| Author |
lukasker Poziom 22

|
12 Mar 2010 13:14 iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
Prawdopodobnie nowy iPhone 4.0 OS, przyniesie prawdziwą obsługę wielozadaniowości do iPada i iPhone. W tej chwili iPhone ma obsługę wielozadaniowości, ale tylko dla swoich aplikacji (SMS, poczta, iPod, kilka innych), nie możliwości uruchomienia naraz 2 aplikacje firm trzecich tzn. z app store. Nie wiadomo kiedy jeszcze kiedy zostanie wprowadzony iPhone 4.0 OS, ani jaki wpływ obsługa wielozadaniowości będzie mieć na baterie i wydajność urządzenia. Odnośnie nowego iPhone 4.0, odkryto, że iPad najprawdopodobniej nie będzie miał w przyszłości kamery, pozwalającej na video chat. Zaprezentowano za to, nowe gesty takie jak potrójny tap.
Ciekawe czy wielozadaniowość na iPhone 4.0 będzie lepsza nić w HTC Legend?
Zródło
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
12 Mar 2010 15:41 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
Wszyscy się za przeproszeniem podniecają tak tymi IPhonami a wielowątkowość jest wprowadzania dopiero teraz, dla przykładu Symbian nie miał z tym żadnego problemu ani tym bardziej Windows Mobile oraz urządzenia z nimi związane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 15:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radexp Poziom 10

|
12 Mar 2010 16:05 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
| lukasker wrote: |
| Prawdopodobnie [...] iPhone 4.0 OS przyniesie prawdziwą obsługę wielowątkowości |
really? Ja mam co do tego duże wątpliwości.
| Quote: |
| Wszyscy się za przeproszeniem podniecają tak tymi IPhonami a wielowątkowość jest wprowadzania dopiero teraz |
Szczerze? Mam wrażenie, że nigdy nie miałeś większej styczności z iPhone'ami. Moim zdaniem na telefonach komórkowych wielozadaniowość nie jest wcale potrzebna (poza kilkoma wyjątkami, np. odtwarzacz muzyki). Wszystko jest kwestią dobrego projektowania aplikacji. Dobrze zaprojektowana aplikacja działa tak, że nie zrobi Ci różnicy czy działała w tle, czy ją wyłączyłeś i znów włączyłeś. Mobilny Windows (przynajmniej w starszych wersjach - nie orientuję się jak teraz) wyglądał dla mnie jak próba pomniejszenia desktopowego interfejsu i projektowania dla mniejszego urządzenia...
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 16

|
12 Mar 2010 16:37 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
już kilka tygodni temu był na elektrodzie news o tym że iPhone OS 4 wprowadzi możliwość uruchomienia wielu aplikacji na raz.
ale tak jak pisze lukasker, to nie jest tak naprawdę żadna nowa funkcja systemu a "tylko" zezwolenie obcym programom na jej użycie.
a trzymając się ścisłej definicji, wielowątkowość to coś innego - to uruchomienie wielu wątków w jednej aplikacji, co pomaga w sytuacjach takich jak oczekiwanie na dane z serwera i równoczesna obsługa interfejsu użytkownika bez wywoływania wrażenia że aplikacja "wisi".
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 16:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dugi57 Poziom 6

|
12 Mar 2010 18:25 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem iPhone'a i jak dla mnie ten telefon jest najlepszym telefonem jaki kiedykolwiek miałem. i sam czekam aż będzie nowy update który pozwoli na wielowątkowość miedzy innymi dlatego ze np gdy gram siedzę na gadu bądź robię muzykę i w tym czasie gdy ktoś dzwoni a ja odbiorę to automatycznie aplikacja się wyłącza. Jak dla mnie to jest jedyna wada tego telefonu. no może nie wada ale utrudnienie. Co do reszty funkcjonalności nie mam żadnych zastrzeżeń. BTW jeżeli ktoś mówi ze ten telefon nic nie potrafi i np jest ciężki w obsłudze to znaczy ze praktycznie nie miał z nim do czynienia!
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasker Poziom 22

|
12 Mar 2010 21:15 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
| dugi57 wrote: |
| Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem iPhone'a i jak dla mnie ten telefon jest najlepszym telefonem jaki kiedykolwiek miałem. i sam czekam aż będzie nowy update który pozwoli na wielowątkowość miedzy innymi dlatego ze np gdy gram siedzę na gadu bądź robię muzykę i w tym czasie gdy ktoś dzwoni a ja odbiorę to automatycznie aplikacja się wyłącza. Jak dla mnie to jest jedyna wada tego telefonu. no może nie wada ale utrudnienie. Co do reszty funkcjonalności nie mam żadnych zastrzeżeń. BTW jeżeli ktoś mówi ze ten telefon nic nie potrafi i np jest ciężki w obsłudze to znaczy ze praktycznie nie miał z nim do czynienia! |
tez mam iPhone i wcale nie twierdze, ze jest najlepszym telefonem jakim miałem i raczej więcej bym go nie kupił, choc faktycznie ma rewelacyjnie prosty i intuicyjny interfejs. a co tych aplikacji to jak odpalisz tyle naraz, to raczej na 100% ci sie zawiesi telefon, mi i bez tego czasem sie zawiesza
Dodano po 4 [minuty]:
| szulat wrote: |
już kilka tygodni temu był na elektrodzie news o tym że iPhone OS 4 wprowadzi możliwość uruchomienia wielu aplikacji na raz.
ale tak jak pisze lukasker, to nie jest tak naprawdę żadna nowa funkcja systemu a "tylko" zezwolenie obcym programom na jej użycie.
a trzymając się ścisłej definicji, wielowątkowość to coś innego - to uruchomienie wielu wątków w jednej aplikacji, co pomaga w sytuacjach takich jak oczekiwanie na dane z serwera i równoczesna obsługa interfejsu użytkownika bez wywoływania wrażenia że aplikacja "wisi". |
tak multi tasking powinno być tłumaczone jako wielozadaniowość, ale jakoś się tak utarło chyba, że wszyscy mówią na to wielowątkowość.
|
|
| Back to top |
|
 |
radexp Poziom 10

|
12 Mar 2010 21:38 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
tak multi tasking powinno być tłumaczone jako wielozadaniowość, ale jakoś się tak utarło chyba, że wszyscy mówią na to wielowątkowość. |
Bzdura. Nie wiem w jakim ty środowisku "siedzisz", ale nigdy nie widziałem, żeby wszyscy na multitasking mówili "wielowątkowość". Błąd jest o tyle istotny, że każda aplikacja na iPhonie może mieć (i ma) wiele wątków.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 21:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BartekWB Poziom 20

|
12 Mar 2010 23:27 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
radexp - faktycznie z ifonami miałem małą styczność, ale zarówno na moim PPC jak i w Nokii wielowątkowości używam bardzo często, uważam to za bardzo istotną funkcję systemu a zarówno zaskoczyło mnie, że tak rozsławiony iPhone jest zarazem tak ograniczony. Moim zdaniem jest wiele potężniejszych, tańszych i bardziej praktycznych urządzeń, tu działa jedynie marketing Apple'a według mnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasker Poziom 22

|
13 Mar 2010 08:31 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
| radexp wrote: |
tak multi tasking powinno być tłumaczone jako wielozadaniowość, ale jakoś się tak utarło chyba, że wszyscy mówią na to wielowątkowość. |
Bzdura. Nie wiem w jakim ty środowisku "siedzisz", ale nigdy nie widziałem, żeby wszyscy na multitasking mówili "wielowątkowość". Błąd jest o tyle istotny, że każda aplikacja na iPhonie może mieć (i ma) wiele wątków. |
chociażby na forum, zobacz post powyżej,
albo poprzedniego newse na ten temat
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1548951&highlight=iphone&sid=78fdb2cd2e3f76644049a8b595be0adf
|
|
| Back to top |
|
 |
NeoX Poziom 15

|
13 Mar 2010 10:19 Re: iPhone i iPad będą mieć obsługę wielowątkowości |
|
|
|
| Quote: |
| ... tu działa jedynie marketing Apple'a według mnie. |
W każdym produkcie tej firmy działa tylko marketing. I nikt mnie nie przekona że tak nie jest...
PS: Jak w 4.0 będzie wielowątkowość, to może nawet gdzieś w okolicach 6.0 dodadzą obsługę flasha:D
|
|
| Back to top |
|
 |