FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przetwornica = ładowanie akumlatora???

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Przetwornica = ładowanie akumlatora???
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 12 Mar 2010 17:00   

Przetwornica = ładowanie akumlatora???

Witam. Na początku chciałbym zaznaczyć że jestem początkujący w elektronice ;) i mam do Was pytanie...bo nie mogę odszukać właściwego tematu na necie...chodzi mi o to jak zrobić przetwornicą do małej elektrowni wodno-wiatrowej nad której konstrukcją się obecnie zastanawiam...jak zrobić przetwornicę napięcia żeby ładowanie akumulatora było dla niego bezpieczne??? bo wiadomo że wartości napięcia jak i prądu będą zmienne w czasie...myślałem o zastosowaniu akumlatora żelowego 12V na początek o pojemności ok. 7Ah (jeszcze się nie zdecydowałem :D ), z tego co czytałem to może by zastosować jakieś ograniczenia napięciowe i prądowe aby gdy napięcie wytworzone i prąd w obwodzie były za wysoki układ przełączał by wytworzone napięcie na inne urządzenie np. jakąś grzałkę, a gdy napięcie wytworzone będzie zbyt niskie do ładowania to układ działał by w podobny sposób :)

Możecie powiedzieć że szkoda zachodu i w ogóle...ale ja sadzę że warto się w to pobawić chodź by dla poszerzenia swojej wiedzy i nabrania doświadczenia :)

Może macie jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemu lub czy moja propozycja jest do zrealizowania???? Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź
Back to top

fuutro
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 12 Mar 2010 17:43   

Re: Przetwornica = ładowanie akumlatora???

Właściwie do zrobienia ale ta cała elektrownia to jakie ma możliwości?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Mar 2010 17:43   

Back to top

Krzyś33
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 12 Mar 2010 17:46   

Witam. Chodzi ci chyba o regulator napięcia. Może coś na zasadzie regulatorów napięcia aternatorów w samochodzie. Ale to tylko propozycja ,bo nie napisaeś jaki generator będziesz wykorzystwał.Pozdrawiam.
Back to top

Faber33
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 Post from the author of the topic 12 Mar 2010 18:21   

jeszcze możliwości niema jeszcze bo jest dopiero w planach i zastanawiam się dopiero co dobrać do niej :) z czasem więcej informacji podam ;) poprostu chce się dowiedzieć w jaki sposób to może by było rozwiązać :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 12 Mar 2010 18:21   

Back to top

qran
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 12 Mar 2010 18:45   

Trochę mało dokładnie opisałeś swój układ a przede wszystkim to w jakich warunkach będzie pracował akumulator.
Czemu chcesz zastosować przetwornicę?

najprostsze rozwiązanie
Potrzebny Ci stabilizator napięcia z ogranicznikiem prądowym. Ustawiasz napięcie wyjściowe na napięcie nominalne naładowanego akumulatora a ogranicznikiem prądowym ograniczasz maksymalny prąd ładowania.
Rozładowany akumulator jest wpierw ładowany stałym prądem (narzuconym przez ogranicznik), potem "dochodząc" do napięcia naładowania prąd będzie malał.
Back to top

Faber33
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 15:19   

hmm ok...a czy takie "cykanie" bo napięcie się będzie zmieniać i prąd nie zaszkodzi akumulatorowi (myślałem nad żelowym) :)???
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Mar 2010 15:19   

Back to top

qran
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 14 Mar 2010 18:13   

Pytałeś o przetwornicę i bezpieczne ładowanie a nie o cały układ.
Cykanie w sensie przemienne napięcie z generatora - wystarczy mostek prostowniczy i kondensatory i już nie będzie cykać..

Powtarzam jeszcze raz: Trochę mało dokładnie opisałeś swój układ a przede wszystkim to w jakich warunkach będzie pracował akumulator.
Opisz dokładniej swoją wizję zaczynając od tego co chcesz osiągnąć.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Przetwornica = ładowanie akumlatora???
Page 1 of 1

Page generation time: 0.063 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed