FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 13:47   

Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT

zawstydzony wyrzucam ;/
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Mar 2010 13:47   

Back to top

retrofood
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 11 Mar 2010 14:55   

Re: Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT

Poziom pytań świadczy o absolutnej ignorancji w temacie instalacji i sieci. Nie masz po prostu żadnego pojęcia w tym temacie. Udzielanie Ci porad jest niebezpieczne. Oprócz jednej: Zostaw to wszystko i zatrudnij elektryka.

PS. Popraw pisownię.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 14:55   

Back to top

Bronek22
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 11 Mar 2010 14:59   

Kolego, nikt nie jest jasnowidzem. To tylko wie ZE.
Nie potrafisz wykonać telefonu do ZE z pytaniem jaką sieć posiadasz na przyłączu ?

Wszystkie pozostałe twoje kombinacje są błędne.
Zagrażają użytkownikom. Po prostu nie można tak zrobić. Żadne różnicowe nie zabezpieczą przed porażeniem bez PE. A PE nie kupisz w sklepie. samo istnienie PE o niczym nie świadczy - siec z PE musi mieć jeszcze parametry.
Bronek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2010 14:59   

Back to top

528649
Guest

Post#4 11 Mar 2010 19:07   

Każdy elektryk powie, że aluminiowa instalacja powinna pójść na złom. Podłączanie w takim budynku różnicówki (żeby nie wiem jaki był układ sieciowy) nie ma najmniejszego sensu. Chcesz żeby było bezpiecznie - wywal aluminium i połóż nowe przewody.

Jeżeli nie stać Cię na wymianę instalacji czy zatrudnienie fachowca (brak pieniędzy ludzka rzecz) to poszukaj jakiegoś znajomego elektryka w okolicy, który rzuci na to okiem za przysłowiowy napój na bazie chmielu.

Na wsiach i w małych miastach instalacje i przyłącza są jakie są. Powinno się je oczywiście poprawiać i modernizować, ale forum to nie miejsce na takie porady. Koledzy wyżej mają rację. Nie znasz się - nie ruszaj.
Back to top

zibi1983pl
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 12 Mar 2010 00:51   

Generalnie chodziło, o przyprowadzenie od zegara w rodzielni na parterze, nowego kabla ( 3 fazy i PEN) na piętro zabudowanie skrzynki bezpiecznikowej i zrobienie nowej pod rozdzielni rozdzielając PEN na PE i N (nie wiem czy można za licznikiem). Później zrobienie nowej instalacji w miedzi ( trzy przewodowej ) na piętrze, z zastosowaniem różnicówek gdzie aktualnie miesza się miedz z aluminium. Parter nie mój - cały w starym aluminium nie mogę tam nic zrobić tym bardziej, że niedawno zrobili remont całego parteru (gipsy,podwieszane sufity ...) tylko nic z elektryką - dobrze że w 1995r dali miedziany 4x4mm2 od głównego zabezpieczenia do tablicy z zegarem. Tak to miało wyglądać.

Mimo całego naskoku na mnie, przynajmniej wiem gdzie szukać jaki mam typ Sieci...
Dziękuje Kolegom.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Mar 2010 00:51   

Back to top

Bronek22
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 12 Mar 2010 00:51helpful post - solution   

zibi1983pl wrote:
Generalnie chodziło, o przyprowadzenie od zegara w rodzielni na parterze, nowego kabla ( 3 fazy i PEN) na piętro zabudowanie skrzynki bezpiecznikowej i zrobienie nowej pod rozdzielni rozdzielając PEN na PE i N.

To błędne rozwiązanie. Kabel 5 -żyłowy powinieneś pociągnąć z rozdzielni głównej
na parterze, gdzie powinien być punkt rozdziału. Po budynku nie wolno prowadzić
TN-C. Jeżeli to jest WLZ to wymianę WLZ należy zrobić zgodnie z zasadami sztuki.
Bronek
Back to top

zibi1983pl
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 Post from the author of the topic 12 Mar 2010 01:20   

To nie WLZ. To będzie kabel za licznikiem zasilający nową, instalację elektryczną na piętrze... Na piętrze nie planuje osobnego licznika.

Ps. Dziękuję za podpowiedz gdzie dokonać rozdziału PEN'a.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jaki to układ sieciowy TN-C czy TT
Page 1 of 1

Page generation time: 0.096 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed