FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

AVR informacje o protokole TCP/IP w Bascom

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR Microcontrollers -> AVR informacje o protokole TCP/IP w Bascom
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 22:09   

Bascom, TCP/IP, AVR-y

Witam serdecznie kolegów!
Chciałbym prosić o pomoc w znalezieniu artykułów dotyczących sieci Internet w połączeniu z Bascomem, AVRami. Szukam czegoś do poczytania zagłębienia się w temacie, może istnieją jakieś polskie książki? Cel: napisanie i zrozumienie zasad działania protokołu TCP/IP w połączeniu z Bascomem i AVR, próba samodzielnego zbudowania ZE ZROZUMIENIEM komunikacji, może webserwer.....
Coś już mam:
Link
Autor na pewno zgłębiał tajniki rzeczy, których ja szukam. Od czego zacząć w ogóle zabawę ?, mam czas i mam środki.
PS. Nie interesują mnie gotowe rozwiązania z elektrody, wiem że jest tutaj wiele mądrych osób, ja szukam teorii nie gotowców.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 22:09   

Back to top

Kabuto15
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 11 Mar 2010 10:19   

Re: Bascom, TCP/IP, AVR-y

Zdaje się, że jest coś takiego jak Easy TCPIP dla Bascoma. Ogólnie to wiadomo jakie wady ma Bascom a jakie zalety. Prawda jest taka, że nie znam firmy, która by programowała w Bascomie. No, ale... Link ze strony producenta Bascoma:Link.
Back to top

pixel7
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 11 Mar 2010 11:54helpful post - solution   

Na początek - lektura o transmisji ethernet-owej i enkapsulacja pakietów. Potem zacznij od ARP, następnie ICMP (ping), potem UDP i TCP. Jak zrozumiesz wymianę danych będziesz w stanie napisać program w dowolnym języku. Skoncentruj się też na obsłudze układów pośredniczących : ENC28j60, RTL8019as itp. Jak już to ogarniesz,dopiero wtedy zajmij się pisaniem aplikacji. Opisy i tutoriale znajdziesz bez problemu w sieci. ZObacz jak wygląda moja strona: www.meteos.com.pl.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 11:54helpful post - solution   

Back to top

fliper_katrill
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 19:13   

No niestety przyjacielu cos stronka nie działa :), nie wiem czy to przejściowe problemy. Zakładam, że znajomość terminów o których wspomniałem nie jest koledze obca. Czy kolega korzystał z pozycji książkowych? Chciałbym jeśli to możliwe mieć te zagadnienia ujęte w książce, książkach żeby móc zawsze do nich wrócić no i dzięki za wskazanie ścieżki!! Czemu Bascom? Miły łatwy i przyjemny na start. Czemu nie C? Nie znam absolutnie żadnej pozycji polskojęzycznej, która uczyła by podstaw języka C Z UWZGLĘDNIENIEM ZASTOSOWAŃ W ELEKTRONICE ! (nawet głupiej konfiguracji portów). Są z przykładami z gotowcami, ale strzępy bez chronologii i łopatologii jak to powinno być w przypadku poznawania języka od zera. Ja chętnie bym się zaraził. Przeczytałem ze 2 razy książki Kernighan'a, Ritchie'go o C i co z tego jak mnie nie wciągnęły bo to tylko podstawy ogólne języka, które trzeba znać ale NIE ZARAŻAJĄ, tak jak np. książka Marcina Wiązani o Bascomie!

Dodano po 5 [minuty]:

PS. Zapomniałem dodać że płytka TCP/IP do bascoma interesowałaby mnie i na pewno wielu innych, ale z racji tego, że jest napisana pod trudnodostępne kości Wizneta moim zdaniem traci na popularności. Znowu znajdą sie tacy, którzy stwierdzą po cholerę to pisać w Bascomie ? (i słusznie) i tacy jak ja po cholere to przepisać jak się nic z tej komunikacji nie rozumie? ( to ja :) )
Back to top

morson
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 11 Mar 2010 19:28helpful post - solution   

Ja kiedyś na elektrodzie natrafiłem na taki link, przepisać do Bascom'a jak mniemam potrafisz, a tu jest dość dokładny jak na początek opis obsługi RTL8019AS i opis protokołów, z wyszczególnieniem ramki danych etc.
link
Back to top

pixel7
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 11 Mar 2010 19:33   

fliper_katrill wrote:
No niestety przyjacielu cos stronka nie działa :)

No niestety, prototypy sprawiają niespodzianki!

Wracając do tematu, nie korzystałem z opracowań książkowych, posiłkowałem się jedynie wiedzą z sieci. Znajdziesz wszystko co będziesz chciał, wystarczy trochę poszukać, ale solidne podstawy z programowania mikrokontrolerów są niezbędne, by zbudwać coś "większego". Także jeśli to miałby być pierwszy tego typu projekt to obawiam się, że przysporzy sporo kłopotów.

Co do języka- każdy wybiera jaki lubi. Ja też preferuje bascom, chociaż c ani asm nie są mi obce.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 19:33   

Back to top

Mat_91
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 11 Mar 2010 19:37helpful post - solution   

Co do teorii to może to Ci się przyda: Link
Co do kursu C dla AVR to podstawy masz tutaj Link
:)
Back to top

Kabuto15
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 11 Mar 2010 19:49   

Od książki Wiązani do TCP/IP droga kręta i daleka :) Swoją drogą w sieci jest pełno informacji o programowaniu AVR w języku C, a jeśli o książki chodzi to np. Doliński - Mikrokontrolery AVR w praktyce.
I dodam, że kod C jest uniwersalny. Jak sobie napiszę dobrze obsługę wyświetlacza LCD to i na 8051, PIC, ARM, MSP itd. zadziała.
Oczywiście ten stos EASY TCPIP pewnie działa i jest banalnie prosty w obsłudze. A co jak będziesz chciał coś zmienić ? Dla C jest dużo darmowych stosów i zauważ również, że dla uzupełnieniem obsługi TCP/IP zazwyczaj jest jakiś OS (NutOs, FreeRTOS). Da się coś takiego w Bascomie zrobić ?
Back to top

R-MIK
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 03 Dec 2010 19:17   

fliper_katrill wrote:
(...)Czemu Bascom? Miły łatwy i przyjemny na start

Jeśli poważnie myślisz o ETH na AVR to zapomnij o Bascom-ie. Jako, że znalazłem duzo przykładów w Bascom na ETH wypróbowałem go. Działał, ale jak zacząłem program rozbudowywał, to pozerał niemiłosierne ilości pamięci FLASH i RAM. Mało tego, czasem zachowywał się dziwnie (pewne fragmenty kodu nie wykonywały sie).
Na podstawie kodu Bascom zrobiłem to samo w C. Efekt: prawie dwa razy mniejsze zapotrzebowanie na FLASH i RAM. Można się domyśleć, że działa prawie dwa razy szybciej (sprawdzę to). Działa na AtMega128, a w Bascom nie chciał.

O możliwości sprzętowego debugowania pod AVRstudio (w C i ASM) nie będę wspominał, bo w Bascom to tylko marzenia.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR Microcontrollers -> AVR informacje o protokole TCP/IP w Bascom
Page 1 of 1
Similar topics
Bascom, Easy TCP/IP TWI - wł. timera to blad otwarcia socket (5)
Bascom TCP i obrazki. Jak wyświetlić logo projektu w przeglądarce? (7)
[AVR] - modem GPRS/stos TCP/USB slave (8)
Sterownik internetowy (tcp/ip) oprogramowany w BASCOM (11)
[AVR][C] Komunikacja sieciowa TCP/IP (6)
AMR vs AVR - gcc TCPIP (10)
BASCOM TCP/IP na ENC26j80 (4)
Bascom - konfiguracja TCP/IP (1)
[AVR][C] - stos TCP/zapytanie HTTP pod wskazany adres (9)
Bascom AVR vs Bascom 51 - czy mają podobne polecenia? (10)

Page generation time: 0.106 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed