robi139 Poziom 9

|
11 Mar 2010 20:42 Wzmacniacz samochodowy collins dominator nie włącza się |
|
|
|
Witam. Posiadam wzmacniacz tej firmy. Przywiozłem go z Niemiec i od tego czasu nie włączał się. Dzisiaj postanowiłem się wziaśc za niego. No i rozebrałem go i zacząłem sprawdzac napięcia i gdy przyłoże czerwoną końcówkę miernika do +12V i sprawdzam czarnym ścieżki to napięcie mam na całej płytce. ALe gdy przyłoże czarny do masy czyli GND a plusowym czerwonym sprawdzam ścieżki to mam napięcie ale tylko w okolicach tego wejścia. I tutaj jest taka sprawa że na wejściu do transformatora napięcie jest natomiast po jego drugiej stronie już napięcia brak. Przez to wydaje mi się że napięcie nie idzie dalej do diod led a następnie do potencjometrów i końcówek mocy. No i oczywiście wzmacniacz zero reakcji jakiej kolwiek. Postanowiłem wymontowac ten tranformator lecz nie bardzo wiem jak sprawdzic go. Narazie podejrzewam go ze względu na te napięcia. Pozatym zauważyłem także że napięcie miejscami wynosi około 2,17 V w okolicach diód czy tam tranzystorów.Ale wydaje mi się że tam powinno byc niższe ze względu na te rezystory jak co to mnie poprawcie. Jeśli byście mogli to rzuccie okiem na tą płytkę oraz na ten tranzystor ewentualnie dodajcie coś od siebie co jeszcze mógłbym sprawdzic. Pozdrawiam robi139
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
IMGP1547.JPG |
| Contents: |
|
| Filesize: |
1.68 MB |
| Punkty: |
3.01 = 2.01 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
| Description: |