FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 22:39   

Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows

Po jakimś czasie po zalogowaniu, które pojawia sie w kilka sekund od startu komputer przerzuca mnie na pulpit i przez kilka minut nic nie robi. Jak sprawdzam procesy widzę ze uruchomionych jest tylko kilka podstawowych. Większość aplikacji w tym czasie nie działa. Nie można włączyć nic co wymaga np. uprawnień administracyjnych. Po kilku minutach (prawdopodobnie jakiś timeout) zaczyna się uruchamiać reszta procesów i komputer jest gotowy do pracy. Działa normalnie. Ponieważ przerwa jest dość długa chciałbym się jej pozbyć. Domyślam się że uszkodziły się jakieś pliki, niestety nie mam odpowiedniego punktu przywracania, który pozwolił by pozbyć się problemu.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy wiecie jak go usunąć?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Mar 2010 22:39   

Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 10 Mar 2010 23:16   

Re: Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows

Przeanalizuj programem BotVis. http://www.tweaks.pl/czytaj,bootvis_przyspiesza_uruchamianie...,43.html
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2010 23:16   

Back to top

wlw_wl
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 10 Mar 2010 23:22   

A jaki to Windows?
Bo może być np. wiszący winlogon, albo wieszająca się usługa WIA (często spotykałem to w XP).
Sprawdzał kolega dziennik zdarzeń?
Back to top

one_eddie
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 23:57   

Używam 7. Dodam iż zainstalowane mam wszystkie aktualnie dostępne aktualizacje.

Po czym poznam wiszący winlogon? Jeśli jednak dobrze kojarzę jest on odpowiedzialny za zalogowanie a ono u mnie działa poprawnie. Jak juz wspomniałem po zalogowaniu widze pulpit, kilka podstawowych aplikacji działa. Dziennik przeglądałem. Jest 10 wpisów "Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk1\DR1.". Jeden nawet mógłby cos zasugerować "Usługa Usługa Asystent zgodności programów niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 2. W przeciągu 60000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie." ale nie udało mi się znaleźć do niego rozwiązania. Pare innych. Ktore z nich powinny miec znaczenie?

Dodano po 2 [minuty]:

@tronic1: Chciałbym mieć pewność że się rozumiemy. System na coś czeka przy starcie i nie sądzę aby był to problem z długim ładowaniem. On po prostu nic nie robi przez ten czas (procesor oraz dysk nie pracuje). Czy w takim przypadku powinienem uruchamiać to narzędzie?
Back to top

Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 11 Mar 2010 07:08   

BootVisa zostaw, bo to nie ten system (ani miejsce).

To może być i czekanie na konfiguracje sieci, i ładowanie AV (i podobnych).

sprawdź dodatkowo to: http://support.microsoft.com/kb/929135/pl ( tekst dla Visty, ale ot powinno być to samo). Gdyby okazało sie, że po tej operacji opóźnienie znikło będziesz musiał włączać pojedynczo to coś wcześniej wyłączył, by sprawdzić, który komponent jest przyczyną.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 07:08   

Back to top

one_eddie
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 Post from the author of the topic 09 Apr 2010 11:54   

W moim przypadku pomogło przeglądanie dziennika zdarzeń. Programem ktory blokowal start okazał sie HDDlife a dokładnei jego serwis.

Jeśli już musisz, po miesiącu, wątek odkopywać, by swoje doświadczenia przedstawić, to zachowaj sens wypowiedzi i używaj albo angielskiej nazwy - service, albo jej polskiego odpowiednika - usługa, bo "serwis" nie jest na pewno słowem, prawidłowo zastosowanym (chyba, że o jakiś obiadowy chodzi).

Matuzalem

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Długa przerwa podczas uruchamiania systemu Windows
Page 1 of 1
Similar topics
BSOD 0x00000050 podczas uruchamiania systemu Windows XP (4)
BSOD 0x0000000A podczas uruchamiania systemu Windows (18)
Podczas uruchamiania systemu Windows XP następuje restart (15)
Błąd krytyczny podczas uruchamiania systemu Windows (3)
Dziwne dźwięki podczas uruchamiania systemu Windows (3)
Długa przerwa podczas ładowania systemu (7)
[Windows 7] - Zawiesza sie podczas uruchamiania systemu. (4)
BSOD i restart podczas uruchamiania systemu Windows Vista (2)
Błąd podczas uruchamiania systemu (2)
0x0000007B podczas uruchamiania systemu (5)

Page generation time: 0.069 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed