FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

zasilacz sterowany sygnałem ze sterownika PLC

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> zasilacz sterowany sygnałem ze sterownika PLC
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 11 Mar 2010 20:00   

zasilacz sterowany sygnałem ze sterownika PLC

Witam
Mam następujący problem, muszę zbudować zasilacz kolejkowy, który będzie sterowany analogowym sygnałem napięciowym (0-10V)
Miałoby to wyglądać następująco:
Zasilany z sieci => transformator => prostownik => tutaj napięcie stałe chciałbym uzyskać, około 10V => tranzystor, który będzie sterowany sygnałem ze sterownika =>
Na wyjściu chciałbym napięcie 0 - 10V, które byłoby takie same (lub w przybliżeniu takie same) jak na wyjściu sterownika.
Obciążalność około 1A
Idea jest taka aby kolejka przyspieszała stopniowo do wartości maksymalnej (10V) dlatego sterowanie jest sygnałem analogowym, a nie cyfrowym.
Bezpośrednio ze sterownika tego zasilić nie mogę, ponieważ tam jest obciążalność prądowa rzędu 20mA (potrzebuje ok 1A) dlatego muszę zrobić ten wzmacniacz.
W związku z powyższym proszę o pomoc w stworzeniu schematu tego układu (głównie chodzi mi o część za prostownikiem) ewentualnie podpowiedź w doborze elementów, no i oczywiście potwierdzenie poprawności pomysłu na stworzenie tego zasilacza:)
Z góry dzięki za odpowiedź
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Mar 2010 20:00   

Back to top

p_orzech
Poziom 2
Poziom 2

Post#2 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 22:42   

Re: zasilacz sterowany sygnałem ze sterownika PLC

Witam raz jeszcze
Udało mi się znaleźć schemat układu, który prawdopodobnie realizuje dokładnie to czego oczekuję (część schematu do kondensatora C3 - układ zmiany polaryzacji mam już zrealizowany). Mógłby ktoś spojrzeć na ten schemat i ocenić czy się nie mylę? Gdyby jeszcze ktoś mógłby wyjaśnić mi jak to dokładnie działa byłbym całkiem wdzięczny.

Nie mogę nigdzie znaleźć charakterystyki tranzystora BD243C, bez tego ciężko mi to przeanalizować, a szczerze elektronika to jednak nie jest moja mocna strona..
Z góry wielkie dzięki

zasilacz sterowany sygnałem ze sterownika PLC zasilacz sterowany sygnałem ze sterownika PLC
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Mar 2010 22:42   

Back to top

and_rog
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 16 Mar 2010 09:19   

A sam tranzystor mocy w układzie OE (wspólny emiter, jako wtónik emiterowy?) Tranzystor w takim układize nie wzmacnia napięcia, ale wzmacnia prąd, a o to chodzi.
Back to top

pafciowaw
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 16 Mar 2010 10:02   

karta produktu BD243 http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/2584/MOSPEC/BD243.html.
Podoba mi się ten projekt. wypełnienie PWM powinno dać dobre efekty....jezdne :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Mar 2010 10:02   

Back to top

p_orzech
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 18 Mar 2010 17:47   

Dzięki za kartę produktu:), zdecydowałem, że po prostu to zbuduje i zobaczę czy i jak działa;) ale myślę, że będzie dobrze;)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> zasilacz sterowany sygnałem ze sterownika PLC
Page 1 of 1
Similar topics
Symulator wejść sterownika PLC (6)
Symulator sterownika Plc twido (1)
Program do sterownika PLC Array (2)
Pogramowanie sterownika PLC (1)
12 kanałowy regulator mocy sterowany sygnałem dmx512 (3)
Potrzebna pomoc ?? przekaźnik sterowany sygnałem TTL (12)
Włącznik on off sterowany sygnałem PWM (6)
Sterowanie diodami przez sterownika PLC (10)
Program dla sterownika PLC do sterowania piecem CO (5)
Wlaczenie diody RGB za pomoca sterownika PLC (1)

Page generation time: 0.161 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed