FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sharp AR-M165 powtarza obraz.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Sharp AR-M165 powtarza obraz.
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 08:13   

Sharp AR-M165 powtarza obraz.

Witam
Problem mam z kserokopiarką Sharp Ar-M165. Polega on na tym iż powtarza się obraz na kopii/wydr. tak jakby toner odklejał się na wałku teflonowym z tym, że wałek jest czysty.Regulowałem temperaturę ale bez skutku.Zacząłem stosować w tych maszynach od pewnego czasu toner zamiennik katuna i nie wiem czy to nie jest właśnie wina tonera.To powtarzanie jest na początkowych kopiach ledwo zauważalne ale im więcej się drukuje/kseruje tym to jest znaczniejsze.Kserokopiarka ma przebieg 65tys.Bardzo proszę o pomoc w tym temacie i opinie na temat toneru katuna do tych maszyn.Dziękuję!
Back to top

drebin
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 11 Mar 2010 08:23   

Re: Sharp AR-M165 powtarza obraz.

Witam. Prawdopodobnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Najłatwiej kupić oryginalny toner i sprawdzić na nim czy efekt jest podobny? Moim zdaniem winę ponosi toner. Jeśli chodzi o to że wałek utrwalający jest czysty to w poprzednich modelach , może i w tym jest listwa czyszcząca ten wałek i może dlatego jest czysty. Nie pamiętam tego modelu ale raczej Sharpy tak mają.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 08:23   

Back to top

Stasio84
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 11 Mar 2010 09:25   

Witam,
Jeżeli problem pojawił się niedługo po tym jak zacząłeś stosować toner Katuna to sprawa jest jasna. Zobacz też jak wygląda wnętrze maszyny, raczej pełno jest tego tonera wszędzie. Osobiście nie stosuję i nikomu nie polecam zamiennych tonerów do Sharpa, również w tym przypadku (AR-202T). Mocno się pyli, wystarcza na krócej niż oryginał, bęben szybciej się zużywa i dzieją się choćby takie cuda jak opisujesz. Bębny i listwy alternatywne są ok ale tonery...niekoniecznie.
Tak poza tym warto byś zajrzał do pieca i go wyczyścił, szczególnie wałek teflonowy. Wizualnie może być ok ale mimo to odbicia jak u Ciebie może robić. Tak się często zdarza w mniejszych maszynach Sharpa.
Pozdrawiam
Back to top

BIUROTECH KROSNO
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 11 Mar 2010 09:41   

Wymień listwę bębna. To standart w sharpach. Puść kopię i wyłącz kopiarkę w "połowie kartki". Jeżeli na bębnie jest podwójne odbicie, to jest to wina listwy czyszczącej bębna.
Back to top

horse667
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 11 Mar 2010 09:46   

Witam, pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. Więc tak, kolega Stasio ma rację, że toner zamiennik stosowany w tych maszynach, nie najlepiej sie spisuje, ale z mojego doświadczenia nie powoduje takich objawów jak u kolegi. Owszem pyli, starcza na krócej, ale nie okleja wałka teflonowego, tak jak często się to zdarza w mniejszych sharpach. Moim zdaniem przyczyna tkwi w zespole bębna, czyli w samej rurze lub listwie. Najprościej to sprawdzić zacinając kartkę przed piecem, wtedy wszystko się wyjaśni. Nie twierdzę, że na pewno mam rację, ale mam dosyć spore doświadczenie w tej rodzinie maszyn, również związane z tonerem zamiennym, i akurat takiego objawu własciwie nie zaobserwowałem.
pozdrawiam horse

P.s. Widzę, że mój post zdublował sie z kolegą z Krosna
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 09:46   

Back to top

piotr_krak
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 11 Mar 2010 09:47   

Prawdopodobnie będzie to wina nieodpowiedniego tonera. Obawiam się iż powrócenie do odpowiedniego tonera nie zadziała, gdyż toner wymieszał się już z developerem więc i jego będziesz musiał teraz wymienić. Tak to czasem bywa jak chce się zaoszczędzić :/.
Back to top

robwik
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 11 Mar 2010 20:40   

Jeśli mówimy już o zamiennikach tonerów to chciałem zauważyć ,że SHARP zmienił skład chemiczny deweloperów i z tego powodu dzieją się różne ciekawe rzeczy .
Back to top

siemo
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 15 Mar 2010 21:49   

Zmień toner na oryginał i zobaczysz co będzie się działo. Ale toner w sharpie - tylko oryginał
Back to top

piotr_krak
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 16 Mar 2010 08:32   

siemo wrote:
Zmień toner na oryginał i zobaczysz co będzie się działo. Ale toner w sharpie - tylko oryginał

może pomóc lecz nie musi, toner wymieszał się z developerem
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Mar 2010 08:32   

Back to top

slawek1963
Poziom 3
Poziom 3

Post#10 17 Mar 2010 16:45   

Witam
Jeżeli został zastosowany toner kompatybilny to najprawdopodobniej w tym tkwi problem.Można spróbować "wyjałowić" developer, puszczając tyle czrnych kartek aż maszyna zawoła założeniaTonera. Tą operację należy przeprowadzić oczywiście bez założonego pojemnika z tonerem.Następnie proponuję czyszczenie zespołu utrwalania no i oczywiście założenie nowego ORYGINALNEGO !!! tonera , jeżeli cała procedura przyniosła oczekiwany efekt. Warunkiem jest odpowiednia temperatura na "piecu" Dobry docisk wałka dolnego i jego jakość( czy nie jest już matowy). Pozdrawiam.
Back to top

horse667
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 17 Mar 2010 16:50   

Widzę kolego, że nie bardzo orientujesz sie w tej maszynie, operacja którą proponujesz, nie jest możliwa, gdyż kopiarka, bez toneru wogle nie podejmuje pracy. (chip)
pozdrawiam horse
Back to top

Stasio84
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 17 Mar 2010 18:37   

Co chodzi o wyjałowienie maszyny poprzez robienie czarnych kopii w sytuacji gdy użyty wcześniej był złej jakości toner to niestety rzadko przynosi to oczekiwany rezultat w tych maszynach. Co więcej, maszyna wyświetla komunikat gdy nie ma cartridga, tak jak pisał kolega horse667, toner musi być. Ja w takich sytuacjach rozbieram i czyszczę dokładnie wywoływaczkę, po czym zasypuję nowy developer (nie jest drogi) i namawiam klienta na zakup dobrego tonera. Nie ma wtedy żadnych problemów z tłem na kopiach itd.
Proponuję by teraz wypowiedział się autor postu...Mam też nadzieję, że bęben, developer i listwa zostały wymienione w odpowiednim czasie, skoro maszyna ma 65k. kopii.
Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Sharp AR-M165 powtarza obraz.
Page 1 of 1
Similar topics
EPSON LX-1170 powtarza wydruki (1)
HP LJ 1150 brudzi po środku i powtarza obraz (3)
TOSHIBA 1360 -powtarza obraz na kopii (8)
HP LJ color 2605 powtarza obraz. (3)
HP Officejet 560 - powtarza obraz (5)
Sterowniki SHARP AR-M165 Problem z instalacją (4)
Sharp ar-m165 problem z zainstalowaniem oprogramowania (5)
Sharp AR-M165 zacięcia w dupleksie (4)
OKI B6250 powtarza wydruki . (4)
HP DeskJet F735 - powtarza linie wydruku (2)

Page generation time: 0.087 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed