| Author |
BIUROTECH KROSNO Poziom 11

|
10 Mar 2010 23:13 Panasonic DP-8016 Nie trzyma parametrów ekspozycji. |
|
|
|
Witam szanownych kolegów. Mam problem z DP-8016. Przy przebiegu 180 tys. kopii został wymieniony bęben, listwa i deweloper. Po uruchomieniu procedury mieszania deweloperu F8-09 po minucie mieszania kopiarka nagle zamarła, każąc czekać na zakończenie mieszania. Później przestała "widzieć" toner i próbowała go non stop pobierać. Zrobiłem reset pamieci F9-06-03 i wgrałem nowe oprogramowanie. Pomogło ale po kilku dniach po włączeniu kopiarki przestała nagle widzieć kasetę z papierem (winda nie podciągała papieru) i nie dała się przełączyć na podajnik ręczny. Ponowny reset pamięci tą usterkę usunął, jednak kopie były blade i czuć było deweloper na kartkach. Po próbach regulacji ustawień F6-21 i F6-55, kopiarka nagle zaczęła robić idealne kopie, jednak po jej wyłączeniu i włączeniu kopie znowu są blade. Co więcej raz regulacje przynosza chwilowy skutek, innym razem zupełnie nie działają. Zaczynam podejrzewać płytę procesora. Może ktoś z Was miał taki dziwny przypadek? Z góry dziękuję za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2010 23:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
W.P. Poziom 22

|
13 Mar 2010 15:24 Re: Panasonic DP-8016 Nie trzyma parametrów ekspozycji. |
|
|
|
Zastanawiam się czy nie jest to skutek jakichś przebić w obwodach w. n.
Wymieniałeś bęben (dość wcześnie jak na ten model ale w normie) zatem musiałeś wyjmować elektrodę ładującą. Tam dochodzi 4-5 KV.
Zawsze kiedy obraca się bęben.
Może gdzieś przy zasilaniu elektrody nie ma styku a ewentualne przeskoki iskry powodują takie zachowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 15:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krisso Poziom 11

|
14 Mar 2010 10:07 Re: Panasonic DP-8016 Nie trzyma parametrów ekspozycji. |
|
|
|
Skoro maszyna nie trzyma parametrów - stawiam na płytę główną.Dziwny przypadek ale moim zadaniem to płyta główna.Nie wiem co kolega W.P miał na myśli pisząc, że bęben został wymieniony dość wcześnie skoro jest na liczniku 180tys. to znaczy, że ostatnio był wym. przy przebiegu ok 120tys. czyli zrobił 60tys. a na tyle jest przewidziany przez producenta.Wiadomo może zrobić więcej ale nie rozumiem takich komentarzy...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 10:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BIUROTECH KROSNO Poziom 11

|
14 Mar 2010 15:47 Re: Panasonic DP-8016 Nie trzyma parametrów ekspozycji. |
|
|
|
Próbowałem wymieniać moduły bębna od innych kopiarek. Na innych maszynach moduł z tej kopiarki zawsze działał bez zarzutu a z kolei muduły z innych kopiarek źle działały na tej kopiarce. Wykluczam więc wadliwy moduł. Na wszelki wypadek rozebrałem pół kopiarki i wyczyściłem (co sie dało to w myjce ultradźwiękowej) tor wysokiego napięcia i nic. Ja zawsze w tych kopiarkach wymieniam bęben, listwę, deweloper i drut elektrody co 60 tys. kopii, bez względu czy klient coś marudzi, czy nie. Kiedyś odpuszcałem klientom w starych FP-7713/15, co dało efekt z goła inny od zamierzonego. Przy sprzedaży tych kopiarek a sprzedałem ich około 150 szt. dawałem dłuższą gwarancję niż producent. Oczywiście warunkiem zachowania gwaracji była wymiana materiałów eksploatacyjnych co 60 tys., co nie dawało klientowi żadnej altermnatywy. Później klient się przyzwyczajał a sprzęt chodził bez zarzutu. Przebicia na bębnach (bardzo rzadkie przypadki)w tych kopiarkach dają całkowicie inne efekty. Jak do tej pory nie zdarzyła mi sie awaria płyty procesora w tych kopiarkach. Na koniec. Wczoraj znowu zasygnalizowała brak papieru w kasecie. Zrobiłam dwa razy procedurę Shipment Set i nic. Nagle po którymś tam włączęniu kopiarka wstała jak gdyby nigdy nic się niue działo, choć kopie nadal są blade. Bądź tu mądry i pisz wiersze.
|
|
| Back to top |
|
 |