Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
matarnia1
Level 8
Location: GDANSK
Joined: 04 May 2009
Posts: 11
matarnia1
Level 8
Post#1 11 Mar 2010 22:04  Topic author   

Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Jak zrobić odcięcie zasilania za pomocą manipulatora ppoż za pomocą stycznika sm300legrand na instalacji 4żyłowej?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16699
Helped: 543
Post rating: 48
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#2 12 Mar 2010 06:40    

Re: wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm300


Dla siebie, to możesz się bawić. Ale jeśli to dla kogoś, to stycznik w roli wyłącznika ppoż. nie jest najlepszym pomysłem.

Helpful post? + 0
Back to top
matarnia1
Level 8
Location: GDANSK
Joined: 04 May 2009
Posts: 11
matarnia1
Level 8
Post#3 12 Mar 2010 17:00  Topic author   

Re: wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm300


Wyłącznikiem ma być manipulator, a stycznik ma służyć do sterowania. Jest to odcięcie zasilania na kotłownie gazową. Zależy mi na schemacie jak to zrobić. Przewód jak pisałem jest 4żyłowy. Pozdrawiam .

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Arturo2005
Level 32
Location: Chodzież
Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1837
Helped: 146
Post rating: 48
Arturo2005
Level 32
Post#4 12 Mar 2010 17:56    

Re: wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm300


A ta kotłownia to u Kolegi w domu?

Helpful post? + 0
Back to top
matarnia1
Level 8
Location: GDANSK
Joined: 04 May 2009
Posts: 11
matarnia1
Level 8
Post#5 12 Mar 2010 18:10  Topic author   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Nie u kolegi ,tylko w hurtowni.W pomieszczeniu jest rozdzielnica zasilana z rozdzielnicy głownej. Wyłącznik p.poż ma być wyrzucony na zewnątrz kotłowni. Gdy go wciśniesz ma nastąpić odcięcie zasilania. Projekt przewiduje wykonanie tak jak już podałem, ale niestety nie mam żadnej dokumentacji jak to zrobić.Czy jest ważne ,że w domu prywatnym ,czy w innym budynku. Całość hurtowni ma trzy wyłączniki p.poż na przewodzie 4żyłowym, przewód ten trafia to stacji trafo (obiektu). Wciśnięcie jednego z nich powoduje odcięcie zasilania dla całego budynku. Kotłownia ma 4 wyłacznik, która ma działać tylko dla niej. Mam nadzieję ,że te wyjaśnienia pomogą.

Helpful post? + 0
Back to top
Arturo2005
Level 32
Location: Chodzież
Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1837
Helped: 146
Post rating: 48
Arturo2005
Level 32
Post#6 12 Mar 2010 19:06    

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Quote:
Projekt przewiduje wykonanie tak jak już podałem, ale niestety nie mam żadnej dokumentacji jak to zrobić

Hmm....?
Jako wyłączniki p.poż. stosuje się wyłączniki a nie styczniki. Zastosuj np FRX-a plus wyzwalacz.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
matarnia1
Level 8
Location: GDANSK
Joined: 04 May 2009
Posts: 11
matarnia1
Level 8
Post#7 12 Mar 2010 21:28  Topic author   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Chętnie bym to zrobił, ale nie mogę . Musi to być zrealizowane, tak jak opisałem. Może macie jakiś pomysł jak to zrealizować , proszę o jakiś pomysł, najlepiej ze schematem.

Helpful post? + 0
Back to top
unemake
Level 15
Joined: 08 Nov 2008
Posts: 142
Helped: 12
Post rating: 1
unemake
Level 15
Post#8 12 Mar 2010 22:38    

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


matarnia1 wrote:
Chętnie bym to zrobił, ale nie mogę . Musi to być zrealizowane, tak jak opisałem. Może macie jakiś pomysł jak to zrealizować , proszę o jakiś pomysł, najlepiej ze schematem.

Standartowy układ załącz-wyłącz z podtrzymaniem z ROP-em jako przyciskiem awaryjnego wyłączania pewnie załatwiłby sprawę.
Pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu wyłącznika p-poż...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
matarnia1
Level 8
Location: GDANSK
Joined: 04 May 2009
Posts: 11
matarnia1
Level 8
Post#9 12 Mar 2010 22:55  Topic author   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Unemake, możesz mi pokazać schemat ,lub podać link, bo myślę ,że jesteś najbliżej prawdy

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
unemake
Level 15
Joined: 08 Nov 2008
Posts: 142
Helped: 12
Post rating: 1
unemake
Level 15
Post#10 12 Mar 2010 23:10    

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Jest tego mnóstwo :D np.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic614913.html

Helpful post? + 0
Back to top
matarnia1
Level 8
Location: GDANSK
Joined: 04 May 2009
Posts: 11
matarnia1
Level 8
Post#11 13 Mar 2010 11:18  Topic author   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Raczej to nie to. Te układy znam , mi chodzi o sterowanie(wyłączenie/załączenie jednym przyciskiem),czy jest to wogóle możliwe?

Helpful post? + 0
Back to top
Arturo2005
Level 32
Location: Chodzież
Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1837
Helped: 146
Post rating: 48
Arturo2005
Level 32
Post#12 13 Mar 2010 12:14    

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Wyłącznik p.poż ma za zadanie wyłączyć zasilanie. Przyciskiem nie powinno włączać się ponownie zasilania. Sposób w jaki próbujesz to podłączyć jest niezgodny ze sztuką.
Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300
Przycisk ma dwa stany: normalnie załączony i normalnie wyłączony. Kwestia podłączenia; zbijając szybkę zadziała od razu (szybka naciska na przycisk) albo po zbiciu szybki należy przycisk nacisnąć. Zakładając teraz iż taki przycisk jest podłączony ze stycznikiem, a zadziałanie nastąpi po naciśnięciu przycisku, oczywiście stycznik się rozłączy a co będzie kiedy przycisk puścimy?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Madrik
Moderator Robotyka
Location: Warszawa
Joined: 29 Oct 2007
Posts: 6945
Helped: 376
Post rating: 149
Madrik
Moderator Robotyka
Post#13 13 Mar 2010 14:48    

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Jeśli ma to być wyłacznik tylko do kotłowni, to czemu nie może to być zwykły manipulator np. typu np. RIN? Przełączasz wajchę i spokój. RIN-y są nawet do 400A obciążenia. Proste i bez kłopotów. Może współpracować z Bezpiecznikami. Można go zabudowac w skrzynce podtynkowej lub natynkowej. Można zabezpieczyć dźwignie przed niechcianym przełączeniem.
Stycznik może się skleić. Co wtedy zrobisz?
Z tego co pytasz i mówisz, wynika, że nie masz pojęcia co robisz.
Jeśli ma to być tylko "dla oka" to raczej robisz w tym momencie bombę.

Jeśli chodzi o sterowane wyłączniki P.POŻ. to stosuje się tu zwykle wyłączniki, współpracujące z bezpiecznikami i odłącznikami, które mają możliwośc zdalnego wyzwolenia i blokadę załączenia. A nie styczniki. Stycznikiem, to mozesz sobie wentylatorek odcinać.

Wyłacznik zdalnie odcina napięcie, po czym wchodzi na podstację elektryk, otwiera odłącznik i wyjmuje bezpieczniki. Dopiero wtedy można gasić pożar.
Musi być widoczna i bezpieczna przerwa w obwodzie.

To nie lampka, żeby stycznikiem włączać i wyłączać.

Helpful post? + 0
Back to top
matarnia1
Level 8
Location: GDANSK
Joined: 04 May 2009
Posts: 11
matarnia1
Level 8
Post#14 13 Mar 2010 15:02  Topic author   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Cieszę się ,że wywołałem tą dyskusję. To co Wy piszecie ,jest oczywiste. Ja mam wytyczne od projektanta, On zaplanował to w taki sposób jaki wcześniej opisałem. Niestety nie mam z Nim kontaktu. Chciałem potwierdzenia lub zaprzeczenia tej teorii. Jak tylko się dowiem jak to wykonać od niego to Was poinformuję. Na razie kończę tą duyskusję , chyba ,że Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.Pozdrawiam i dziękuję.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300
Page 1 of 1

Similar topics to wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300

Bydynek mieszkalny - wyłącznik PPOŻ? (1)
Gdzie powinien być wyłącznik ppoż? (5)
Jak podłączyć silnik za pomocą stycznika? (15)
wł/wył silnika 3-fazowego za pomocą stycznika (9)
S7 300 Połączenie z PC po Ethernet\'cie za pomocą NoDave (16)
Simatic S7-300 - Programowanie za pomocą TSA-II Modem. (1)
wyłącznik dotykowy SKOFF EWD-300 w układzie schodowym (2)
PPOŻ i tworzywa sztuczne (2)
instalacja ppoż w kamienicy (22)
Instalacje PPOŻ - literatura (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.115 seconds