| Author |
draco86 Poziom 16

|
10 Mar 2010 20:57 Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
Witam,
Mam takowy problem z tym monitorem, jak go podłączyłem to pracował normalnie, wszystkie przyciski działały, nie było problemu z dostępem do OSD. Wyłączyłem go przyciskiem i już się nie włączył. Wyłączyłem z prądu na jakieś 10min. Podłączyłem i było wszystko ok, chodził tak pół godziny, następnie chciałem go wyłączyć przyciskiem, w tym momencie przestał reagować na jakikolwiek przycisk. Sprawdzałem kondensatory, żaden nie był spuchnięty, przelutowałem większość elementów. Brak reakcji..
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 20:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
h.g Poziom 15

|
10 Mar 2010 23:50 Re: Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
Witam. Sprawdz klawiaturę lokalną - robią niespodzianki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
11 Mar 2010 09:33 Re: Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
| draco86 wrote: |
Witam,
<...>. Sprawdzałem kondensatory, żaden nie był spuchnięty, przelutowałem większość elementów. Brak reakcji..
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |
Witam
Brak widocznej opuchlizny kondensatorów wcale nie oznacza, że są dobre. Proponuję mimo wszystko na początek przynajmniej sprawdzić napięcia zasilania; myślę, że powinna przydać się ta diagnoza, prawdopodobnie ten sam schemat przetwornicy/inwerterów:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1566952.html
Ogólnie o naprawach przetwornic/inwerterów tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1588929.html
Rzecz jasna uszkodzone przyciski/klawiatura lub jeszcze inna przyczyna też niewykluczona.
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
draco86 Poziom 16

|
11 Mar 2010 10:14 Re: Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
Dziękuję za wskazane posty, spróbuję z elektrolitami, chociaż z opinii znajomego siada logika, co by tłumaczyło "wieszanie" się monitora i brak reakcji nawet na przycisk power. Co do przycisków, sądzę iż są one ok, sprawdzałem miernikiem i dodatkowo zwierałem piny od przycisku power co nie przyniosło rezultatów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 10:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
11 Mar 2010 10:37 Re: Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
Dziękuję za wskazane posty, spróbuję z elektrolitami, chociaż z opinii
znajomego siada logika, co by tłumaczyło "wieszanie" się monitora i brak
reakcji nawet na przycisk power. <...> |
Jeżeli (w zasilaczu) elektrolity bedą suche, może siąść każda logika i to na zawsze. To tak rzecz biorąc na logikę ;-)
Ale też nigdy nie mówię nigdy, może być winne sterowanie. Niemniej monitor zapewne ma swoje parę lat. Usterek może być jednocześnie kilka - elektrolity i zimne luty to najczęstsze. Prawidłowe zasilanie to podstawa.
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
draco86 Poziom 16

|
13 Mar 2010 11:52 Re: Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
Jeszcze dodam taką rzecz, gdy monitor postał sobie kilka godzin bez prądu
to włączył się bez problemów przyciskiem power. Jednak tylko włączył, bo wyłączyć to już się nie chciał. Przechodzi w stan uśpienia i wstaje z niego bez
problemów. Jednakże nie reaguje na przyciski, a po wyjęciu z prądu i ponownym podłączeniu już nie startuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
13 Mar 2010 16:21 Re: Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
A tak poza tym, że pooglądałeś sobie elementy ("Sprawdzałem kondensatory, żaden nie był spuchnięty"), poprawiłeś zimne luty, popykałeś wyłącznikiem - robiłeś coś jeszcze? Wymieniałeś (np. właśnie elektrolity), mierzyłeś napięcia? Bo że prawdopodobnie coś się dzieje ze sterowaniem/logiką to już wiemy, chociaż być może przyczyną jest tylko usterka w zasilaczu. Bez upewnienia się, że zasilacz działa prawidłowo, poszukiwania usterek/naprawa pozostałych podzespołów mija się z celem.
Pozdrawiam -
Stanley
P.S. Ile lat ma monitor?
|
|
| Back to top |
|
 |
draco86 Poziom 16

|
13 Mar 2010 17:40 Re: Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
Wymieniłem elektrolity, nie pomogło. Ale zauważyłem, że zetknięcie pinów bezpośrednio na płytce z logiką dawało za każdym razem pomyślne włączenie monitora. Przemierzyłem jeszcze raz płytkę z klawiszami czy nie ma zwarć.
Problemem okazała się zwykła dioda na płytce z klawiszami, która po wymianie przestała robić problemy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 17:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
13 Mar 2010 19:41 Re: Benq FP91E raz się włącza, raz nie. |
|
|
|
<...>
Problemem okazała się zwykła dioda na płytce z klawiszami, która po wymianie przestała robić problemy. |
No to gratulacje, możesz to dać do działu Diagnozy :-)
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |