FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Linux nie uruchamia się na Aspire One.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Linux nie uruchamia się na Aspire One.
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 19:37   

Linux nie odpala!!!!!

Witam,
od ponad roku pracuje na netbooku Acer, Aspire one.
Mam problem z odpaleniem Linuksa, to znaczy po wlaczeniu pojawia sie jak zwykle startowa blekitna strona aspire one, ale zaraz potem ekran robi sie czarny, a na srodku mam jakis dziwny krzyzyk. Krzyzyk porusza sie przy poruszaniu myszka, ale nie jest to zwyczajny symbol myszki. Nie moge wlaczyc mu recovery disc, bo nie mam stacji dyskow, a poza tym boje sie o utrate dokumentow. Prosze o pilna pomoc, bo musze odzyskac esej, a jak nie to mnie ze studiow wywala!!!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Mar 2010 19:37   

Back to top

scrabypl
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 11 Mar 2010 19:39   

Re: Linux nie odpala!!!!!

Podłącz dysk pod inny komputer i zgraj najwazniejsze dane.
Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 19:42   

scrabypl wrote:
Podłącz dysk pod inny komputer i zgraj najwazniejsze dane.

a jak to zrobic??? teraz jestem na drugim laptopie, ktory ma windowsa, jak mam polaczyc te dwa komputery???
Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 11 Mar 2010 19:43   

Ten krzyżyk to taki wstępny kursor myszy w linuxie. Mało na ten temat napisałeś ale wygląda że jest problem z dyskiem. Poczekaj chwilę na tym ekranie z krzyżykiem. Jak masz możliwość to podłącz ten dysk do innego komputera bezpośrednio lub przez USB ( wymagana kieszeń ) i zgraj na inny dysk potrzebne dane. Użyj programu który " widzi " linuxową partycję, np.Total Commander z odpowiednią wtyczką.
Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 19:48   

no i w ogole jak to zrobic, jak nie mam dostepu do danych z linuxa - czarny obraz i zero reakcji. odlaczalam baterie myslalam, ze to cos pomoze, ale nic!

Dodano po 3 [minuty]:

tronic1 wrote:
Ten krzyżyk to taki wstępny kursor myszy w linuxie. Mało na ten temat napisałeś ale wygląda że jest problem z dyskiem. Poczekaj chwilę na tym ekranie z krzyżykiem. Jak masz możliwość to podłącz ten dysk do innego komputera bezpośrednio lub przez USB ( wymagana kieszeń ) i zgraj na inny dysk potrzebne dane. Użyj programu który " widzi " linuxową partycję, np.Total Commander z odpowiednią wtyczką.

czy sugerujesz, ze dysk padl??? tak sobie nagle bez zadnych objawow??? I co to znaczy ze go podlaczyc do kieszeni? mam rozkrecic netbooka, wyjac dysk i wlazyc do kieszeni? Ja nie mam stacjonalnego kompa tylko drugi to tez laptop.
a w ogole ja to nawet zarowki wkrecic nie umie, a co dopiero kompa rozkrecac!
a nie wiesz dlaczego sie to stalo????
Back to top

artaa
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 11 Mar 2010 19:51   

capoeira blue wrote:

To forum dla tych co chcą i potrafią użyć wiedzy.

Oddaj do serwisu.
Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#7 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 19:52   

artaa wrote:
capoeira blue wrote:

To forum dla tych co chcą i potrafią użyć wiedzy.

Oddaj do serwisu.

wiedze chce uzyc, ale jej nie posiadam na temat komputerow (w skali od 0 do 10, moze jakis 2 i jedna siodma), dlatego tu jestem i pytam
Back to top

JohnySpZOO
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 11 Mar 2010 20:05   

Zrób jak pisze tronic1 > wykręć dysk (odkręć najprawdopodobniej dwie śrubeczki i wysuń ostrożnie szufladkę. Jeśli nie masz szufladki to musisz całą obudowę rozkręcić i wymontować dysk). Potem spróbuj uruchomić ten dysk na innej jednostce np na Twoim drugim lapie poprzez podmianke dysku. Inna możliwość na skopiowanie danych to kieszeń - ale trzeba ją posiadać i musi ona być na gniazdo Sata / Ata w zależności jaki masz dysk. Wsadzasz ten dysk w kieszeń, podłączasz przez USB i na druga jednostkę kopiujesz dane. Inna opcja jeszcze to podłączenie poprzez wejście Sata dysku pod jednostkę PC jeśli ten dysk jest na Sata - podepniesz ją bez żadnych przejściówek.

Próbowałeś odczytać dysk na jakiejś dystrybucji Linux'a live np Ubuntu czy Knopix'ie? Jeśli masz taką możliwość to spróbuj
Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#9 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 20:15   

Re: Linux nie uruchamia się na Aspire One.

dzieki wielkie, tak wlasnie sobie pomyslalam, ze jutro go sprobuje wymontowac i podpiac pod mojego "Zyge", czyli dysk zewnetrzny! A czy jak zczytam te dane na inna jednostke, to juz po tym zabiegu moge netbooka wyrzucic do kosza?? nie da sie nic z nim zrobic?
Back to top

scrabypl
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 11 Mar 2010 20:16   

Da się zrobić.
Wymienić dysk,zanalizować co dalej jest z nim do zrobienia.
Ba! Można nawet oddać do serwisu!
Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 20:20   

scrabypl wrote:
Da się zrobić.
Wymienić dysk,zanalizować co dalej jest z nim do zrobienia.
Ba! Można nawet oddać do serwisu!

jakby sprawa z servisem byla taka prosta, to po co bym wam tu glowe zawracala, wasz i swoj czas marnowala?? servis bierze wiecej niz ten netbook mnie kosztowal, a mnie na poniedzialek potrzebe sa dokumenty z tego komputerka!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Mar 2010 20:20   

Back to top

JohnySpZOO
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 11 Mar 2010 20:28   

Najprawdopodobniej uszkodzony jest podzespół tj dysk twardy. bez niego również możesz pracować na jednostce jaką jest Twój lap tylko potrzebny jest do tego napęd CD/DVD i jakiś system w wersji Live którego uruchomisz z płyty. Sam tak jechałem jak w moim lapie padł mi dysk.
Co do uszkodzonego dysku to podłącz go do innej jednostki i odpal na nim programik np. HDD i przeanalizuj dysk.
Link do opisu z programem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html
Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#13 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 20:39   

JohnySpZOO wrote:
Najprawdopodobniej uszkodzony jest podzespół tj dysk twardy. bez niego również możesz pracować na jednostce jaką jest Twój lap tylko potrzebny jest do tego napęd CD/DVD i jakiś system w wersji Live którego uruchomisz z płyty. Sam tak jechałem jak w moim lapie padł mi dysk.
Co do uszkodzonego dysku to podłącz go do innej jednostki i odpal na nim programik np. HDD i przeanalizuj dysk.
Link do opisu z programem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html

dziekuje bardzo.
a taki dysk to sie uszkadza, bo tak mu sie akurat chcialo, zmeczenie materialu, czy zwykly pech??
a co to znaczy w ogole wersja live??
Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#14 11 Mar 2010 20:58   

Zanim cokolwiek zaczniesz kombinować należy podłączyć dysk do innego komputera i przekopiować ważne dla ciebie dane. Dysk masz pewnie SATA, do stacjonarnego komputera z obsługą SATA dysk podłączysz bezpośrednio. Do innego laptopa dysk podłączysz w kieszeni SATA USB. Wszystkie zabawy z naprawą dysku dopiero po przekopiowaniu danych. Sprawa jest prosta, może masz w okolicy znajomego który trochę się na tym wyznaje ?
Back to top

MrGruffi
Poziom 6
Poziom 6

Post#15 11 Mar 2010 21:53   

Dysk jest na ZIF (np. ipod, niektore toshiby oraz mp3) i aby go wyjac trzeba zdjac klawiature i gorna czesc obudowy.
proponuje zrobic sobie na pendrive live cd z np. ubuntu i go uruchomic wtedy masz pelen dostep do dysku i mozesz go skopiowac na pendriva.
Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#16 Post from the author of the topic 12 Mar 2010 18:32   

Dziekuje wszystkim za pomoc. Dzis kupilam juz wtyczke do podlaczenia na ebayu, dysk mam juz wyciagniety wczoraj, komputer w czesciach. Teraz czytam duzo, zbieram linki i przygotowuje sie do operacji "na otwartym sercu".
Dziekuje jeszcze raz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Mar 2010 18:32   

Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#17 Post from the author of the topic 18 Mar 2010 15:39   

Chcialam wam podziekowac za wszystkie konstruktywne rady. Odzyskalam dokumenty z netbooka!!!!!

Sprawa druga, kupilam drugiego netbooka, ale z windowsem 7 tym razem, i przy zapisywaniu dokumentow widze, ze jest mozliwosc zrobienia back up, co to takiego? znaczy rozumie, ze jest to kopia zapasowa, ale jak to dziala? Gdzie ta kopia jest zapisana, bo jak pada dysk, to przeciez nie ma dostepu do zadnych danych, jak sie wiec takie cos odzyskuje???
Back to top

gosztekseba
Poziom 21
Poziom 21

Post#18 18 Mar 2010 15:48   

Na dysku jest partycja RECOVERY. Jest przydatna ale tylko wtedy jak pada system i można go z takiej kopii zapasowej przywrócić ale jeżeli padnie dysk to kopia zapasowa w tym wypadku nic nam nie da...
Back to top

capoeira blue
Poziom 4
Poziom 4

Post#19 Post from the author of the topic 18 Mar 2010 16:42   

gosztekseba wrote:
Na dysku jest partycja RECOVERY. Jest przydatna ale tylko wtedy jak pada system i można go z takiej kopii zapasowej przywrócić ale jeżeli padnie dysk to kopia zapasowa w tym wypadku nic nam nie da...

tak wiem o tej partycji, tylko nie wiedzialam na jakiej zasadzie to dziala, bo w poprzednim netbooku to wlasnie dysk padl i nic sie nie otwieralo, wiec tak sobie myslalam, jak sie wtedy dostac do tej kopii zapasowej... ok dzieki :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Linux nie uruchamia się na Aspire One.
Page 1 of 1
Similar topics
Acer Aspire 5100 - nie uruchamia się (7)
Acer Aspire 9300 - nie uruchamia się (1)
ACER 3000 Aspire - nie uruchamia się (3)
Linux LiveUSB, nie uruchamia się bootloader (5)
Acer Aspire One, PRAKTYCZNIE się nie włącza. (1)
Suse 10.3, zgłasza się Grub, ale linux się nie uruchamia. (10)
Acer One Nie uruchamia się (2)
jaki Linux do Acer Aspire One 722 (13)
Acer Aspire 5920G nie uruchamia się (11)
Acer Aspire 5520 nie uruchamia się (6)

Page generation time: 0.133 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed