| Author |
zibi1983pl Poziom 2

|
11 Mar 2010 13:47 Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT |
|
|
|
zawstydzony wyrzucam ;/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 13:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
11 Mar 2010 14:55 Re: Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT |
|
|
|
Poziom pytań świadczy o absolutnej ignorancji w temacie instalacji i sieci. Nie masz po prostu żadnego pojęcia w tym temacie. Udzielanie Ci porad jest niebezpieczne. Oprócz jednej: Zostaw to wszystko i zatrudnij elektryka.
PS. Popraw pisownię.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 14:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bronek22 Poziom 22

|
11 Mar 2010 14:59 Re: Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT |
|
|
|
Kolego, nikt nie jest jasnowidzem. To tylko wie ZE.
Nie potrafisz wykonać telefonu do ZE z pytaniem jaką sieć posiadasz na przyłączu ?
Wszystkie pozostałe twoje kombinacje są błędne.
Zagrażają użytkownikom. Po prostu nie można tak zrobić. Żadne różnicowe nie zabezpieczą przed porażeniem bez PE. A PE nie kupisz w sklepie. samo istnienie PE o niczym nie świadczy - siec z PE musi mieć jeszcze parametry.
Bronek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 14:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
528649 Guest
|
11 Mar 2010 19:07 Re: Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT |
|
|
|
Każdy elektryk powie, że aluminiowa instalacja powinna pójść na złom. Podłączanie w takim budynku różnicówki (żeby nie wiem jaki był układ sieciowy) nie ma najmniejszego sensu. Chcesz żeby było bezpiecznie - wywal aluminium i połóż nowe przewody.
Jeżeli nie stać Cię na wymianę instalacji czy zatrudnienie fachowca (brak pieniędzy ludzka rzecz) to poszukaj jakiegoś znajomego elektryka w okolicy, który rzuci na to okiem za przysłowiowy napój na bazie chmielu.
Na wsiach i w małych miastach instalacje i przyłącza są jakie są. Powinno się je oczywiście poprawiać i modernizować, ale forum to nie miejsce na takie porady. Koledzy wyżej mają rację. Nie znasz się - nie ruszaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
zibi1983pl Poziom 2

|
12 Mar 2010 00:51 Re: Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT |
|
|
|
Generalnie chodziło, o przyprowadzenie od zegara w rodzielni na parterze, nowego kabla ( 3 fazy i PEN) na piętro zabudowanie skrzynki bezpiecznikowej i zrobienie nowej pod rozdzielni rozdzielając PEN na PE i N (nie wiem czy można za licznikiem). Później zrobienie nowej instalacji w miedzi ( trzy przewodowej ) na piętrze, z zastosowaniem różnicówek gdzie aktualnie miesza się miedz z aluminium. Parter nie mój - cały w starym aluminium nie mogę tam nic zrobić tym bardziej, że niedawno zrobili remont całego parteru (gipsy,podwieszane sufity ...) tylko nic z elektryką - dobrze że w 1995r dali miedziany 4x4mm2 od głównego zabezpieczenia do tablicy z zegarem. Tak to miało wyglądać.
Mimo całego naskoku na mnie, przynajmniej wiem gdzie szukać jaki mam typ Sieci...
Dziękuje Kolegom.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 00:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bronek22 Poziom 22

|
12 Mar 2010 00:51 Re: Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT |
|
|
|
| zibi1983pl wrote: |
| Generalnie chodziło, o przyprowadzenie od zegara w rodzielni na parterze, nowego kabla ( 3 fazy i PEN) na piętro zabudowanie skrzynki bezpiecznikowej i zrobienie nowej pod rozdzielni rozdzielając PEN na PE i N. |
To błędne rozwiązanie. Kabel 5 -żyłowy powinieneś pociągnąć z rozdzielni głównej
na parterze, gdzie powinien być punkt rozdziału. Po budynku nie wolno prowadzić
TN-C. Jeżeli to jest WLZ to wymianę WLZ należy zrobić zgodnie z zasadami sztuki.
Bronek
|
|
| Back to top |
|
 |
zibi1983pl Poziom 2

|
12 Mar 2010 01:20 Re: Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT |
|
|
|
To nie WLZ. To będzie kabel za licznikiem zasilający nową, instalację elektryczną na piętrze... Na piętrze nie planuje osobnego licznika.
Ps. Dziękuję za podpowiedz gdzie dokonać rozdziału PEN'a.
|
|
| Back to top |
|
 |