| Author |
c4r0 Poziom 23

|
10 Mar 2010 20:24 Cło (po raz kolejny) - nie pobrano opłaty na poczcie |
|
|
|
Witajcie wszyscy (a, przywitam się :D )
Dostałem awizo dot. paczki zza granicy. Poszedłem na pocztę i dostałem paczkę jak gdyby nigdy nic. W domu jak obejrzałem pudełko to znalazłem jakieś kwity z urzędu celnego, w tym "instrukcję dla urzędu pocztowego" mówiącą mniej więcej:
"pobrać należności celne, wpisać w załączonym formularzu dane odbiorcy, wziąć od odbiorcy podpis, niezwłocznie (w dniu doręczenia przesyłki) odesłać formularz do centrum poczty".
Bez wątpienia babka na poczcie powinna pobrać opłatę a tego nie zrobiła (to już nie pierwsze tego typu niedopatrzenie z jej strony...), "dzień doręczenia przesyłki" już za nami a i w najbliższych dniach nie wiem czy będę mógł się na pocztę udać wyjaśnić tą sprawę. Kto poniesie za to opóźnienie konsekwencje oraz co by się stało jak bym sprawę "olał"? Jeśli ktoś wie coś na ten temat to będę wdzięczny za pomoc :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 20:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
komandor64 Poziom 20

|
11 Mar 2010 18:09 Re: Cło (po raz kolejny) - nie pobrano opłaty na poczcie |
|
|
|
Olej to i tyle. Niech zgadnę? W paczce sample jakieś były?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 18:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
c4r0 Poziom 23

|
11 Mar 2010 18:37 Re: Cło (po raz kolejny) - nie pobrano opłaty na poczcie |
|
|
|
Żadne sample, zakupy z eBay-a. A masz jakieś doświadczenie w tej kwestii, że mówisz żebym to olał? Żaby mi zaraz pismo nie przyszło że mam zapłacić 3x więcej...
|
|
| Back to top |
|
 |
komandor64 Poziom 20

|
11 Mar 2010 18:55 Re: Cło (po raz kolejny) - nie pobrano opłaty na poczcie |
|
|
|
Hmm ja miałem doświadczenie z samplami tylko...
Z mojego punktu widzenia to nie Twoja wina, że nie uiściłeś jakiejś tam opłaty celnej na poczcie. W takim wypadku idź lepiej i to wyjaśnij bo rzeczywiście może dostać po tyłu od UC.
|
|
| Back to top |
|
 |
c4r0 Poziom 23

|
11 Mar 2010 19:34 Re: Cło (po raz kolejny) - nie pobrano opłaty na poczcie |
|
|
|
Z mojego punktu widzenia to też nie moja wina, ale wiadomo jak jest w urzędach. Tutaj mam do czynienia z dwoma na raz: celnym i pocztowym, więc aż strach pomyśleć jaki będzie ich punkt widzenia...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 19:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
12 Mar 2010 00:40 Re: Cło (po raz kolejny) - nie pobrano opłaty na poczcie |
|
|
|
Olej. US nie dostanie kwitów i będzie myślał, że paczka jest nieodebrana- masz farta po prostu. Miałem podobna sytuację z drobną przesyłką z Chin, jakieś 3 lata temu. Do dzisiaj cisza, a od tamtego czasu przez mój US duuużo więcej przeszło takich transportów na mój adres :)
|
|
| Back to top |
|
 |