| Author |
azertaker Poziom 9

|
11 Mar 2010 20:13 Neostrada-czy ping może tak wzrastać przy ściąganiu? |
|
|
|
Witam
Znajoma właśnie założyła sobie Neo 2Mbps na lini na której Netia nie chciała jej założyć łącza, ale TP podobno ją przystosowała.
Ale...Normalnie pingi do wp.pl to ~33ms, prędkości w testach zbliżone do maksymalnych.
Jednak zauważyłem, że w momencie kiedy coś jest pobierane pingi skaczą do nawet 3000ms. Czy to normalne?
Sytem to Win7, modem-router z TP ZTE 831 połączony do portu enthernet - nic nie przestawiałem - automatyczna konfiguracja z płyty zestawu.
Wszedłem na stronę konfiguracyjną modemu i zrobiłem zrzut podstawowych informacji (2 pliki po ~30 KB)
Jestem pewien, że raz był tryb fast potem interleaved, a teraz znów fast. Czy z tą linią jest coś nie tak?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 20:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektronik9 Poziom 22

|
11 Mar 2010 22:55 Re: Neostrada-czy ping może tak wzrastać przy ściąganiu? |
|
|
|
To normalne, że podczas obciążenia łącza (zwłaszcza ściąganie z maksymalnym transferem) pingi wzrastają kilkakrotnie. Też zależy co pingujesz i o jakiej porze.
Jak jest na centrali tryb Fast Path to jest ok. Do pingowania polecam darmowy program WinMTR 0.8 - poszukaj w googlach.
|
|
| Back to top |
|
 |
azertaker Poziom 9

|
11 Mar 2010 23:09 Re: Neostrada-czy ping może tak wzrastać przy ściąganiu? |
|
|
|
| Elektronik9 wrote: |
| To normalne, że podczas obciążenia łącza (zwłaszcza ściąganie z maksymalnym transferem) pingi wzrastają kilkakrotnie. Też zależy co pingujesz i o jakiej porze. |
No nie było to dla mnie takie oczywiste - dzięki. Chociaż tu wzrost pingów był nawet x100. A pinguję jakoś tak z przyzwyczajenia zawsze wp.pl
| Jak jest na centrali tryb Fast Path to jest ok. Do pingowania polecam darmowy program WinMTR 0.8 - poszukaj w googlach. |
Jak napisałem wcześniej jestem pewien że widziałem raz fast potem interleaved i znowu jest fast. Nie wiem na czym polega ta zmiana, ale wiem że jest wykonywana gdzieś na centrali dlatego wydaje mi się to trochę dziwne. Chyba, że to normalne?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 23:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektronik9 Poziom 22

|
11 Mar 2010 23:26 Re: Neostrada-czy ping może tak wzrastać przy ściąganiu? |
|
|
|
Gdzie widzisz czy masz Fast czy Interleaved?
Fast Path jest szybszy (krótsze pingi), ale Interleaved (przeplot) ma lepszą korekcje błędów i jest stosowany kiedy jest duża odległość od centrali.
|
|
| Back to top |
|
 |
azertaker Poziom 9

|
12 Mar 2010 00:40 Re: Neostrada-czy ping może tak wzrastać przy ściąganiu? |
|
|
|
| Gdzie widzisz czy masz Fast czy Interleaved? |
Tu - typ oczekiwania [url=http://www.ima
pozdrawiam
Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 00:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektronik9 Poziom 22

|
12 Mar 2010 07:37 Re: Neostrada-czy ping może tak wzrastać przy ściąganiu? |
|
|
|
Skąd to masz?
|
|
| Back to top |
|
 |
azertaker Poziom 9

|
12 Mar 2010 11:35 Re: Neostrada-czy ping może tak wzrastać przy ściąganiu? |
|
|
|
| Skąd to masz? |
Tak jak napisałem w pierwszym poście, zrobiłem zrzut ze strony 192.168.1.1 konfiguracyjnej, czy jak ją tam zwał, modemu-routera. Już nie będę tego drugi raz wklejał, ale jestem pewien, że widziałem raz FAST, w innym dniu Interleaved, a teraz znowu FAST. Nie mam dostępu na bieżąco do tego kompa, ale jak znowu zobaczę zmianę - na dodwód, że nie mam przewidzeń - też zrobię zrzut.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |