| Author |
MD. Poziom 3

|
11 Mar 2010 15:21 Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
Cześć Wam
Proszę o pomoc w skonfigurowaniu mojego pierwszego routera w życiu AirLive duo G. a widzę ,ze użytkownicy znają się na rzeczy. U mnie sytuacja wygląda tak : Internet radiowy dostarczany jest od gościa , antena zewnętrzną (pospolita tuba) i kabel ze złączem RP-SMA wkręcana do karty WIFI w komputerze , do drugiego portu Ethernet w tym samym kompie jest wpięty kabel który łączy drugi komputer w siec domową ( w drugim jest zwykła karta sieciowa). Czyli jeden komputer jest routerem dla drugiego ale ma to ten minus ze jeden musi być włączony żeby drugi działał. Jest to kłopotliwe i drogie rozwiązanie, dlatego kupiłam router żeby rozdzielić. Łącze się z routerem prze bramkę domyślną 192.168.1.254. Biorę kabel od anteny wkręcam go do radia 1 w trybie Wisip i na tym koniec nie wiem co dalej ustawić. Skanuje sieci widzę swojego usługodawcę łącze się i fantazji i wiedzy mi brakuje jak to dalej zrobić. W zakładce WAP nie wiem jaki adres sklonować mojej karty WIFI czy gościa od Internetu, Jak połączyć routerem te dwa komputery nie wiem wpisać adresy IP czy cos innego. I czy w komputerze 1 musze do połączenia z routerem użyć tej karty sieciowej a nie Wifi (D-link) (zgubiłam do niej antenę) Czy mogę przykręcić ta z Airliva Duo G. z radia 1? Słowem pomóżcie mi to skonfigurować!!! Musicie potraktować mnie jak osobę bardzo początkującą. Albo podeślijcie linki Plisss
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
11 Mar 2010 17:27 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
| Quote: |
| mojej karty WIFI czy gościa od Internetu |
to pierwsze
| Jak połączyć routerem te dwa komputery nie wiem wpisać adresy IP czy cos innego. |
Po stronie LAN włącz DHCP i adresy same się przydzielą
| I czy w komputerze 1 musze do połączenia z routerem użyć tej karty sieciowej a nie Wifi (D-link) |
Możesz albo, tak albo tak jak ci lepiej. Radio 2 ustaw sobie jako AP. Możesz ten patyk z g.duo wkręcić do karty wifi w kompie.
[quote]Łącze się z routerem prze bramkę domyślną 192.168.1.254
IP sama sobie wpisujesz czy przychodzi z DHCP?
|
|
| Back to top |
|
 |
MD. Poziom 3

|
11 Mar 2010 17:40 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
Dzięki za odpowiedz.
Nie wiem jak włączyc w ustawieniach komputera DHCP. A do łaczenia sie z routerem przez przeglądarke sama wpisuje ten adres domyslny.O to chodzi?:|:?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 17:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
11 Mar 2010 18:03 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
Może inaczej. Daj Start -> Uruchom.. Wpisz cmd i daj enter. W konsoli wpisz ipconfig /all i wklej tutaj to co się wyświetli, będzie łatwiej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 18:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 18:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MD. Poziom 3

|
11 Mar 2010 18:54 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
C:\Documents and Settings\xxxxxxx>ipconfig/all
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : xxxxxx
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Tak
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fas
t Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : xxxxxxxxxxxx
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : xxxxxxxxxxx
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 2:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : D-Link AirPlus G DWL-G510 Wireless P
CI Adapter(rev.C)
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : xxxxxxxxxxxxx
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.xxxxxxxxx
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.xxxxxxxxx
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.xxxxxxxx
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 1xxxxxxxxx
213.xxxxxxxxx
194.xxxxxxxxx
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 11 marca 2010 16:46:19
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 11 marca 2010 22:46:19
Dodano po 2 [minuty]:
Przepraszam moge tylko tak wykasowałam to co moze mnie namierzyc( choć to dla Was pewnie żaden problem :) Widze ze w Karcie wifi jest DHCP właczone , w sieciówce nie.Co poradzicie :)
Sanley widzialam ale do mnie trzeba małymi krokami :) Dzieki
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
11 Mar 2010 21:00 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
| MD. wrote: |
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
<...> Przepraszam moge tylko tak wykasowałam to co moze mnie namierzyc( choć to dla Was pewnie żaden problem :) |
No nieźle wykasowałaś, a jasnowidzem nie jestem (piszę za siebie ;-))
Widze ze w Karcie wifi jest DHCP właczone , w sieciówce nie.Co poradzicie :)
Sanley widzialam ale do mnie trzeba małymi krokami :) Dzieki |
Ok, rozumiem.
Pytania zatem, niektóre żeby się upewnić (komp1 to ten spełniający rolę routera, komp2 to ten drugi):
0. Powyższy konfig był odczytany po połączeniu do dostawcy przez kartę WiFi w komp1?
1. W jaki sposób łączyłaś się z panelem konfiguracyjnym G.DUO (pod adres 192.168.1.254)? Z karty sieciowej komp1 (niebieskim kabelkiem z kompletu?)
2. Pisałaś, że łaczyłaś się już z dostawcą funkcją Skanowania sieci (Site survey). Czy połączenie dochodziło do skutku? Czy był komunikat Connected ? Czy w podglądzie Status Urządzenia, sekcji WAN pojawiły się jakieś adresy IP?
3. Wspominałaś coś o klonowaniu adresu (domyślam się, że chodzi o MAC). Czy Twój usługodawca tego wymaga, tzn. podawania adresu MAC? Jeżeli tak, to wklepujesz oczywiście ten odczytany przez ipconfig /all z Twojej karty WiFi do G.DUO -> WAN port (mowa oczywiście cały czas o trybe 1 urządzenia czyli WISP+AP). Adres MAC wklepujesz podając same cyfry/litery, BEZ myślnikow lub dwukropków.
4. Gdybyś wykonała taki eksperyment: wyjęła kabelek z karty sieciowej komp1 i wpięła do któregoś z portów LAN w G.DUO to czy zapala się niebieska dioda od tego portu? Jeżeli nie, to czy jest możliwe tymczasowe podłączenie komp2 do G.DUO za pomocą niebeskiego kabelka ethernetowego, który był w komplecie?
Dlaczego w ogóle tak? Proponuję konfigurację G.DUO przeprowadzać z komp2 do czasu uzyskania z niego dostępu do netu, a potem zająć się komp1. W razie yhm, niepowodzenia, przełaczasz tylko antenę WiFi z powrotem do komp1 i chociaż z niego masz z powrotem wyjście w świat.
5. Jeżeli uda się podłaczyć komp2 tak jak sugeruję w p.4, czy można z niego dostać się do konfiguracji G.DUO przez przeglądarkę, pod adresem 192.168.1.254? Jeśli wykonasz na nim komendę ipconfig (może być bez /all), to czy adres IP karty sieciowej wynosi 192.168.1.x - najprawdopodobniej 192.168.1.100, lub 192.168.1.101?
Uff, to na razie tyle.
Pozdrawiam -
Stanley
P.S. Nie masz w pobliżu kogoś z lekkim zacięciem informatycznym, faceta kurczę: męża, chłopaka, brata? ;-)
Dodano po 18 [minuty]:
[EDIT]
ad.2. Czy w Stausie Urządzenia, sekcji Bezprzewodowy Interfejsu 1 był Stan:Connected?
Dodano po 3 [minuty]:
[info] adres MAC = adres fizyczny
|
|
| Back to top |
|
 |
MD. Poziom 3

|
11 Mar 2010 22:41 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
P.S. Nie masz w pobliżu kogoś z lekkim zacięciem informatycznym, faceta kurczę: męża, chłopaka, brata? ;-)
No cos krucho z tym :|Jak cos sie dzieje w z komputerami to raczej wszyscy patrza w moja strone:) Ale z tym routerem to mam wrazenie ze sobie zęby połamie ;)
Dzieki za odpowiedz
masz racje tak sie dzieje nie moge sie połaczyc z siecią przy skanowaniu bo wyskakuje ten komunikat.Musze tak zrobic jak piszesz połaczyć sie z tym kompuerem nr 2 co ma tylko karte sieciowa i odbiera internet od kompa 1.robiłam juz tak ze właczałam ten kabel i swieciła sie dioda na niebiesko.Usługodawca filtruje adresy Mac a wolałabym go nie prosić o przyłacznie routera do sieci bo z niego jest taki troche xxxxxx i wolalabym tego nie robic.A druga sprawa to adres karty sieciowej w wierszu polecenia ipconfig/all ma końcówke 0.1. Dzięki za pomoc .Jutro sie znowu zabieram za nieszczęsne G Duo...Pozdrawiam ...
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
11 Mar 2010 23:52 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
No cos krucho z tym :|Jak cos sie dzieje w z komputerami to raczej wszyscy patrza w moja strone:) Ale z tym routerem to mam wrazenie ze sobie zęby połamie ;)
<...>
... |
E tam, dasz radę. Przecież on jest juz prawie skonfigurowany, tylko ewentualnie trzeba mu podpowiedzieć (wpisać) parę rzeczy ;-)
W każdym razie tak jak pisałem, spróbuj podłaczyć się do G.DUO z komp2 i dostać przeglądarką do konfiguracji (192.168.1.254). Następnie wpisz adres MAC odczytany z karty WiFi w komp1 : wejdź w konfigurację Radio1 -> Port WAN -> Klonowanie Adresu MAC. Następnie wejdź w Skanowanie Sieci i spróbuj połaczyć się z dostawcą - porównaj p.1 i p.2 mojego postu, do którego link dałem tu powyżej. Sprawdź potem Status Urządzenia (zakładka u góry) - dla Bezprzewodowy Interfejsu 1 powinien pokazać nazwę sieci dostawcy (SSID), kanał, oraz stan MUSI być Connected. Coś w tym stylu:
Bezprzewodowy Interfejsu 1
Trybu: Infrastructure Client
Pasmo: 2.4 GHz (B+G)
SSID: mojdostawca
Numer Kanału: 13
Szyfrowanie: Disabled
BSSID: xxxxxxxxxxxxxxxxxx
Stan: Connected
W tym momencie na komp2 w zasadzie powinien już pojawić się internet (no chyba, że DNS-y też trzeba wprowadzić ręcznie - zobaczymy). W każdym razie Connected to priorytet ;-)
Pozdrawiam -
Stanley
|
|
| Back to top |
|
 |
MD. Poziom 3

|
12 Mar 2010 11:15 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
Dzieki , fajnie ze mi pomagasz, Dzis znowu spóbuje ale obawiam sie mój dostawca internetu jednak ma swoje zabezpieczenia , bo przy próbie półaczenia przy skanowaniu sieci chce by mu podac klucz , którego ja nie mam .Niestety Pozdrawiam MD
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
12 Mar 2010 11:56 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
Skory ty się łączysz do jego sieci to znaczy że musisz znać ten klucz. Może po prostu nie zdajesz sobie z tego sprawy :D. Schodź może lepiej jak zrobisz screen tego co się pojazuje (klawisz PrintScrn na klawiaturze) i wrzucisz na obrazki.elektroda.net... Wtedy będziemy wiedzieli na czym stoimy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 11:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanley_P Poziom 19

|
12 Mar 2010 14:51 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
| Dzieki , fajnie ze mi pomagasz, Dzis znowu spóbuje ale obawiam sie mój dostawca internetu jednak ma swoje zabezpieczenia , bo przy próbie półaczenia przy skanowaniu sieci chce by mu podac klucz , |
MD. : w funkcji Skanowania w G.DUO sieci jest kolumna pt. Szyfrowanie. Tylko jeżeli w tej kolumnie dla danej sieci jest "nie" (lub "no") oznacza, że nie trzeba podawać klucza (hasła). Każdy inny wariant np. WEP, WPA, itp. znaczy, że do połączenia potrzebna jest znajomość hasła.
którego ja nie mam .Niestety Pozdrawiam MD |
My też, niestety ;-) Obawiam się - jeżeli tego hasła nie masz zapisanego w żadnych papierach, umowach, itp. - że bedziesz jednak musiała skontaktować się ze swoim dostawcą.
Bez przebrnięcia przez komunikat Connected, G.DUO na razie będzie dla Ciebie niezbyt użyteczną zabawką z niebieskimi diódkami ;-)
Pozdrawiam -
Stanley
P.S. To nieszczęsne hasło zapewne masz zapisane na komp1, jest używane automatycznie przy połaczeniu z siecią. Dlatego nie musisz go wklepywać. Ale gdzie jest ono przechowywane i jak szyfrowane, tego tematu nigdy nie drążyłem, jakoś nie było potrzeby. Zresztą na tym forum nie dyskutuje się o łamaniu zabezpieczeń, no może czasem delikatnie o testowaniu ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
MD. Poziom 3

|
30 Mar 2010 10:17 Re: Airlive Duo G, rozdzielenie radiowki |
|
|
|
Hej
Sorki ze nie pisałam ale zycie mnie zaskoczyło ;) Z routerem poradziłam sobie w koncu , juz nie jest zabawka z niebieskimi diodkami:) a instalacja była prostrza niz myślałam.Dzieki za pomoc jeszcze raz .pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |