Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Sprzedaż netbooków na przełomie 2008 i 2009 wzrosła o 100%

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Newsy -> Sprzedaż netbooków na przełomie 2008 i 2009 wzrosła o 100%
Angielska wersja
Autor Wiadomość
pseven
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Bielsko-Biała

Post 11 Mar 2010 17:20   

Sprzedaż netbooków na przełomie 2008 i 2009 wzrosła o 100%Analitycy spodziewają się, że sprzedaż komputerów wzrośnie w 2010 roku o 20%. Motorem sprzedaży mają być komputery i urządzenia przenośnie. W roku 2009 komputery klasy netbook stanowiły 11,7 % dostarczonych na rynek urządzeń przenośnych. Liderem rynku pozostawał niezmiennie Acer, z udziałem 30,3%. Zaraz po nim największy udział w rynku należał do: Asus (30,3%), innych marek (17,1%), HP (5,8%), MSI (5,7%) i Dell (2,8%). Łączna ilość sprzedanych egzemplarzy wyniosła ponad 33 miliony. Oznacza to wzrost o ponad 100 % w stosunku do roku 2008. Sprzedaż netbook`ów na przełomie lat 2008 – 2009 wzrosła o 260% w Chinach, 137% w Stanach Zjednoczonych, 88% w Ameryce Łacińskiej, 81% w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie, oraz o 29% w Japonii. Dochód ze sprzedaży w 2008 roku wyniósł 6,65 miliona dolarów, a rok później już ponad 11 milionów, co oznaczało wzrost o 72%. Szacuje się, że w 2010 roku sprzedaż osiągnie prawie 40 milionów sztuk. Mimo zwiększonej ilości dostarczanych do sklepów netbook`ów, zyski w tym sektorze rynku mają utrzymać się na podobnym poziomie do tego z roku minionego. Dla konsumentów przełoży się to na bardziej przystępne ceny sprzętu.

Źródło:
http://gigaom.com/2010/03/09/the-rise-of-netbooks/
Powrót do góry

Rafraf
Poziom 13
Poziom 13

Miasto: czeladz

Post 11 Mar 2010 20:42   

Re: Sprzedaż netbooków na przełomie 2008 i 2009 wzrosła o 10

moim subiektywnym zdaniem stosunek cena/wydajnosc/uzytecznosc tych maszyn jest na bardzo niskim poziomie ;) . Niepodwazalna zaleta jest dlugi czas pracy na baterii, ale te male ekrany, niewygodne klawiatury... a przedeszystkim niskowydajne procesory...

to nie to, co Toshiba Libretto z konca lat 90... komputer mniejszy niz dwa opakowania na plyte CD/DVD polozone obok siebie, za to z wydajnym (jak na owe czasy rzecz jasna) procesorem i dosc dlugim czasem pracy na baterii.

1998 rok.. P233MMX, panorama 800x480, 32mb ram... a dzisiejszy netbook za 1000zl jest (w porywach) minimalnie lepszy od mojej duraluminiowej 14'' toshiby tecra m1 z 2003, ktora mozna kupic dzis za 500zl... (a po zakupieniu nowej baterii za 250zl pracuje co najmniej 6.5h)
Powrót do góry

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: POZNAŃ

Post 11 Mar 2010 20:57   

Nikt tego do autocada nie kupuje.
Powrót do góry

Rafraf
Poziom 13
Poziom 13

Post 11 Mar 2010 21:41   

no to tak.. z racji malego ekranu nie nadaje sie chociazby do autocada (cokolwiek doskonale rozumiem ze nie po to jest ten sprzet :) ).
z racji malej klawiatury nie nadaje sie do pisania (hm.. i ekranu tez?).
z racji takich a nie innych wymiarow niewygodnie lezy na kolanach.
z racji malych wymiarow jest problem ze stworzeniem wygodnego kontrolera zastepujacego mysz - ja jestem przyzwyczaojny do accupoint/touchpin/touchstick jak kto woli (stosuje to glownie toshiba i ibm) ale w netbookach na ogol jest tylko mikro touchpad.

PS. nie lepiej kupic slabego subnotebooka (ktorego przecietny zjadacz chleba tudziez nawet media markt i tak nazywa netbookiem mimo ze to inna klasa produktu) 12'' hd ready za ~2000zl ktorego da sie normalnie uzywac i tez pracuje dluugo na jednym ladowaniu? ;)

PS2. jak ktos koniecznie potrzebuje cos malego z czego i tak sie niewygodnie korzysta to moze lepiej kupic smartphona/pda z ekranem dotykowym i klawiatura qwerty? (oh, moj wymarzony samsung i780...)
Powrót do góry

markovip
Poziom 21
Poziom 21

Miasto: Valencia, Hiszpania

Post 12 Mar 2010 01:55   

Rafraf napisał:
1998 rok.. P233MMX, panorama 800x480, 32mb ram... a dzisiejszy netbook za 1000zl jest (w porywach) minimalnie lepszy [...]
:lol:
@Rafraf - miałeś kiedyś w rękach jakiegoś Netbooka? Wydaje mi się że nie. Przedstawiony przez Ciebie komputer przypomina bardziej hmm... narzędzie obronne.

Od kilku miesięcy zastępuję mój komputer stacjonarny z C2Q @4GHz i 4GB RAM 1200MHz małym... Asusem EeePC 1005HA. I prawdę mówiąc, podłączony do monitora 24" Full HD, klawiatury i myszy podczas normalnego użytkowanie nie odczuwam różnicy.

A poza domem, no cóż, pracuję w telekomunikacji i nie wyobrażam sobie, trzymania w dłoni podczas konfigurowania aparatury, czegoś innego niż mojego EeePC. Do tego bateria - 8 godzin, pełny etat. O 1Kg wadze nie wspominając...
Powrót do góry

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Miasto: POZNAŃ

Post 12 Mar 2010 02:34   

Dokładnie. Mój laptop, 15,4 zdycha już powoli i wiem, że następnego nie kupię. Mam oprócz niego eee901 i on przejmie (a właściwie już przejął bo laptor robi za stacjonarkę właściwie) zadanie w terenie.
Powrót do góry

Rafraf
Poziom 13
Poziom 13

Post 12 Mar 2010 10:55   

Cytat:
:lol:
@Rafraf - miałeś kiedyś w rękach jakiegoś Netbooka? Wydaje mi się że nie. Przedstawiony przez Ciebie komputer przypomina bardziej hmm... narzędzie obronne.

hm tylko o ktory komputer sie rozchodzi? ;) bo tecra M1 ktora wazy 2.5kg to moze jeszcze do obrony by sie nadala (metalowa w koncu....) ale 1kg libretto to raczej nie...

http://www.squit.co.uk/computers/libretto.html

"normlane uzytkowanie" - podczas gry w pasjansa to ja tez roznicy w wydajnosci nie widze ;) a tak nieco powazniej to na mojej tecrze m1 (Pentium M 1400 , 1.5GB RAM, 60GB HDD, BT, WIFI, nagrywara dvd, 3x usb 2.0 , pomimo uplywu lat wciaz da sie do 3h na baterii pracowac wobec 6.5 na baterii nowej) podczas tzw "normalnej pracy" czyli w moim wypadku przegladanie netu i korzystanie z programow do elektroniki (gdyz do uC go glownie uzywam z racji portu LPT oraz COM) czy skladaniu tekstu w LaTeX, rowniez nie odczuwam roznicy wzgledem desktopa (Phenom x2 550 @ 3.8Ghz, 4GB RAM)

Argument z wykorzystaniem w telekomunikacji do mnie przemawia jak najbardziej.

Slyszalem o jeszcze innym wykorzystniu tych maszyn... do podlaczania do projektora ... co mnie zaskoczylo.. czyby normalnej wielkosci notebook o wadze 3kg byl za ciezki? Czy noszenie 3kg zamiast 1kg aby podlaczyc sie do projektora grozi trwalym kalectwem? ;)
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 12 Mar 2010 10:55   

Powrót do góry

Qbi88
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Warszawa

Post 12 Mar 2010 12:43   

Rafraf napisał:
no to tak.. z racji malego ekranu nie nadaje sie chociazby do autocada (cokolwiek doskonale rozumiem ze nie po to jest ten sprzet :) ).
z racji malej klawiatury nie nadaje sie do pisania (hm.. i ekranu tez?).
z racji takich a nie innych wymiarow niewygodnie lezy na kolanach.
z racji malych wymiarow jest problem ze stworzeniem wygodnego kontrolera zastepujacego mysz - ja jestem przyzwyczaojny do accupoint/touchpin/touchstick jak kto woli (stosuje to glownie toshiba i ibm) ale w netbookach na ogol jest tylko mikro touchpad.

widzisz każdy ma inne potrzeby
-powodzenia przy chodzeniu cały dzień z laptopem
-powodzenia w używaniu laptopa na stojąco czy idąc
-pisać wygodniej napewno niż na smartphonie/pda a i na takiej mąłej klawiaturce wygodnie pisze się jedną ręką - książki na tym nikt Ci nie każde pisać
-laptopa nie schowasz jako DODATATEK do placaka czy damskiej torebki tylko bierzesz spec. torbę albo pół miejsca w plecaku tracisz
-nie każdy ma takie przyzwyczajenia jak ty do accupoint/....

a ideałem byłby taki netbook z dwoma ekranami dotykowymi (jeden mógłby być dodatkowym ekranem albo klawiaturą) a przekręcony na bok mógłby robić za ebooka :)
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Newsy -> Sprzedaż netbooków na przełomie 2008 i 2009 wzrosła o 100%
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1