Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Stacyjka AUDI B4


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Stacyjka AUDI B4
Autor
Wiadomość
guzik777
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 81

Post#1 Post autora tematu 05 Sie 2004 07:16   

Stacyjka AUDI B4


zawiozlem kumpla, zgasilem... chce odpalic ale zero reakcji wszystkie kontrolki sie swieca - czy chce krecic czy wyciagam kluczyK, kolesie mnie popchali ale potem nie moglem zgasic!
zgasilem na wysokim biegu woczas ale po wyjeciu kluczyka kontorlki sie dalej pala, wyciagnolem teraz klemy z aku.
o co chodzi?

AUDI B4 91 NG 2.3
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#2 05 Sie 2004 07:41   

Re: POMOCY!!!cos ze stacyjka? nie odpala i nie zgasza sie


Urwana płetwa w mechanizmie stacyjki.Trzeba kupić nowy wkład.
Powrót do góry
   
commor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 698
Miasto: Warszawa

Post#3 05 Sie 2004 08:50   

Re: POMOCY!!!cos ze stacyjka? nie odpala i nie zgasza sie


...czyli trzeba wymienić tzw. kostkę stacyjki.
Do Passata'94 płaciłem ostatnio za taką raptem ... 32 zł, chociaż był i tańsza wersja za 19 zł - tę zamonotowałem do Golfa III'96.
Jak się później okazało ta tańsza nie miała pozycji tzw. radiowej, czyli pierwszej służacej w zasadzie jedynie do słuchania radyjka w I pozycji a to po to, żeby nie grzać np. cewki zapłonowej lub świec (w dieslu).
Jak się później okazało prócz radia służy tez ona do fabrycznie zamontowanego piszczyka włączonych świateł (lub pozostawionego L lub P postojowego).
Ale to wszystko drobiazgi.
A pisze o tym dlatego, że zapewne identyczna stacyjka jest w przedmiotowym Audi - toż to ten sam koncern :) .
Pozdrawiam
commor

PS. Montaż, a wcześniej demontaż NIEZWYKLE skomplikowany.
Wiąże się ze zdjęciem poduszki powietrznej (!) oraz koła kierownicy (potrzebny specjalny ściągacz!) :?
Powrót do góry
   
guzik777
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 81

Post#4 Post autora tematu 05 Sie 2004 12:25   

Re: POMOCY!!!cos ze stacyjka? nie odpala i nie zgasza sie


jestescie pewni? to chyba lepiej wymienic cala stacyjke a z tym pewnie tez nie lada sztuka... chyba ze odpalanie i gaszenie na przyciski
Powrót do góry
   
commor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Lip 2004
Posty: 698
Miasto: Warszawa

Post#5 05 Sie 2004 13:28   

Re: Stacyjka AUDI B4


Można na przyciski!!!
Bedziesz miał jak w Formule 1 :D
Tak zrobiłem (tymczasowo) w wielkim sam. cieżarowym MAN (24 V), gdzie sama tzw. kostka stacyjki (która w każdym przypadku była raczej walcem) kosztowała ponad 400 zł.
No i oczywiście nie było jej na "już", a że czas to pieniądz - samochód musiał pracować - wiec zrobiłem na przyciski.
Stacyjką kierowca podawał "kod" kluczyka - no bo musiał ją przekręcić - no a zamiast rozruchu (w końcu stacyjki) wciskał przycisk.
U Ciebie trochę gorzej by było ponieważ szwankuje właśnie ten plus po przekręceniu stacyjki...
A całości raczej nie ma co wymieniać - jak sobie rozbierzesz to zobaczysz, że stacyjka kończy się tylko takim małym knypkiem wielkości 2x2 mm i to raczej sie psuje - a wpędzisz się w dodatkowe koszty.
A całość (stacyjka + kostka) do MAN-a kosztowała ponad 1000 zł(!).
Inna sprawa, że wszystko się wtedy komplikuje - bo dochodzą nowe kluczyki, które nie pasują do zamków drzwiowych... :?

Powodzenia!
commor
Powrót do góry
   
minon
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Sie 2004
Posty: 33
Miasto: Sochaczew

Post#6 09 Sie 2004 19:10   

Re: Stacyjka AUDI B4


Nie wygłupiaj się człowieku. Wkład nie jest drogi, dostać go też nie jest trudno. Wymień go i z głowy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sie 2004 19:10   





Powrót do góry
   
wilko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 240
Miasto: Lublin

Post#7 05 Sie 2005 12:37   

Stacyjka AUDI B4


Witam ..
mam podobny problem tylko ze mu uszkodzil sie i ten knypek i czesc plastikowa stacyjki pękł plastik delikatnie ale jednak .. po godzinie mordegi stwierdzilem ze trzeba bedzie zdjac kierownice aby sie do niej dostac .. tylko czy ten knypek i ten plastik jest naprawde taki tani ?
kluczyk zachowuje sie tak jak kolega wyzej napisal tylko z tym przypadkiem ze nie odbija a powinien ..

-----------
w moim przypadku chodzi o audi 80 b3 92 rok.
Powrót do góry
   
Stanisław Chwalisz
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 1471
Miasto: Szczecin

Post#8 05 Sie 2005 17:17   

Re: Stacyjka AUDI B4


Wkład stacyjki audi powyżej 100 zł./kierownica, zegary,trudny dostęp/
Powrót do góry
   
cjr
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Paź 2004
Posty: 317
Miasto: "-" lubelskie

Post#9 05 Sie 2005 18:29   

Re: Stacyjka AUDI B4


Wkład już od 20 zł. Wymiana trochę kłopotliwa jeżeli robi się to pierwszy raz. Właśnie stoi u mnie B3 z uszkodzoną stacyjka, młotek podciagnął sobie przełącznik do rozrusznika. Wartość tego przełącznika oceniam na 30 zł, wkładu pracy nie liczę. Ale o dziwo nie to jest powodem wizyty w warsztacie:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Sie 2005 18:29   





Powrót do góry
   
wilko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 240
Miasto: Lublin

Post#10 06 Sie 2005 11:02   

Stacyjka AUDI B4


Witam .

ile taka usluga kosztowala by w warsztacie?
przelacznik plastikowy ulamany
pletwa ta metalowa ulamana.
wymiana tego wszystkiego .. + czesci.

plus przyklejenie lusterka wstecznego .. tak z grubsza orientacyjnie ..

z tym ze na rynku dostepne sa podroby z plastikowa pletwa .. a ja wolalbym metalowa.
czy ktos jest zorientowany .. ?
Powrót do góry
   
Slawek J
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 1355

Post#11 07 Sie 2005 13:08   

Re: Stacyjka AUDI B4


Wymien i po sprawie bo zrobienie odpalenia ala formula 1 na pewno taniej cie nie wyniesie i musi byc zrobione niezwykle fachowo bo pozniej wystepuja z tym same klopoty. Kostka pod stacyjke kosztuje niewiele jedynie gorzej moze byc z wymiana dla kogos kto tego nie robil.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
amino66
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Sie 2005
Posty: 23
Miasto: hajnówka

Post#12 07 Sie 2005 14:54   

Stacyjka AUDI B4


w vw jest inacyej jak w audi w b4 nie trzeba zdejmowac kierownicy wysterczy zmienic sam wklad lub kostke urwana pletwa mogla spowodowac zblokowanie kostki
Powrót do góry
   
wilko
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Mar 2003
Posty: 240
Miasto: Lublin

Post#13 13 Sie 2005 13:37   

Re: Stacyjka AUDI B4


Witam ..

napisze tego posta moze komus to pomoze ..
Otoz majac audi B3 jak juz pisalem .. mialem uszkodzona pletwe od wkladu stacyjki i plastik (to plastikowe do czego podpina sie wtyczke) w ktorym peknieta byla sprezynka ( moze nie tyle sprezynka co jej umocowanie szlag trafil ) i po prostu nie odbijal kluczyk.
wklad stacyjki dostalem od szwagra ktory w tym maczal palce i ten plastik rowniez .. o ile nie wiem ile wklad kosztuje to plastik ok 34 zł w Lubelskim ..

wiec . demontaz stacyjki: aby bylo bezkonfliktowo trzeba wyjac zegary odktrecic dolna polke, kierownice, przelaczniki i kokpit .. wiadomo kupa roboty .. ale mi sie udalo troszke inaczej .. (wiadomo polak potrafi)

wiec dolna polka i zegary to minimum .. odpiolem wtyczke od stacyjki .. od strony zegarow odkrecilem plastik 2 srubeczki mocujace ..
Przy demontarzu zegarow trzeba zdjac gorny plastik od przelacznikow .
Stacyjka jest zamontowana w takim wynalazku od blokady kierownicy .. aby ja zdemontowac nalezy odkrecic srobke ( klucz to cos podobne do ampula ale z dziurko w srodku- prosze mi wybaczyc ale nie znam sie na tym )
miedzy kokpitem a ramieniem metalowym blokady stacyjki jest cieniutki plastik .. nalezy go przesunac do gory, troszke sily i daje sie, obraca sie na kolumnie kerownicy .. teraz .. nalezy przebic sie przez kokpit (tym kluczem) i trafic w srubke. po przesunieciu plastiku bedzie ja mozna zobaczyc od strony kolumny kierownicy, dziura w kokpicie i tak bedzie niewidoczna , bo zasloni ja gorny plastik od przelacznikow.
odkrecenie sruby to dopiero polowa sukcesu ... teraz trzeba ten kawalek blokady z wkladem stacyjki wysunac w prawa strone ..
mozliwe sa dwa warianty .. wysunac calkowicie w prawa strone .. lub wysunac ok 1 cm i krecic w gore .. oba warianty wymagaja sily 2 osob .. poniewaz stacyjka jest umieszczona w dziurze kokpitu i tam jest blacha odpowiednio wygieta tak ze trudna ja wypchnac .. po obdrapaniu gabki od strony bebechow kolo stacyjki stwierdzilem ze blacha jest miekka .. wiec troszke jej usunalem (wygiolem) stacyjka wyszla bez problemu ..
nastepnym problemem bylo wyjecie jej z tej blokady .. konieczne bylo nawiercenie otworu 2mm od gory w miejscu gdzie znajduje sie blaszka ktora przez nacisniecie uwalniamy stacyjke .. wychodzi gladko .
Nastepnie .. majac nowy plastik i nowy wklad .. stwierdzilem ze :
- wklad nie jest taki sam jak stary .. i dziala zle .. poniewaz ten wodzik z pletwa ma inne wyciecia niz ten stary .. i blokada nie zalapuje wtedy kiedy powinna orza zalapuje kiedy kluczyk jest w stacyjce w pozycji zaplon .. to bardzo niebezpieczne .. wiec .. szwagier udal sie do znachorow (mechanikow) a oni zalatwili taki sam wodzik (ten z pletwa) co byl w starej stacyjce .. (nowa juz mi nie potrzebna)
kolejnym problemem byl ten plastik za 34 zł .. otoz tam tez byl inny wodzik w srodku i cyrki sie dzialy ... zamiast migajacych kierunkow mialem lampy .. (jak w amerykancu :D ) okazalo si jednak ze plastik stary plus gorna czesc plastiku nowego (ta z mocowaniem sprezynki) pasuja do siebie i po problemie ..
wnioski:
nie kazdy wklad bedzie dzialal z blokada.
nie kazdy plastik bedzie dzialal z wkladem.
wiem ze dlugi post ale przynajmniej ktos kiedys bedzie wiedzial na czym stoi, i nie bedzie musial bulic tym wszystkim znachorom kase ..
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Shel
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 1334
Miasto: Działdowo

Post#14 09 Sie 2006 19:13   

Re: Stacyjka AUDI B4


witam, a ja mam pytanie, gdzie taki tani wkald mozna kupic? poniewaz mam audi B3 '89 i takze urwala mi sie pletwa zalaczajaca kostke, ale u mnie w miescie taki wklad+kostka=110zl, moze przez sklep internetowy bedzie taniej, tylko znalezienie mi jakos nie wychodzi, dzieki z gory...
Powrót do góry
   
w2c3v4
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Lut 2006
Posty: 28
Miasto: Mazury

Post#15 04 Paź 2006 16:31   

Re: Stacyjka AUDI B4


Wymiana wkładu stacyjki to prostota. Nie wiem ~wilko po co tyle zachodu. Wystarczy zdjąć zegary, przewiercić stacyjkę w odpowiednim miejscu, wcisnąć sprężynkę i wyjąć wkład. Kupujesz nowy i tylko wciskasz, to wszystko.
Jeżeli kogoś interesują szczegóły mogę dokładnie podać miejsce i głębokość wiercenia.
Jedynym minusem tego rozwiązania jest konieczność zdobycia zgrabnej wiertarki akumulatorowej, takiej aby zmieściła się we wnęce zegarów i pozwoliła wywiercić ów otwór.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Paź 2006 16:31   





Powrót do góry
   
macloud
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#16 04 Mar 2007 00:38   

Re: Stacyjka AUDI B4


Panowie, pomocy, w którym miejscu wiercić? Sciągnąłem zegary i próbuje działać według opisu, ale nie moge znaleźć śruby o której pisał wilko-'cos podobne do ampula ale z dziurka w srodku', i chciałbym od razu nawiercić żeby wyjąć wkład stacyjki jeśli dam rade wiertarka we wnęce zegarów tak jak mówił w2c3v4 tylko gdzie? Prosze o opis lub zaznaczenie na rysunku(podaje w załączniku). A jak wymontować kostkę stacyjki, da sie bez wyciągania całej stacyjki, jak bo nie wiem jak ona tam siedzi? Jeśli kluczyk nie odbija(nie ma też rozruchu) i po wyciągnięciu kluczyka świecą sie kontrolki to pewne, że kostka zepsuta czy może tylko sam wkład?Prosze o pomoc.
audi80 B3 91r.

Załączniki:
Powrót do góry
   
arto
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 204
Miasto: Biała Podlaska

Post#17 04 Mar 2007 01:39   

Re: Stacyjka AUDI B4


srube trox(gwiazdka)musisz szukac tak od przodu stacyjki,jest ona zaklejona takim niby materialem.kostke spokojnie wyjmiesz po odkreceniu 2 malych srubek na koncu stacyjki.zeby wyjac stacyjke musisz odkrecic te 2 sruby ktorymi przykrecona jest kolumna,kierownice trzeba zdjac.zeby wyjac wklad dobrze miec nowy i wtedy wszystko jasne,chyba ze jest stacyjka wyjeta to trzeba zdjac to czarne,pozagladac,nacisnac sprezynke i juz.
Powrót do góry
   
macloud
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#18 08 Mar 2007 21:51   

Re: Stacyjka AUDI B4


Potwierdzam co mówił wilko- jeśli po przekręceniu kluczyka nie ma rozruchu a dodatkowo kluczyk nie odbija oznacza to, że zepsuta jest kostka stacyjki (ok. 40zl). Jeśli kluczyk odbija to prawie pewne, że wystarczy wymienić tylko wkład stacyjki i wszystko bedzie ok, zreszta kostkę łatwo sie ściąga i wtedy można zobaczyć czy trzpień wkładu (płetwa) jest złamany-tak było u mnie. Napotkałem pewien problem okazalo sie, ze inny jest wkład do audi B3 z lat 86-90 i inny do tego z roku 91, ten pierwszy kosztuje 30zl na allegro, tego drugiego na allegro nie ma a jak sie w hurtowni zapytalem to koles zaczal w kompie szukac, bo na stanie nie mial i stwierdzil ze wyjdzie min 150 i az sam sie zdziwil, musze to jeszcze sprawdzic ,ktos sie z tym zetknął???

Zacznę dzwonić/jezdzic po szrotach, ale samego wkładu mi nie sprzedadzą tylko całość razem z blokadą i kostką, i tu mam pytanie, czy blokada z kostką i wkładem z B3 86-90 bedzie pasować do rocznika 91?????????????- bo jeszcze tego diabelstwa nie wyciągnąłem (ten klucz torx z dziurką muszę skądś skombinować...)
Powrót do góry
   
king252
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 148
Miasto: Hrubieszów

Post#19 08 Mar 2007 23:08   

Re: Stacyjka AUDI B4


Witam i mam pytanie dlaczego kazdy pisze o B3
skoro wyraznie jest temat "Stacyjka AUDI B4"
a to jest wielka roznicabo B3 to B3 a nie B4
Powrót do góry
   
macloud
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#20 09 Mar 2007 21:18   

Re: Stacyjka AUDI B4


Ktoś zaczął problem tej samej natury dla modelu B3 w tym poscie z uwagi na temat:stacyjka audi.. i tak poleciało, istotnie pojazd nie ten sam, ale czy az taka wielka między nimi różnica...
Powrót do góry
   
macloud
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#21 10 Mar 2007 13:34   

Re: Stacyjka AUDI B4


Wie ktoś może jak jest z tą blokadą do
B3? czy do modelu z 91r. nadda sie z każdego
innego czy mogą być problemy bo napewno
wkład jest inny, ale jakby całość z blokadą
i kostką wymienić??????
Powrót do góry
   
bernidi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 115
Miasto: Rtestuf

Post#22 10 Mar 2007 21:07   

Re: Stacyjka AUDI B4


Z tego co pamiętam to różnica pomiędzy kostkami i płetwami w B3 i B4 to około 15 stopni kątowych w położeniu. Jak założyć nie do pary to albo rozrusznik nie da się uruchomić, jedynie zapłon włączymy lub w odwrotnym przypadku - nie da się wyłączyć zapłonu...
Dokładniej to raczej nie chodzi o model- B3 czy B4 tylko o rok produkcji- bodajże od VIII 1990 zmienili na nowy typ- tak jakby "złośliwie" dla użytkowników nowszych aut- bo podróbek tych nowszych płetw nie ma- tylko drogie orginały.
BTW, wystarczyło by sprzedawać same płetwy- są blokowane kołkiem rozprężnym, ale sprzedają cały bębenek- inny klucz już jest niż do drzwi...
PS.Wie ktoś czemu "orginały" wali mi z dużej litery choć poprawiam na małą?
Powrót do góry
   
macloud
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#23 11 Mar 2007 19:04   

Re: Stacyjka AUDI B4


czyli jak wymienie całą blokade kierownicy razem z kostką i wkładem z dowolnego innego roku audi B3 (używka ze szrotu albo allegro, ktora 2xtaniej wyjdzie niz wkład-oryginał i kostka) to bedzie ok?
Powrót do góry
   
macloud
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 6
Miasto: Kraków

Post#24 13 Mar 2007 22:51   

Re: Stacyjka AUDI B4


Podam pare faktów może sie komuś kiedyś przydadzą, tak jak mi sie przydał opis wymiany stacyjki i kostki napisany przez wilko i wskazówki napisane przez arto, którym serdecznie dziękuje.
Wszystkie dane dotyczą B3 (z góry przepraszam, że to nie model z tematu)
ceny oryginałów:
-wkład do stacyjki 180zł (salon audi kraków-modlniczka)
-kostka stacyjki 120zł (salon audi kraków-modlniczka)
ceny zamienników:
-wkład (86-lipiec 90r) 50-60zł
-wkład (od lipca 90r.) NIE MA TAKICH - TYLKO ORYGINAł !!!
-kostka(pasuje do wszystkich modelów!) 47zł
Polecam wymiane samemu, szkoda pieniedzy na znachorów, drugi raz nie zajęloby mi to więcej jak 30 minut (+czas na zakup części).
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
bernidi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 115
Miasto: Rtestuf

Post#25 14 Mar 2007 01:02   

Re: Stacyjka AUDI B4


To tak trochę średnio sympatycznie piszesz :|
Najpierw fachowców o rady pytasz a potem "szkoda kasy na znachorów"...
Powrót do góry
   
limbo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Mar 2007
Posty: 93
Miasto: lubin

Post#26 03 Lip 2007 19:56   

Re: Stacyjka AUDI B4


chcioalem cos zaznaczyc.. do wycigniecia wkladu nie trzeba nic demontowac ani wiercic... wystarczy wlozyc drucik albo jakis precik pod spod i bloka sie uwolni.
problem teraz mam tylko z doborem odpowiedniego wkladu!
dostalem juz dwa i nie pasuje ani ten ani ten!! co jest.
Mam audi coupe z 91 roku.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lip 2007 19:56   





Powrót do góry
   
bania07
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: KNURÓW - Gliwice

Post#27 04 Wrz 2007 19:37   

Re: Stacyjka AUDI B4


Czesc. Witam wszystkich. Pozdrowienia dla "limbo". Chciałem napisać ze tez mam taki podobny problem. Posiadam Audi 80 Quattro 2,8 rocznik 94. Otóż świeciły sie cały czas kontrolki na desce rozdzielczej a silnika nie szło uruchomić. Powodem tego był złamany palec stacyjki który wchodzi do kostki stacyjki. Złamał sie i uszkodził kostkę. Kostke wymieniłem. Kosztuje 40 zł w każdym sklepie. Żeby ją wymienić trzeba zdjąć górną część osłony kolumny kierownicy odkrecić dwa wkręty trzymiące licznik. Wyjąć go odłanczając kable. Kostke odkręca się od góry malutkim śrubowkrętem (płaski), są tam dwie śrubki (takie bez łepka) wpuszczone w dziurki - wygląd dla tych którzy są słąbsi - jak sam gwint śruby z nacięciem u góry aby je wykręcić.
Ja natomiast mam kłopot bo nie wiem jak wyjąć zdemontować stacyjkę bo mam ten palec złamany. Chciałbym ją sam sprubować naprawić ale muszę ją wpierw mieć w ręce. Pomóżcie.
PALEC ale ten ze stacyjki hi hi:D
Pozdowienia BANIA
Powrót do góry
   
king252
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 148
Miasto: Hrubieszów

Post#28 05 Wrz 2007 07:52   

Re: Stacyjka AUDI B4


Witam
tak jak juz któryś z kolegów wczesniej pisał aby wyjąć wkład kluczyka trzeba wywiercic otworek w celuprzyciśniecia sprezynki która mocuje wkład w obudowie na wkładzie jest prowadnica i patrzac od przodu znaczy sie od kluczyka 120 stopni przeciwnie do ruchu wskazówek zegara nawiercic 1-1,5 mm i czyns twardym prztcisnac sprezynke
Pozdrawiam Andrzej
Powrót do góry
   
bania07
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: KNURÓW - Gliwice

Post#29 06 Wrz 2007 18:57   

Re: Stacyjka AUDI B4


Witam. Dzieki za podpowiedz. A nie wiecie czy ta stacyjke mozna rozebrac na czesci. Chodzi czy ten palec czy jak tam sie zwie płetwa czy to mozna dorobic? Bo sama stacyjka kosztuje koło 150 zł.
Pozdrawiam Bania
Powrót do góry
   
domek111
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Wrz 2007
Posty: 3
Miasto: opatów

Post#30 11 Wrz 2007 22:34   

Re: Stacyjka AUDI B4


witam dziś chciałem odpalić swoje b4 2.0, ale rozrusznik słabo kręcił więc podłączyłem prostownik do akumulatora i zacząłem ładować. po jakim czasie chciałem odpalić autko ale zero reakcji, rozrusznik nawet nie rusza. sprawdziłem połączenie akumulatora z masą i rozrusznikiem, jest wszystko dobrze. po przekręceniu zapłonu nie dopływa prąd do cienkiego kabelka podłczonego do rozrusznika. kontrolki się świeca, ale zauważyłem ze jeśli przekręce kluczyk to radio mi się wylącza. może ktoś wie co sie dzieje z miom audikiem?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Stacyjka AUDI B4
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Audi B4 1,9 TD - stacyjka - długie - szukam fachowca!!! (4)
Stacyjka audi A6 c4 co z tym zrobić (1)
audi a4 - Programowanie stacyjka instrukcja (4)
stacyjka Audi 80 b4 - nie działa (9)
stacyjka Audi B4 blokada kierownicy (1)
Problem ze stacyjka AUDI B4 (2)
Stacyjka Audi 100 C4 (19)
Audi A4 (1996) - zepsuta stacyjka (do wymiany) (3)
Audi 80 B3 Stacyjka (4)
audi a4 1996 sedan stacyjka stacyjka help (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.136 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony