Qualcomm_USB_Driver_2.0.3.9.zip
 Contents:  
 Filesize:  251 KB
 Punkty:  0.5 = 0.00 for transfer + 0.5 for the user (set manually)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 17:43   

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> GSM -> GSM Diagnostic & FAQ -> Samsung Z400 phone freeze i unlock hwk
Page 1 of 1
Similar topics
Samsung Z-400 (Phone freeze) CO ZROBIC (5)
SAMSUNG u700b - Phone Freeze ! (3)
Samsung U700 Phone Freeze (7)
Samsung z 400 phone freeze (1)
samsung s8300 phone freeze (8)
samsung g800 phone freeze (3)
Samsung Z500 i phone freeze (2)
SAMSUNG Z400 PHONE FREEZE da sie juz? jakies nowe wiesci? (14)
Samsung z400 phone freeze (12)
Samsung S8300 phone Freeze, NSPRO (1)

Page generation time: 0.144 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed