| Author |
Zbigniew Rusek Poziom 18

|
03 Jul 2011 16:06 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
Ja miałem kiedyś w łazience grzejnik o rozstawie gałązek 90 cm. Nie był to typ S130A, ale taki, w którym żebra są płaskie, ale głębokie (także są te grzejniki w wersji o rozstawie 50 cm., jak też i nawet 100 cm. a gdzieś widzaiłem też o rozstawie 30 cm.). Miał 2 człony (łazienka 3,6 m2, z okienkiem - nieszczelnym). Praktycznie to ZAWSZE dolną połowę miał zimną (kiedyś nawet nie było zaworów termostatycznych). 12 lat temu zamieniłem go na "ręcznikowiec", korygując rozstawienie gałązek za pomocą kolanek i krótkich rur (oczywiście dałem też zawór na powrocie - w razie awarii grzejnika). Jest lepszy niż ten bardzo wysoki.
Co do odpowietrzników na grzejnikach, to teoretycznie - przy prawidłowo wykonanej instalacji są zbyteczne tyle, że nie zawsze instalacja jest prawidłowo napełniana. Pamiętam, jak na osiedlu, gdzie mieszkam, konserwatorzy z ADMINISTRACJI puszczali wodę ZASILANIEM (sic!) i to zbyt gwałtownie. Wtedy można zapowietrzyć KAŻDY grzejnik (natomiast gdy robili to konserwatorzy z wymiennikowni ciepła - dawniej tam nawet była kotłownia, to postępowali prawidłowo, napełniając instalację po każdej awarii przez POWRÓT i powoli).
P.S. Jeśli post nie pasuje do tego tematu, moderator może go przekierować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbigniew Rusek Poziom 18

|
05 Sep 2011 13:58 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
U mnie dziś napełnili instalację c.o. Moja praca okazała się dobrze wykonana - nic nie przecieka z tych wymienionych nab i odpowietrzników. Tylko dlaczego tak wcześnie rozpoczynają sezon? Dziś jest w Krakowie łaźnia parowa - 30 stopni w cieniu + duża wilgotność powietrza. To napełnianie - niestety - było ciepłą wodą (owszem, grzejniki ostygły, ale nie ma gwarancji, gdy ogrzewanie się wieczór lub jutro nie włączy).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2011 13:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wodyn Poziom 15

|
06 Sep 2011 07:00 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
Ee tylko sprawdzali szczelność na gorąco,bo wtedy od ciepła wszystko się rozłazi i wychodzą niedoróbki
|
|
| Back to top |
|
 |
prudy Poziom 4

|
15 Oct 2011 18:51 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
Mam pytanie o korek z otworem - gdzie takowy mozna zdobyc?
Chodzi o stary grzejnik zeliwny zeberkowy, srednica zewnetrzna korka to ok. 61mm z farba. Domyslam sie, ze to 60,3mm srednicy zewnetrznej czyli tzw. "rura 50" czyli 2" czyli DN50. Zatem potrzebowalbym redukcje DN50/15. I tu problem - mozliwe, ze gwint DN50 jest lewy.
Na stronie unisan maja "Korek grzejnikowy żeliwny DN32/15 lewy i prawy", natomiast nie moge znalezc lewego DN50.
|
|
| Back to top |
|
 |
wodyn Poziom 15

|
15 Oct 2011 21:17 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
Długo żyję ,ale grzejników z 2 calowymi nyplami i korkami nie widziałem.Największe jakie widziałem to 1,5 cala,ale te były z demontażu i wyprodukowane przed II WŚ.Potem to tylko 1,25 cala.Więc na 99% ma pan korki z gwintami 1,25 cala.Średnica zewnętrzna kołnierza korka jak i wymiar sześciokąta "pod klucz" oniczym nie świadczy i nie ma tu znaczenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbigniew Rusek Poziom 18

|
16 Oct 2011 09:30 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
Teraz istnieją nawet grzejniki z nyplami i korkami 1-calowymi (5/4 oczywiście zdecydowanie przeważają). Te 1-calowe reklamuje jakiś producent jako nowość (ale ten sam produkuje również grzejniki ze standardowym gwintem, czyli 5/4'').
|
|
| Back to top |
|
 |
prudy Poziom 4

|
17 Oct 2011 19:08 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
Dziekuje za odpowiedz. Jeden z korkow nie jest na uszczelke ale na pakuly i nie jest dokrecony. Od wspomnianych ~60mm srednicy da sie wcianac szpilke na 9mm, co by dawalo 42mm srednicy zewnetrznej gwintu. Dodajac po ~3mm na grubosc scianki wychodzi ~48mm czyli 1"1/2. Grzejnik z 36 roku wiec jesto mozliwe.
Tak czy inaczej problem dostepnosci korka pozostaje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbigniew Rusek Poziom 18

|
17 Oct 2011 19:35 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
Ja zmierzyłem korek grzejnikowy 1,1/4'' i wyszła średnica zewnętrzna gwintu 40 mm. Średnica zewnętrzna korków starego typu o tym rozmiarze gwintu wynosi nieco ponad 60 mm. Tak więc wszystko na to wskazuje, że to jest korek 1,1/4''. Takie korki są dostępne. Tak po prawdzie, to nowe korki o tym samym wymiarze gwintu mają nieco mniejszą średnicę kołnierza oraz mniejszy rozmiar sześciokąta na klucz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbigniew Rusek Poziom 18

|
03 Feb 2012 20:13 Re: Kaloryfer żeliwny - potrzebuję odkręcić 4 końcówki |
|
|
|
Można powiedzieć, że odpowietrzniki montowane przeze mnie przeszły "chrzest bojowy". Rano dziś w Krakowie temperatura spadła do minus 20, grzejniki były tak gorące, że nie było mowy o tym, by je dotknąć (wymiennik pewnie podawał wodę o temperaturze 80 stopni) a z tych korków grzejnikowych, które zmieniłem, ani też z odpowietrzników nic a nic nie ciekło. Całe szczęście, że są Danfossy, gdyż przy takich parametrach możnaby się było udusić (nim zamontowano regulatory, to często było + 26 stopni w mieszkaniu przy 18-stopniowym mrozie).
|
|
| Back to top |
|
 |