| Author |
tomolowski Poziom 7

|
11 Mar 2010 23:27 Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
Panowie proszę o pomoc,mam liveboxa ktory rozsyla mi sygnał bezprzewodo ale chcę podłączyć do internetu nbox recorder który można podłączyc tylko kablem.
Wymyśliłem żeby wykożystać do tego celu blackboxa który lezy mi w domu niepotrzebny.Teraz pytanie jak skonfigurować blackboxa żeby łaczył się z liveboksem bezprzewodowo i udostępniał mi neta po kablu do nboxa.
Bardzo prosilbym o dokładną instrukcję.
Dodam że nie mam możliwości podłączenia nboxa prosto do LB (znajdują się w innych częściach domu)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 23:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
soltys_w Poziom 18

Joined: 24 Apr 2004 Posts: 527 Location: Hipolitów (mazowieckie)
|
12 Mar 2010 00:55 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
1. Zaloguj się do BB.
2. W zakładce "Wireless | Basic Settings" wybierz AP Client
3. W zakładce "Wireless | Site survay" znajdź swoją neostradę i kliknij "Connect"
W zakładce "Wireless | Wireless Security" ustaw Encryption [WEP], następnie długość klucza [128bit] i klucz (na naklejce w LB) [hex].
Po wykonaniu każdej zmiany klikaj "Apply" aby zapamiętał zmianę ustawień. O ile Twój AP ma adres 192.168.1.254 to nie musisz go zmieniać. Jeśli jest inny, to żeby nie kolidował z IP LiveBoxa (domyślny 192.168.1.1). Po wykonaniu wszystkich zmian zarówno na komputerze z którego konfigurujesz AP jak i w nBox'ie powinien być dostęp do internetu bezprzewodowo.
Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
tomolowski Poziom 7

|
12 Mar 2010 18:44 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
Czy po tej konfiguracji powinien polączyc się z netem po kablu także ten komputer na którym konfigurowalem bb,bo polączyłem się z liveboxem ale netu nie ma
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 18:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
soltys_w Poziom 18

|
12 Mar 2010 19:40 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
Sprawdź w statusie BB czy faktycznie się połączył i czy ma wystarczająco dobry sygnał z LB. Puść ping na LB - jeśli będą odpowiedzi i nie będą wypadały pakiety (1kB) to znaczy, że powinno być OK. Jeśli ustawiłeś na karcie LAN statyczny IP i nie wpisałeś bramy i DNS, to internetu ma prawo nie być ;) Zmień ustawienia karty na automatyczne pobieranie IP oraz DNS i jeśli wszystko jest skonfigurowane poprawnie to powinno hulać
|
|
| Back to top |
|
 |
piterus99 Poziom 25

Joined: 24 Feb 2005 Posts: 7237 Location: Bolesławiec/Wrocław
|
12 Mar 2010 19:45 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
Na moje oko to zapewne włączona filtracja MAC na liveboxie i głupieje przy nadawaniu IP. Połącz się lepiej w trybie WISP i juz musi zadzialac.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 19:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tomolowski Poziom 7

|
13 Mar 2010 01:32 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
Filtracja po mac w liveboksie wylączona,a i pingi do liveboksa chodzą.
Nie wiem tylko co trzeba wpisac w zakladce lan settings i wan settings.
|
|
| Back to top |
|
 |
soltys_w Poziom 18

|
14 Mar 2010 00:01 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
Pisząc wcześniej jak skonfigurować BB miałem korzystałem z manuala urządzenia pracującego w 802.11b i z jednym portem LAN. Z tego co piszesz wynika, że masz router WA-2204. Jeśli tak, to powinien być ustawiony jako bridge, ustawienia wifi bez zmian, w LAN wyłączony serwer DHCP. Mając ustawione na komputerze automatyczne pobieranie IP i DNS powinien być dostęp do internetu na tym PC, skoro ping do LB idzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomolowski Poziom 7

|
14 Mar 2010 01:38 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
Jest to BB 54G v2.Jutro spróbuję wedlug twoich wskazówek.Dzięki
Takie są ustawienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
mensir67pl Poziom 6

|
20 May 2010 21:10 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
| soltys_w wrote: |
| Pisząc wcześniej jak skonfigurować BB miałem korzystałem z manuala urządzenia pracującego w 802.11b i z jednym portem LAN. Z tego co piszesz wynika, że masz router WA-2204. Jeśli tak, to powinien być ustawiony jako bridge, ustawienia wifi bez zmian, w LAN wyłączony serwer DHCP. Mając ustawione na komputerze automatyczne pobieranie IP i DNS powinien być dostęp do internetu na tym PC, skoro ping do LB idzie. |
źle ...
ustawiasz
Wireless ISP [w trybie Client] klucz jak nadaje [neostrada]
ip na sztywno[wybrany] z zakresu jak przydziela [neostrada]
brama dla niego jest [router neo]
obrazek przedstawia WA-2204 który przyjmuje sygnał z routera [w tym przypadku netia]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 May 2010 21:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
EBC41 Poziom 21

|
21 May 2010 08:03 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
| piterus99 wrote: |
| Na moje oko to zapewne włączona filtracja MAC na liveboxie i głupieje przy nadawaniu IP. Połącz się lepiej w trybie WISP i juz musi zadzialac. |
WISP by tu nic nie zmienił. Jeżeli by była włączona filtracja adresów MAC to BB i tak by się nie podłączył do LB. Może chodzi ci o to że w trybie APC maskuje adresy MAC klientów, nie powinno to jednak przeszkadzać bo protokół DHCP pracuje na wyższej warstwie i pomimo tego będzie rozróżniał BB, nBoxa i inne urządzenia tam podłączone
|
|
| Back to top |
|
 |
tomolowski Poziom 7

|
21 May 2010 17:42 Re: Podłączenie black boxa z liveboxem przez wifi |
|
|
|
Ok.Problem rozwiązany trzeba było wpisać mac z dekodera do ustawien blackboxa i zadziałało.
|
|
| Back to top |
|
 |