| Author |
one_eddie Poziom 20

|
10 Mar 2010 22:39 Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows |
|
|
|
Po jakimś czasie po zalogowaniu, które pojawia sie w kilka sekund od startu komputer przerzuca mnie na pulpit i przez kilka minut nic nie robi. Jak sprawdzam procesy widzę ze uruchomionych jest tylko kilka podstawowych. Większość aplikacji w tym czasie nie działa. Nie można włączyć nic co wymaga np. uprawnień administracyjnych. Po kilku minutach (prawdopodobnie jakiś timeout) zaczyna się uruchamiać reszta procesów i komputer jest gotowy do pracy. Działa normalnie. Ponieważ przerwa jest dość długa chciałbym się jej pozbyć. Domyślam się że uszkodziły się jakieś pliki, niestety nie mam odpowiedniego punktu przywracania, który pozwolił by pozbyć się problemu.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy wiecie jak go usunąć?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 22:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tronic1 Poziom 26

Joined: 06 Feb 2005 Posts: 20011 Location: Police, Alesund-Norwegia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 23:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wlw_wl Poziom 23

|
10 Mar 2010 23:22 Re: Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows |
|
|
|
A jaki to Windows?
Bo może być np. wiszący winlogon, albo wieszająca się usługa WIA (często spotykałem to w XP).
Sprawdzał kolega dziennik zdarzeń?
|
|
| Back to top |
|
 |
one_eddie Poziom 20

|
10 Mar 2010 23:57 Re: Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows |
|
|
|
Używam 7. Dodam iż zainstalowane mam wszystkie aktualnie dostępne aktualizacje.
Po czym poznam wiszący winlogon? Jeśli jednak dobrze kojarzę jest on odpowiedzialny za zalogowanie a ono u mnie działa poprawnie. Jak juz wspomniałem po zalogowaniu widze pulpit, kilka podstawowych aplikacji działa. Dziennik przeglądałem. Jest 10 wpisów "Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk1\DR1.". Jeden nawet mógłby cos zasugerować "Usługa Usługa Asystent zgodności programów niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 2. W przeciągu 60000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie." ale nie udało mi się znaleźć do niego rozwiązania. Pare innych. Ktore z nich powinny miec znaczenie?
Dodano po 2 [minuty]:
@tronic1: Chciałbym mieć pewność że się rozumiemy. System na coś czeka przy starcie i nie sądzę aby był to problem z długim ładowaniem. On po prostu nic nie robi przez ten czas (procesor oraz dysk nie pracuje). Czy w takim przypadku powinienem uruchamiać to narzędzie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
11 Mar 2010 07:08 Re: Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows |
|
|
|
BootVisa zostaw, bo to nie ten system (ani miejsce).
To może być i czekanie na konfiguracje sieci, i ładowanie AV (i podobnych).
sprawdź dodatkowo to: http://support.microsoft.com/kb/929135/pl ( tekst dla Visty, ale ot powinno być to samo). Gdyby okazało sie, że po tej operacji opóźnienie znikło będziesz musiał włączać pojedynczo to coś wcześniej wyłączył, by sprawdzić, który komponent jest przyczyną.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 07:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
one_eddie Poziom 20

|
09 Apr 2010 11:54 Re: Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows |
|
|
|
W moim przypadku pomogło przeglądanie dziennika zdarzeń. Programem ktory blokowal start okazał sie HDDlife a dokładnei jego serwis.
Jeśli już musisz, po miesiącu, wątek odkopywać, by swoje doświadczenia przedstawić, to zachowaj sens wypowiedzi i używaj albo angielskiej nazwy - service, albo jej polskiego odpowiednika - usługa, bo "serwis" nie jest na pewno słowem, prawidłowo zastosowanym (chyba, że o jakiś obiadowy chodzi).
Matuzalem
|
|
| Back to top |
|
 |