| Author |
3echo Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 09:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
xbox-serwis.eu Poziom 16

|
12 Mar 2010 15:54 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
Moim zdaniem nie warto
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelr98 Poziom 15

|
13 Mar 2010 14:00 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
Można użyć układu chłodzenia z lodówki na 12v lodówka troche kosztuje ale można kupić połamaną z dobrym układem lub użyć tanich wentylatorów komputerowych
Dodano po 3 [minuty]:
Pozostaje jeszcze podstawka chłodząca do laptopa na usb
Zdania rozpoczynamy wielką literą, a kończymy?
Proszę to poprawić.
Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
Nie kasować wpisów moderacyjnych!
[_P_]
|
|
| Back to top |
|
 |
obsid Poziom 20

|
28 Mar 2010 18:32 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
Podstawki tego typu (wentylatory chłodzące dolną część postawionego na podstawce urządzenia) w przypadku konsoli XBOX 360 zupełnie się nie sprawdzą. Wnętrze konsoli jest bowiem czymś w rodzaju metalowej skrzynki (jeśli jeszcze nie miałeś okazji zobaczyć wnętrza swojej konsoli), gdzie otwory wylotowe znajdują się w tylnej części oraz w bocznych - dolna część jest raczej hermetyczna.
W żaden praktycznie sposób podstawa chłodząca nie może wpłynąć na wyraźne obniżenie temperatury konsoli - w jakiś sposób zapewne (poprzez ogólne wymuszenie ruchu powietrza) nieco tzn. np. o 0,5 stopnia może temperatura obudowy konsoli ulec obniżeniu, jednak nie wpłynie to na poprawę warunków pracy GPU, który głównie staje się przyczyną RROD.
Prawda jest taka, że żadne zewnętrzne "coolery" nie są w stanie poprawić cyrkulacji powietrza wewnątrz konsoli. Jedyny (dość radykalny sposób) to eksploatacja konsoli w stanie otwartym - z odsuniętym znad radiatora GPU napędem DVD i/lub podanie napięcia 12V wentylatorów na stałe - niestety kosztem zwiększenia hałaśliwości konsoli.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2010 18:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
3echo Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
obsid Poziom 20

|
31 Mar 2010 07:08 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
Naprawdę szkoda pieniędzy na tego rodzaju zabawki. W konsoli XBOX 360 źródło ciepła (GPU, CPU) znajdują się mniej więcej w 1/2 szerokości konsoli - wobec tego wentylatory umieszczone z tyłu (niejako w szeregu z oryginalnym wentylatorem) nie będą w stanie w znaczący sposób wpłynąć na poprawę warunków chłodzenia szczególnie GPU, którego radiator przykryty jest od góry napędem DVD, a powietrze znad tego radiatora wyciągane jest poprzez plastikowy tunel.
Co można zrobić, aby zminimalizować niebezpieczeństwo pojawienia się usterki RROD:
- konsola powinna być umieszczona w taki sposób, aby możliwy był ruch powietrza wokół niej (a więc nie w szafce, wnęce, pomiędzy półkami),
- nie należy zakrywać otworów z tyłu i z boku konsoli (w pracy pionowej prawy bok konsoli ma zakryte otwory).
- należy unikać wielogodzinnego (10-12 godzin) grania,
- nie należy poruszać i przenosić nagrzanej konsoli,
- należy unikać gwałtownego schładzania konsoli (czyli dążenia do szybkiego jej ochłodzenia np. poprzez przeniesienie do zimnego pomieszczenia),
Zalecenia odnośnie eksploatacji konsoli dotyczą również PS3, która również (zwłaszcza model fat) ma tendencję do przegrzewania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mati3100 Poziom 4

|
07 Sep 2010 18:28 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
sam posiadałem Nie WARTO :!: poniważ chodzi tylko dół a czaszmi sama się grzeje
Zdania rozpoczynamy wielką literą, a kończymy?
Proszę to poprawić.
Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
Nie kasować wpisów moderacyjnych!
[_P_]
|
|
| Back to top |
|
 |
passaci Poziom 8

|
08 Sep 2010 12:52 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
zgadzam się z obsidem, szkoda kasy na to, ciepło i tak jest wydzielane głęboko wewnątrz konsoli. Trzeba po prostu konsolę z głowa ustawić, i wyłączać raz na jakiś czas, żeby odsapnęła. Swoją drogą, ostatnio brat miał problemy ze swoim x360, laser szwankował, a serwis na Polske w Czechach... Myślał ze przez miesiąc konsoli nie zobaczy, a uwinęli się w niewiele ponad tydzień ;] imo szok
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Sep 2010 12:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wini_007 Poziom 9

|
08 Sep 2010 21:19 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
Jeżeli chcesz uniknąc RROD,a, wymieniaj pastę co 2-3 miesiące na CPU i GPU + mocne wiatraczki. Najlepiej jest zrobic własną obudowę do X,a. Kiedyś kupiłem konsolkę po 0020 i 0021. Ciągle mi grzało się GPU, wiatraki nabierały obrotów. Zrobiłem większą obudowę metalową, zawaliłem 4 wiatraki i konsolka śmigała przez 4 miesięcy bez wyłączania. Od tamtej zimy jest katowana przez mojego kolegę z klasy i jeszcze żadnych problemów z nią nie miał ;) Wersja była z 2006 roku ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
baloon 360 Poziom 17

|
09 Sep 2010 14:46 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
Najlepszym rozwiązaniem będzie zwiększenie zasilania ORYGINALNYCH wiatraków do 9-12V
|
|
| Back to top |
|
 |
urzędas Poziom 10

|
14 Oct 2010 22:15 Re: Podstawka chłodząca pod XBox360-Czy warto? |
|
|
|
wini_007 Wymieniać pastę co dwa trzy miesiące? hahah - przepraszam, nie mogłem sie powstrzymać. Mam x-a od ponad roku. Czasem używam go 2h dziennie, a czasem inni domownicy po 6-8 i zero problemu. Kolega - założyciel tematu pytał czy warto kupić dodatkowe mieszacze powietrza, bo boi sie ewentualnej awarii, bo nie chce ingerować/lub nie potrafi w konstrukcje konsoli, a Ty, z całym szacunkiem, zalecasz częstą wymiane past.
To teraz moja odpowiedź - zgadzam sie z pozostałymi - radiatory nic Ci nie dadzą, jedynie uszczupla portfel. Jeśli masz nieprzerobiony naped - zlej obawy - masz gwarancję. Jeśli jej nie masz, to ewentualnie zastanów się nad modem, może nową-sprawdzoną konstrukcją obudowy ale póki co ciesz sie konsolą i nie przeciążaj jej nadmiernie długą pracą
|
|
| Back to top |
|
 |
bonzo jan Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |