FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Programator i masa komputera

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR Microcontrollers -> Programator i masa komputera
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 10 Mar 2010 22:57   

Programator i masa komputera

Wielokrotnie słyszałem już, że łącząc masa komputera oraz programatora (zestawu uruchomieniowego) istnieje mniejsza szansa na usterki czy błędy przy programowaniu. Więc może moje pytanie wyda się dziwne lecz jak dokonać tego połączenia??. Zakupiłem ostatnio avrdragon i nie chciałbym by po jakimś czasie trafił na śmieci.
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 10 Mar 2010 23:34   

Re: Programator i masa komputera

Quote:
Więc może moje pytanie wyda się dziwne lecz jak dokonać tego połączenia??

Należy łączyć !
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2010 23:34   

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 11 Mar 2010 09:28   

tadzik85 wrote:
Wielokrotnie słyszałem już, że łącząc masa komputera oraz programatora (zestawu uruchomieniowego) istnieje mniejsza szansa na usterki czy błędy przy programowaniu. .

To oznacza, że czytałeś tylko wypowiedzi tych, którzy mają i to ogromne problemy przez to, że nie podłączają masy programatora do masy komputera. Tyle, że ty nie wiedzieć czemu - zrozumiałeś to odwrotnie. Za jakiś czas, kto inny przeczyta twój post, i znowu zada pytanie, powielając te plotki, że słyszał iż podłączanie masy może doprowadzić do uszkodzeń.

Problem to może wystąpić co najwyżej wtedy gdy barkuje ci uziemienia w gnieździe z którego zasilasz komputer, a do prawidłowo połączonego programatora z komputerem (masy MUSZĄ być połączone) ..... dołączysz z kolei jeszcze jakieś inne swoje urządzenie, które będzie zasilane jakimś innym zewn. zasilaczem bez uziemienia a nie daj co jeszcze z gniazdka z innej fazy. Takie rzeczy to mogą doprowadzić nawet do pojawienia się siwego dymu ;) a w najlepszym przypadku do uszkadzania procków, czy portów LPT lub USB komputera. Poza tym takie efekty najczęściej powodują, że później ktoś wchodzi na elektrodę i pyta?

"co się dzieje, że co jakiś czas , po kilku programowaniach mam zablokowany procesor? czyżby firma ATMEL wyprodukowała złą partię, która szybko się psuje?"
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 09:28   

Back to top

kemot55
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 11 Mar 2010 09:38   

Jedna uwaga. Masy komputera i urządzenia zewnętrznego powinny połączyć się jako pierwsze! Jeżeli najpierw połączysz "piny" sygnałowe a później masę to dostaniesz efekt opisywany w postach przeciwników łączenia masy :-)
Dobrze by było aby wyrównanie potencjałów urządzeń zostało zrealizowane już po zetknięciu się metalowej obudowy wtyczki urządzenia zewnętrznego z gniazdem w komputerze.
Back to top

tadzik85
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 10:49   

To ze należy łączyć to doskonale wiem!
Problem w tym, że doktorem na uczelni oraz w kilku postach spotkałem się, że wzmianka o tym ze należny takiego połączenia dokonać osobno. Więc pytam doświadczone osoby. Czy masa w złączu rs232 na nóżce piątek czy połączenie przez USB to gwarantuje?

Przecież mając najzwyklejszy stk200 zasilamy go z zasilacza stabilizowanego. transformator stanowi separację.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 11 Mar 2010 12:01   

tadzik85 ---> a ty znowu swoje ;) .... skoro wiesz lepiej, choć nie rozumiesz co to znaczy "wyrównanie potencjałów" pomimo separacji przez twój transformator , to trudno. Działaj dalej jak uważasz.

Kolega wyżej napisał ci dobitnie o tym co może się stać, więc twoje pomysły z kosmosu o oddzielnym jakimś prowadzeniu masy np. przez nóżkę, mam nadzieję, że chodziło ci o nóżkę nr.5 a nie o to, że gdy podłączasz ją w piątek, - zamiast masy programatora to jakieś chore udziwnienia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 12:01   

Back to top

kemot55
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 11 Mar 2010 12:28   

Myślę, że tu pojawia się też konieczność robienia pewnych czynności w określony sposób (rodzaj nawyku). Jeżeli 100 urządzeń ma separację a jedno nie to właśnie to jedno wybuchnie Ci w rękach. Możesz wierzyć. Od kilkunastu lat pracuję z urządzeniami elektronicznymi (głównie prototypy) i kilka razy przytrafiło mi się "zrobić głupotę" (głównie ze zmęczenia). A to co Ci powiedzieli na wykładach to trochę inna strona zagadnienia. Ogólnie prowadzenie mas (niezależnie czy to są przewody czy też ścieżki) to na prawdę sztuka (połączenie wiedzy inżynierskiej z wiedzą tajemną :-))
Jak się "zapętlisz" to zamiast wpisać do procesora Twój program zapiszesz tam audycję radiową :-))
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR Microcontrollers -> Programator i masa komputera
Page 1 of 1
Similar topics
programator ISP bez komputera (5)

Page generation time: 0.087 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed