| Autor |
Wiadomość |
tpokala Poziom 17

|
10 Mar 2010 23:52 Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
BBC News opublikowała ciekawy artykuł, który kreśli raczej marny żywot dla Windows XP. Może się wydawać, że Ci, którzy obawiają się przejścia na system Windows 7 uważając, że jest to kolejna Vista będą zmuszeni dokonać aktualizacji w związku z ewolucją dysków twardych. Nie oznacza to wcale rychłej śmierci tego popularnego systemu, po prostu posiadacze nowszych komputerów chcąc wykorzystać wszystkie możliwości będą musieli korzystać z nowszego systemu.
Oto powód dlaczego może tak być: większość dysków twardych sprzedawanych pod koniec 2011 będzie korzystać z zaawansowanych funkcji, które producentom pozwolą oferować dyski o znacznie większych pojemnościach, a które będą jednocześnie zużywać mniej energii. Oczywiście fakt ten sam w sobie jest dobrą informacją. Coraz to nowsze gry, nowe oprogramowanie, nasze uzależnienie od ściągania wszystkiego z Internetu - to wszystko oznacza konieczność produkowania większych i większych dysków.
Obecnie dyski są formatowane w blokach po 512 bajtów - jest to standard od czasów DOSa. Do końca 2011 roku wszystkie nowe dyski twarde będą formatowane na bloki o rozmiarze 4K. Windows XP nie jest w stanie obsłużyć takich dysków. Aby zaradzić temu problemowi, nowe dyski będą musiały "udawać" stary format. Taka emulacja nie będzie stanowić problemu, jednak może wpłynąć na wydajność.
David Burks z Seagate twierdzi, że spadek ten może wynosić nawet 10%. Wspomniał też, że użytkownicy Windows XP mają jeszcze czas na rozważenie prostego rachunku: zakup nowego dysku i praca w trybie emulacji albo zakup nowego dysku i licencji na Windows 7.
Źródło |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bart30 Poziom 5

|
11 Mar 2010 06:49 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
To jakieś bzdury już teraz na NTFS-ie XP ma 4k a jest jeszcze możliwość 512 b 1024 i 2048b |
|
| Powrót do góry |
|
 |
J_Bravo Poziom 20

|
11 Mar 2010 08:10 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
| tpokala napisał: |
Wspomniał też, że użytkownicy Windows XP mają jeszcze czas na rozważenie prostego rachunku: zakup nowego dysku i praca w trybie emulacji albo zakup nowego dysku i licencji na Windows 7.
|
Dojdzie jeszcze pewnie możliwość instalacji sterowników pod XP.
Zakup nowego dysku i windowsa 7 z powodu " uzależnienia od ściągania wszystkiego z Internetu" do mnie nie przemawia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukasz.w Poziom 3

|
11 Mar 2010 08:14 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
| bart30 napisał: |
| To jakieś bzdury już teraz na NTFS-ie XP ma 4k a jest jeszcze możliwość 512 b 1024 i 2048b |
Tam wybiera się rozmiar klastra a nie sektora :) A to subtelna różnica. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skaktus Poziom 23

|
11 Mar 2010 10:45 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
XP + emulacja labo Win 7 + nowy dysk ?
Większość wybierze pirata 7 i dysk z aukcji ;)
Dla mnie już paranoja z tym sprzętem. PRaktycznie na siłę zmuszają zo mian, no ale z tego jest kasa.
I pytanie co z tego że na XP wydajność na dysku spada o 10 % ? Skoro 7 wcale taką burza nie jest. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 18

|
11 Mar 2010 11:08 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Przypominam tylko że WINXP ma problem z instalacją na dysku SATA, jeżeli nie ma opcji w Biosie to leżymy, zostaje integracja ale jak wiecie więcej problemów niż pożytku. Co do XP to koledzy to już przeżytek, ale cóż zrobić na starym sprzęcie trza nadal go używać. Reasumując nikt nie kupi nowego systemu, dla nowego hdd i na odwrót. A jak już to cały komputer. Problemu nie ma. To tylko przepychanki producentów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
J_Bravo Poziom 20

|
11 Mar 2010 11:45 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
XP to przeżytek ?? Ja bym nadal używał 98 gdyby był bardziej stabilny. Poza tym nie ważny jaki system byle by był total commander/unreal commander. Nie wyobrażam sobie pracy bez niego. Czy to windows 89, XP, vista czy 7. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 18

|
11 Mar 2010 12:10 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
J_Bravo
Kolego proponuje zmienić 98 na ME - o wiele stabilniejszy ale nie doceniany, a szkoda. Co do XP to jest obecny na rynku już parę dobrych lat, myślę że już czas na niego, z drugiej strony z wykorzystaniem pamięci radzi sobie o niebo lepiej niż Linuks, więc dla starszych maszyn 128-512, jest jak znalazł. Co do Commanderów, to zgodzę się z tobą, TC rules, chociaż ja używam naszego rodzimego FC. Niestety młodzi użytkownicy nie wiedzą nawet co to jest, wolą grzebać w konsoli linuksa, albo siedzieć na naszej kla. Nic taki świat.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pseven Poziom 20

|
11 Mar 2010 12:19 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Taki stan rzeczy niesie ze sobą zarówno korzyści jak i potencjalne straty. Okres transformacji rozpoczął się już w 2009 roku i w tej chwili na rynku dostępnych jest cały szereg dysków, które posiadają domyślny rozmiar klastra 4k, choćby od WD (reklamowane jako "Advanced Format" czy Seagate (".4k" w oznaczeniu modelu). Zysk w ilości dostępnej przestrzeni dyskowej nie jest jednak "ogromny". Z teorii wynika iż może on wynieść 20%, a testy nowych napędów WD wykazują 11-12%.
Problematyka ta została szczegółowo opisana na stronie:
http://thewindows7site.com/forum/threads/16623-Western-Digitals-Advanced-Format-The-4K-Sector-Transition-Begins |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 18

|
11 Mar 2010 12:49 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Klaster ≠ sektor.
Producenci zmienili rozmiar sektora, a rozmiar klastra wybiera się przy formatowaniu.
Z tym zyskiem pojemności to wielka ściema. Jak ktoś trzyma na dysku pliki po pół gigabajta, to może zyska trochę pojemności. Za to jak ma się dysk zasypany plikami po 2kB, to na tej zmianie traci się połowę pojemności nowego wspaniałego napędu :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dj nemsu Poziom 18

|
11 Mar 2010 14:17 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Ja to i tak nie przejdę na win7, no może że bardzo bardzo będe musiał mieć windowsa. Jak na razie mam UBUNTU, czasami korzystam z xp(montaż filmu).
Więc, mnie ten problem nie dotyczy, bo sie zawsze znajdą ludzie którzy zrobią aktualizacje do Ubu i wszystko będzie śmigać ;)
Przewaga linuksa zawsze i wszędzie :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
suse1 Poziom 15

|
11 Mar 2010 14:59 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
| sokoleokoo2 napisał: |
J_Bravo
Kolego proponuje zmienić 98 na ME - o wiele stabilniejszy ale nie doceniany, a szkoda. Co do XP to jest obecny na rynku już parę dobrych lat, myślę że już czas na niego, z drugiej strony z wykorzystaniem pamięci radzi sobie o niebo lepiej niż Linuks, więc dla starszych maszyn 128-512, jest jak znalazł. Co do Commanderów, to zgodzę się z tobą, TC rules, chociaż ja używam naszego rodzimego FC. Niestety młodzi użytkownicy nie wiedzą nawet co to jest, wolą grzebać w konsoli linuksa, albo siedzieć na naszej kla. Nic taki świat.
Pozdrawiam |
A ten z właściwą sobie zajadłością znowu szczeka , i nie wiadomo po co zbacza z tematu w sobie wiadomym kierunku.
No i po co? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xanio Poziom 19

|
11 Mar 2010 15:16 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
J_Bravo
Pozdrawiam |
Widzę, że jesteś specjalistą w tej dziedzinie. Tak, tak... Windows ME bardziej stabilny. Pewnie właśnie dlatego nazywany jest najgorszym windowsem jaki do tej pory wydano.
Co to za sytem 'Linuks'? Jeżeli chodzi o Linuxa to od której dystrybucji XP radzi sobie lepiej z wykorzystaniem pamięci? I czym jest 'dobre wykorzystanie pamięci'? Zresztą nie powiedziałbym, że XP jest jak znalazł na 128MiB RAM, no chyba, że chcesz uruchomić samego windowsa i nic poza tym.
A tekst o tendencji młodych do grzebania w konsoli zamiast używania commandera to już całkiem z kosmosu wziąłeś.
Rozbawiłeś mnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 18

|
11 Mar 2010 15:57 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
xanio, suse1
Koledzy ME - najgorszym systemem !!! ciekawe, poprawiona 98, powodzenia.
Co do pamięci to proponuje XP sp2 vs ubuntu 8.04 na p2 400 + 128 + 20 Gb HDD - wygra XP, proste - sprawdź, jak nie to się nie wypowiadaj.
Co do konsoli vs Commander. To powiedz które dystro ma domyślnie wgranego Commandera ? a nawet gdyby to poco jak wszystko poważne musisz robić w konsoli !!!
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xanio Poziom 19

|
11 Mar 2010 16:14 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
xanio, suse1
|
tak ją poprawili, że działa gorzej i więcej zajmuje.
| Cytat: |
Co do pamięci to proponuje XP sp2 vs ubuntu 8.04 na p2 400 + 128 + 20 Gb HDD - wygra XP, proste - sprawdź, jak nie to się nie wypowiadaj.
|
Podałeś przykład jednego, konkretnego distro, które było wydane lata świetlne po XP, obsługuje dużo więcej sprzętu i ma dużo więcej 'eyecandy' na dzień dobry. Dlaczego nie porównasz do jakiejś lżejszej dystrybucji? Jak ktoś ma mało zasobów, może sięgnąć po inne distro (dla przykładu nasz polski KateOS - szkoda, że projekt się ostatnio nie rozwija, czy też frugalware, zenwalk, puppy itd...)
| Cytat: |
Co do konsoli vs Commander. To powiedz które dystro ma domyślnie wgranego Commandera ? a nawet gdyby to poco jak wszystko poważne musisz robić w konsoli !!!
|
A który łindows (może Twoje ulubione Me?) ma wgranego domyślnie commandera?
Argument kompletnie bez sensu.
Proponuję zakończyć dyskusję. Przynajmniej dopóki nie zaczniesz podawać jakiś konkretnych argumentów zamiast nerwowych docinek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mat_91 Poziom 19

|
11 Mar 2010 16:14 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
wygra XP, proste - sprawdź, jak nie to się nie wypowiadaj.
. |
Buhahaha:D A bo co? to xp to już jakiś bog systemów jest że jak ktoś uważa że coś jest od niego lepsze to lepiej żeby nic nie mówił? No kolego Przesadziłeś:)
I po co znowu ta wojna o to który system jest lepszy i dla czego znów mieszacie w to linuxa? Temat jest o WINDOWSIE i PROBLEMACH Z DYSKAMI tego systemu- ale niestety zawsze znajdzie się ktoś kto zacznie kłótnie...:|
Osobiście uważam że 7 to świetny system, używam- nie narzekam. Na pewno jest lepszy niż XP a już na pewno jest stabilniejszy. A jeżeli ktoś ma kupić nowy sprzęt z kilka tyś. PLN tylko po to żeby postawić na nim XP bo "7 i vista są bee" to niech lepiej ulokuje kase na jakiejś lokacie- przynajmniej będzie pożytek z pieniędzy.:)
Zrozumiałe jest też że dla samego dysku nikt nie kupi nowego systemu i odwrotnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bubi89 Poziom 17

|
11 Mar 2010 20:02 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Testowałem różne systemy z rodziny windows począwszy od 98 do 7. Najlepiej wg. mnie sprawowały się 98,XP i 7. Na siódemce siedzę i się nie skarżę, bardzo stabilna i nie zżera aż tyle zasobów. Testowałem kiedyś i kumpla na kompie Duron 950MHz, SDram 256MB, Geforce 2 max i 40GB HDD ubuntu tylko już nie pamiętam, która to była wersja, jednak ubuntu wypadło korzystniej od XP. Komputer szybciej pracował, bawiłem się nawet kostką(wiecie co 4 pulpity pełnią rolę kostki) i dodatkowo różne animacje przy otwieraniu i znikaniu okien, i wszystko chodziło dość płynnie a przy tym leciała muzyka i otwarty był firefox.
Teraz przeciętny zjadacz chleba nie modernizuje komputera, bo mu się to nie opłaca kupi całą nową maszynkę to i w system zainwestuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sebas9k Poziom 14

|
11 Mar 2010 20:40 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Tak sobie myślę... A co z niewymagającymi użytkownikami, którzy nie potrzebują nowego kompa i dużych dysków? Ci mają być zmuszeni do wymiany całego sprzętu oraz zmiany środowiska (OS)?
Dla mnie akurat kupowanie dysku >40GB to strata pieniędzy. Nawet na dysku sieciowym o zawrotnej dla mnie pojemności 250GB nie ma więcej, niż... 30GB danych (głównie back-up płyt CD)
| Krzysiek16 napisał: |
Z tym zyskiem pojemności to wielka ściema. Jak ktoś trzyma na dysku pliki po pół gigabajta, to może zyska trochę pojemności. Za to jak ma się dysk zasypany plikami po 2kB, to na tej zmianie traci się połowę pojemności nowego wspaniałego napędu :D
|
A kto dzisiaj przechowuje takie małe pliki w ogromnej ilości?
Co do pamięci to proponuje XP sp2 vs ubuntu 8.04 na p2 400 + 128 + 20 Gb HDD - wygra XP, proste - sprawdź, jak nie to się nie wypowiadaj. |
Proponuje na tym samym sprzęcie spróbować Ubuntu 7.04 lub starsze oraz Knoppix 5. O Damn Small Linux nie wspomnę, bo to to śmiga na Pentium 133 z pamięcią RAM >=24MB i to z GUI!
Knoppix 5.1 działał płynnie na P2 400MHz + 192MB SDRAM.
A jeśli chcesz sobie zoptymalizować Linux'a do swojej maszyny, to polecam LFS i sobie buduj, kompiluj :)
Ehh... Dobra. Ten post już zlazł mocno z tematu.
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
RitterX Poziom 10

|
11 Mar 2010 22:01 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
xanio, suse1
Pozdrawiam. |
Jeśli chodzi o pochłanianie zasobów to sprawdź taką konfigurację ARM926/120MHz/16MB RAM/32MB FLASH ... Byłbym zapomniał! XP nie ruszy na tym bowiem nie jest systemem przenośnym na inne platformy. Najsłabszy sprzęt, na którym pracowałem z Linuxem i KDE to P100/16MB RAM/1.2GB HDD. Działało stabilnie i sprawnie. Ale... Należy skompilować jądro pod swój sprzęt i wtedy to dopiero rewelacyjnie działa. Ubuntu nie używam podobnie jak Mandrivy z powodu jej ciągot do bycia namiastką XP. Spróbuj ze Slackware, Debianem czy Gentoo.
Co do twojej niechęci do Linuxa to dodam, że po skompilowaniu jądra można mieć obsługę systemu 64bit, wielordzeniowego z obsługą naprawdę gigantycznej przestrzeni RAM czego nie uświadczysz w XP. Problem klastrów 4kB już się pojawił na licznych forach i... w sumie jest rozwiązany. Zapewne w nowym jądrze będą uwzględnione. Co ciekawe programy, które działały gdy instalowałem Linuxa w 1996r działają bez żadnych kombinacji również dzisiaj. Zdaje się ,że XP nie ma takiej przenośności?! Wiem bo sprawdziłem.
Używam Linuxa i XP a czasami innych systemów i mój komentarz traktuj jak wypowiedź kogoś kto nie uprzedza się z zasady do czegokolwiek czy kogokolwiek.
Z praktyki napiszę, że dopieszczony Linux działa według mnie stabilniej i szybciej.
Kiedyś dla zabawy uruchomiłem pod Wine na Linuxsie program do rutowania płytek i... Zrobił to samo co Win98 tylko, że o 20% szybciej i to mimo emulacji Wine...
Jeśli chodzi o Commandera to nie jestem pewny czy o to chodzi ale mc jest w praktycznie każdej dystrybucji jeśli wolisz niekonsolową wersję to zainstaluj Krusader-a. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
James695 Poziom 23

|
11 Mar 2010 22:31 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Czy miłośnicy linuxa wszystko muszą sprowadzać do tego tematu? Wszędzie tylko porównania, linux to, linux tamto, windows be...
PS. To nie jest podsycanie do kłótni, tylko opinia osoby trzeciej. ;) Nie rozumiem tej mody obnoszenia się gdziekolwiek, że używa się linuxa. :| Pozdrawiam. :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawelj Poziom 14

|
11 Mar 2010 22:49 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
A tu ciągle walka o lin i win
| Dj nemsu napisał: |
czasami korzystam z xp(montaż filmu).
Przewaga linuksa zawsze i wszędzie :D |
To weź mi drogi kolego dj memsu wyjaśnij teraz tą przewagę linuksa skoro musisz xp używać.
Pawełj |
|
| Powrót do góry |
|
 |
RitterX Poziom 10

|
11 Mar 2010 23:05 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Używam Linuxa od 1996r i przyznam, że z nikim nigdy nie walczyłem o to by przesiadł się na ten system. Nawet gdybym był jedynym jego użytkownikiem to i tak bym go używał z powodów, których większość użytkowników komputerów sobie nie uświadamia.
I jeszcze trochę na temat... Póki co użytkownicy laptopów mogą spać spokojnie. Nowa wielkość klastra przewidywana jest w pierwszej kolejności w dyskach o dużej pojemności 1TB i większych. Bowiem jest to w nich celowe działanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dj nemsu Poziom 18

|
11 Mar 2010 23:48 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Muszę, bardzo sporadycznie korzystać z xp. Dlaczego ?
Po zakupie 1 komputera był win 98, nie wiedziałem że istnieje inny system, dowiedziałem się o XP, korzystałem z niego.
W końcu magia internetu i co? i Linux się odnalazł.
Korzystam z jednego programu na win, nie chodzi na Ubuntu a się do niego przyzwyczaiłem.
Przewaga? Szybkość działania, brak wirusów o wiele mniejsze zużycie ram nawet przy efektach lepszych niż w Viście no i o wiele lepsza stabilność.
Przyzwyczaiłem się, polubiłem i jestem zadowolony.
Nie mam zamiaru kupować komputera z Windowsem, czy nawet telefonu (Windows mobile - miałem to coś, porażka totalna) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 18

|
12 Mar 2010 00:27 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Co, do wszystkich diabłów, ma temat systemów operacyjnych do organizacji dysku twardego? Dajcie sobie spokój! To jest forum techniczne, a nie zebranie fanatyków systemów operacyjnych. Jak chcecie pokłócić się o wyższość jednego systemu nad drugim, to zróbcie sobie ustawkę na kosy. Możecie później poinformować o wyniku w newsach :P
Ten temat jest o zmianie organizacji dysków twardych przez ustalenie rozmiaru sektora na 4kB zamiast 512 bajtów.
Jak pod Linuksa pojawią się poprawki uwzględniające tą zmianę, to świetnie. Jak się okaże, że nowe urządzenia niebardzo będą się sprzedawać, to producenci pójdą po rozum do głowy i udostępnią jakieś poprawki pod komercyjne systemy i też będzie fajnie. A jak nie, to ich strata. Póki co nikt nie rusza napędów o pojemnościach przydatnych przeciętnym ludziom, tylko giganty >=1TB (po cholerę Ci 1TB w domu?) Była wielka panika, że jak będzie SATA to xp nie da się zainstalować, a jednak wszystko działa. To i tutaj nie będzie wielkich problemów.
Dla każdej informacji trzeba uwzględnić poprawkę na krzykliwość mediów i naciąganie wiadomości. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
suse1 Poziom 15

|
12 Mar 2010 10:02 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Krzysiek16
Tak trzymać , nareszcie głos rozsądku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
12 Mar 2010 10:02 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 18

|
12 Mar 2010 10:09 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
ubuntu 8.04 vs XP - ponieważ, zajmują tyle samo, 1 cd + 4 gb po instalacji. Wcześniejsze wyglądało tragicznie. W końcu w 8,04 jest jako automat NTFS wcześniej nie było. I co najważniejsze jest graficzny instalator paczuszek Deb - wcześniej nie był. I fakt faktem po prostu XP wygra. Koniec - tak upadają mocarstwa. A jak chcesz to używaj sobie fedory/debiana - ręcznie kompiluj - powodzenia. Ja już z zabawy wyrosłem, tylko praktyczne rzeczy. Koniec i kropka.
Co do Hdd - kolega wyżej wspomniał że w przypadku dużej liczby malutkich plików np. txt,dat .... pojemność takiego cuda diametralnie zmaleje - wiadomo dla czego. Ale na szczęście wszystko zajmuje coraz więcej - o ironio !!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
suse1 Poziom 15

|
12 Mar 2010 13:37 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|
Teeee sokoleokoo2 czy jak ci tam , ty już chyba nie potrafisz o czym innym myśleć.
Co post to tylko rpmy deby i apokalipsa.
Jak czegoś nie potrafisz , nie dajesz rady to poproś kolegów to cie wprowadzą od podstaw i pomogą jak należy.
Czasem zachowujesz się jak rycerz świętej inkwizycji tnąc w pień wszystko co się rusza broniąc swoich dogmatów.
Wyluzuj chłopie i nie rób rozgardiaszu rozwlekając wątki w niewiadomym celu.
Co do tematu przewodniego to po prostu technika idzie do przodu i jak kiedyś w commodore były cartridge z gierkami tak teraz zmiany będą dotyczyć formatowania dysków.
I co za problem?
Przecież chcemy iść do przodu , prawda? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukasker Poziom 20

|
13 Mar 2010 14:25 Re: Nowe dyski zmuszą do przesiadki na Windows 7 |
|
|
|