| Author |
phanick Poziom 18

|
11 Mar 2010 21:10 Płyta DVD - multisesja - nagrywanie po zmianie nagrywarki |
|
|
|
Dzień dobry!
Miałem na płycie DVD+R nagrane zdjęcia w multisesji. Ostatnio dograłem kolejną sesję, niestety nowa nagrywarką. Nagrywarka zachowywała się dziwnie - poziom bufora w Nero cały czas skakał, i wypalanie trwało dość długo. Teraz po włożeniu tej płytki do dvd-romu, bądź też nagrywarki - napęd wydaję chwilę dziwne dźwięki i zamiera. W mój komputer płyta widziana jest jako Audio CD.
Płytę też próbowałem otworzyć w programie IsoBuster - on co prawda pokazuję, że na płycie są 3 sesję, ale próba odczytania jakichś bajtów z nich kończy się komunikatem o błędzie: Reading Error.
Czy ktoś może doradzić w jaki sposób odzyskać poprzednie sesje? Moim skromnym zdaniem to nagrywarka sugeruje się ostatnią sesją i za chiny nie chcę przepuścić do odczytu poprzednich sesji. Może wyjściem byłby jakiś zmodyfikowany sterownik (ATAPI?) do nagrywarki? Używam Windows XP.
Płyta jest jednowarstwowa. To, że ostatnia sesja ma 8GB to jakieś czary.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 21:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
phanick Poziom 18

|
14 Mar 2010 11:34 Re: Płyta DVD - multisesja - nagrywanie po zmianie nagrywark |
|
|
|
Czy nikt nie potrafi pomóc? ;>
Dodam tylko, że dziś sprawdzałem tą płytkę w stacjonarnym odtwarzaczu DVD (podłączanym do telewizora) i widzi on bez problemu zawartość pierwszej sesji ;>
|
|
| Back to top |
|
 |
andreooo Poziom 15

|
14 Mar 2010 12:00 Re: Płyta DVD - multisesja - nagrywanie po zmianie nagrywark |
|
|
|
Proponuję koledze sprawdzić czy nagrywarka nie pracuje w trybie PIO. W Menadżerze urządzeń >>Kontrolery IDE i w ich właściwościach powinien być obecny tryb podany. Jeżeli tak to odinstalować kanał i uruchomić ponownie komputer. Co do nie widzialności poprzednich sesji to niestety tak czasami bywa przy nagrywaniu różnymi nagrywarkami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 12:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
slvestr Poziom 22

|
14 Mar 2010 12:02 Re: Płyta DVD - multisesja - nagrywanie po zmianie nagrywark |
|
|
|
Spróbuj w nero zgrać ścieżki do pliku, ta opcja tylko w wersji pełnej ( nie w express).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 12:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
phanick Poziom 18

|
14 Mar 2010 14:22 Re: Płyta DVD - multisesja - nagrywanie po zmianie nagrywark |
|
|
|
Drodzy koledzy, coś się udało.
Spróbowałem tej płyty w jeszcze innym napędzie (DVD-ROM) i tam sytuacja jest jeszcze ciekawsza.
Napęd widzi tylko jedną sesję, ale za to o rozmiarze 4,38GB (czyli calej plyty).
Co dziwne, płyta od spodu wygląda na wypaloną gdzieś tak do połowy.
Ale dzięki temu mam dostęp sektorowy do całego dysku i odzyskanie tych danych jest już banalne :)
Ale jak w tym programie IsoBuster próbuje się dostać do jakiegoś dalekiego sektora (pewnie tego jeszcze nie wypalonego na płycie) to napęd wydaję przeraźliwe jęki i stękania, przypominające zarzynanego prosiaka, i system zamiera. Nawet naciśnięcie przycisku EJECT w napędzie nic nie pomaga. :)
edit:
Tak jak mówiłem - dane udało się odzyskać za pomocą magicznego programu IsoBuster. Za pomocą napędu DVD-ROM, który widział całą płytę jako jedną sesję stworzyłem kopię posektorową do miejsca, do którego się dało.
Natomiast dzięki napędowi, który widział 3 sesje, ale nie widział ich zawartości utworzyłem plik CUE - plik który zawiera informację, od którego sektora zaczyna się która sesja.
Potem otworzyłem ten plik CUE razem z obrazem posektorowym w tym programie i mogłem wyekstrachować wszystkie interesujące mnie pliki.
Stare napędy jednak są lepsze od nowych :)
A jeśli ktoś sobie przypadkiem skasował płytę CD-RW metodą szybką, to mam także dobry pomysł (własnego autorstwa) jak odzyskać z niej dane :)
|
|
| Back to top |
|
 |
kotuspadakus Poziom 12

|
20 Mar 2010 13:52 Re: Płyta DVD - multisesja - nagrywanie po zmianie nagrywark |
|
|
|
Ja to od początku swojej kariery z komputerami jakoś nie przepadam za nero. Kiedyś spotkałem się z programem Ashampoo Burning Studio i korzystam z niego do dziś. Najciekawszym elementem tego programu jest to, że niezaleznie od typu płyty usunąć można każdy plik z tym, że trzeba cokolwiek dodać do póżniejszej aktualizacji zawartości płyty.
|
|
| Back to top |
|
 |