Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300
Autor
Wiadomość
matarnia1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 11
Miasto: GDANSK

Post#1 Post autora tematu 11 Mar 2010 23:04   

Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Jak zrobić odcięcie zasilania za pomocą manipulatora ppoż za pomocą stycznika sm300legrand na instalacji 4żyłowej?
Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14759
Miasto: Stalowa Wola

Post#2 12 Mar 2010 07:40   

Re: wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm300


Dla siebie, to możesz się bawić. Ale jeśli to dla kogoś, to stycznik w roli wyłącznika ppoż. nie jest najlepszym pomysłem.
Powrót do góry
   
matarnia1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 11
Miasto: GDANSK

Post#3 Post autora tematu 12 Mar 2010 18:00   

Re: wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm300


Wyłącznikiem ma być manipulator, a stycznik ma służyć do sterowania. Jest to odcięcie zasilania na kotłownie gazową. Zależy mi na schemacie jak to zrobić. Przewód jak pisałem jest 4żyłowy. Pozdrawiam .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2010 18:00   





Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1917
Miasto: Studzieniec

Post#4 12 Mar 2010 18:56   

Re: wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm300


A ta kotłownia to u Kolegi w domu?
Powrót do góry
   
matarnia1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 11
Miasto: GDANSK

Post#5 Post autora tematu 12 Mar 2010 19:10   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Nie u kolegi ,tylko w hurtowni.W pomieszczeniu jest rozdzielnica zasilana z rozdzielnicy głownej. Wyłącznik p.poż ma być wyrzucony na zewnątrz kotłowni. Gdy go wciśniesz ma nastąpić odcięcie zasilania. Projekt przewiduje wykonanie tak jak już podałem, ale niestety nie mam żadnej dokumentacji jak to zrobić.Czy jest ważne ,że w domu prywatnym ,czy w innym budynku. Całość hurtowni ma trzy wyłączniki p.poż na przewodzie 4żyłowym, przewód ten trafia to stacji trafo (obiektu). Wciśnięcie jednego z nich powoduje odcięcie zasilania dla całego budynku. Kotłownia ma 4 wyłacznik, która ma działać tylko dla niej. Mam nadzieję ,że te wyjaśnienia pomogą.
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1917
Miasto: Studzieniec

Post#6 12 Mar 2010 20:06   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Cytat:
Projekt przewiduje wykonanie tak jak już podałem, ale niestety nie mam żadnej dokumentacji jak to zrobić

Hmm....?
Jako wyłączniki p.poż. stosuje się wyłączniki a nie styczniki. Zastosuj np FRX-a plus wyzwalacz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2010 20:06   





Powrót do góry
   
matarnia1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 11
Miasto: GDANSK

Post#7 Post autora tematu 12 Mar 2010 22:28   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Chętnie bym to zrobił, ale nie mogę . Musi to być zrealizowane, tak jak opisałem. Może macie jakiś pomysł jak to zrealizować , proszę o jakiś pomysł, najlepiej ze schematem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2010 22:28   





Powrót do góry
   
unemake
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 145

Post#8 12 Mar 2010 23:38   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


matarnia1 napisał:
Chętnie bym to zrobił, ale nie mogę . Musi to być zrealizowane, tak jak opisałem. Może macie jakiś pomysł jak to zrealizować , proszę o jakiś pomysł, najlepiej ze schematem.

Standartowy układ załącz-wyłącz z podtrzymaniem z ROP-em jako przyciskiem awaryjnego wyłączania pewnie załatwiłby sprawę.
Pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu wyłącznika p-poż...
Powrót do góry
   
matarnia1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 11
Miasto: GDANSK

Post#9 Post autora tematu 12 Mar 2010 23:55   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Unemake, możesz mi pokazać schemat ,lub podać link, bo myślę ,że jesteś najbliżej prawdy
Powrót do góry
   
unemake
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 145

Post#10 13 Mar 2010 00:10   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Jest tego mnóstwo :D np.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic614913.html
Powrót do góry
   
matarnia1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 11
Miasto: GDANSK

Post#11 Post autora tematu 13 Mar 2010 12:18   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Raczej to nie to. Te układy znam , mi chodzi o sterowanie(wyłączenie/załączenie jednym przyciskiem),czy jest to wogóle możliwe?
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1917
Miasto: Studzieniec

Post#12 13 Mar 2010 13:14   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Wyłącznik p.poż ma za zadanie wyłączyć zasilanie. Przyciskiem nie powinno włączać się ponownie zasilania. Sposób w jaki próbujesz to podłączyć jest niezgodny ze sztuką.
Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300
Przycisk ma dwa stany: normalnie załączony i normalnie wyłączony. Kwestia podłączenia; zbijając szybkę zadziała od razu (szybka naciska na przycisk) albo po zbiciu szybki należy przycisk nacisnąć. Zakładając teraz iż taki przycisk jest podłączony ze stycznikiem, a zadziałanie nastąpi po naciśnięciu przycisku, oczywiście stycznik się rozłączy a co będzie kiedy przycisk puścimy?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2010 13:14   





Powrót do góry
   
Madrik
Moderator Robotyka
Moderator Robotyka


Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 5765
Miasto: Warszawa

Post#13 13 Mar 2010 15:48   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Jeśli ma to być wyłacznik tylko do kotłowni, to czemu nie może to być zwykły manipulator np. typu np. RIN? Przełączasz wajchę i spokój. RIN-y są nawet do 400A obciążenia. Proste i bez kłopotów. Może współpracować z Bezpiecznikami. Można go zabudowac w skrzynce podtynkowej lub natynkowej. Można zabezpieczyć dźwignie przed niechcianym przełączeniem.
Stycznik może się skleić. Co wtedy zrobisz?
Z tego co pytasz i mówisz, wynika, że nie masz pojęcia co robisz.
Jeśli ma to być tylko "dla oka" to raczej robisz w tym momencie bombę.

Jeśli chodzi o sterowane wyłączniki P.POŻ. to stosuje się tu zwykle wyłączniki, współpracujące z bezpiecznikami i odłącznikami, które mają możliwośc zdalnego wyzwolenia i blokadę załączenia. A nie styczniki. Stycznikiem, to mozesz sobie wentylatorek odcinać.

Wyłacznik zdalnie odcina napięcie, po czym wchodzi na podstację elektryk, otwiera odłącznik i wyjmuje bezpieczniki. Dopiero wtedy można gasić pożar.
Musi być widoczna i bezpieczna przerwa w obwodzie.

To nie lampka, żeby stycznikiem włączać i wyłączać.
Powrót do góry
   
matarnia1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 11
Miasto: GDANSK

Post#14 Post autora tematu 13 Mar 2010 16:02   

Re: Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300


Cieszę się ,że wywołałem tą dyskusję. To co Wy piszecie ,jest oczywiste. Ja mam wytyczne od projektanta, On zaplanował to w taki sposób jaki wcześniej opisałem. Niestety nie mam z Nim kontaktu. Chciałem potwierdzenia lub zaprzeczenia tej teorii. Jak tylko się dowiem jak to wykonać od niego to Was poinformuję. Na razie kończę tą duyskusję , chyba ,że Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.Pozdrawiam i dziękuję.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Wyłącznik ppoż za pomocą stycznika sm 300
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS