FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jonowa lampa rentgenowska

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Jonowa lampa rentgenowska
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#31 15 Mar 2010 20:49   

Re: Jonowa lampa rentgenowska

pandy wrote:
I tak juz na boku - jak popularne sa lampy rentgenowskie z wirujaca antykatoda? - czytalem ze stosuje sie czasem takie rozwiazanie - podobno producent silnikow Faulhaber produkuje specjalne maszyny do wlasnie takich celow - niestety nei trafilem na jakis spojny opis konstrukcji takiej lampy.
O ile wiem te duże (stare) aparaty diagnostyczne, gdzie lampa z kołpakiem jest w oddzielnej obudowie od trafa zasilającego (które stoi gdzieś obok na podłodze) ma właśnie lampy z wirującymi anodami. Tu masz opis takiej lampy, mam nadzieję że wystarczająco spójny: Link Wirującą anodę stosuje się do poprawy chłodzenia w lampach przeznaczonych do pracy z dużym prądem.
Back to top

AlekZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 20:58   

Takie rozwiązanie stosuje się po dziś dzień w lampach o większej mocy. Wirująca anoda pozwala na zwiększenie mocy lampy, bez ryzyka przetopienia ogniska.

Co do mojej lampy jonowej- miała wyglądać dydaktycznie i staroświecko:D
Back to top

ertes232
Poziom 16
Poziom 16

Post#33 16 Mar 2010 00:48   

Czy jest kolega w stanie zrobic kenotron na 120 kv ????

pozdrawiam i podziwiam wiedze i umiejętnosci.
Back to top

methyl
Poziom 13
Poziom 13

Post#34 16 Mar 2010 01:19   

....z ciekawości zapytam, na co komu kenotron na 120kV ? :)
Przecież to zabytki. Do celów kolekcjonerskich ?
Back to top

AlekZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#35 Post from the author of the topic 16 Mar 2010 01:51   

Też jestem tego ciekaw. Teoretycznie taka możliwość istnieje, ale ile to się będzie pompować:|...
Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#36 16 Mar 2010 07:53   

Kubald wrote:
ghost666 wrote:
Alek, to może spróbuj dać odpowiednie okienko na wyjściu i pobawić się w dyfraktometrię?

Ja osobiście jestem ciekaw, jakby wyglądał dyfraktogram zrobiony przy użyciu takiej lampy. Bo jednak sądzę, że nic ciekawego by z niego się nie dało wyczytać. :) Pomijając fakt geometrii, to w XRD używa się lamp z miedzią (rzadziej Mo) i folii niklowej jako filtru, przepuszczającej dwie, blisko leżące długości fali (Kα1 i Kα2). Kβ jest wycinana.

Jednak fakt odbicia takiego "quasi-domowego" promieniowania na krysztale jest zapewne warty zobaczenia. No, ale lampa już pewnie leży u AlkaZ na półce i nie będzie więcej włączona. :)

Jeśli ktoś byłby zainteresowany tematyką XRD, zapraszam na PW - trochę siedzę w tej tematyce.

Akurat zrobienie miedzianej katody nie byłoby chyba wielkim problemem, podobnie jak osadzenie dalej niklowej folii ;). Bardziej bałbym się o skupienie fal we wiązkę. Ale ogólnie mówiąc "do zrobienia" w domu ;D. Nie mówię tutaj o dokładnych pomiarach, mówię tutaj tylko o tym że dałoby się to zrobić, tj. zaobserwować rzeczoną dyfrakcję.
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#37 16 Mar 2010 08:45   

Moje pytanie moze byc bardzo dziwne ale czy jest mozliwosc uzycia np starego duzego kineskopu w charakterze pompy prozniowej?
Czy geter zawarty w kineskopie jest w stanie zwiazac caly gaz z innej banki z ktorej odpompowujemy powietrze?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Mar 2010 08:45   

Back to top

AlekZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#38 Post from the author of the topic 16 Mar 2010 09:07   

Nie ma takiej możliwości.
Back to top

methyl
Poziom 13
Poziom 13

Post#39 16 Mar 2010 10:41   

Taka mała ciekawostka dla tych co się interesują tematem.
Prościej się chyba nie da ;)
Dodatkowo są tu poruszone elementy krystalografii RTG.

Jonowa lampa rentgenowska
Back to top

pandy
Poziom 17
Poziom 17

Post#40 16 Mar 2010 11:44   

A dla desperatow zawsze mozliwosc skonstruowania w domu betatronu - taki do 3 - 4 MeV powinien byc mozliwy do wykonania ;)

Dodano po 16 [minuty]:

c4r0 wrote:
Tu masz opis takiej lampy, mam nadzieję że wystarczająco spójny: Link Wirującą anodę stosuje się do poprawy chłodzenia w lampach przeznaczonych do pracy z dużym prądem.

Zawsze bylem ciekawy jak rozwiazuja problem silnika elektrycznego w wysokiej prozni bo jakos trudno mi sobie wyobrazic uszczelnienie ktore da rade przenosic ruch z silnika na antykatode.

Wielkie dzieki c4r0
Back to top

AlekZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#41 Post from the author of the topic 16 Mar 2010 17:35   

Metod przenoszenia ruchu do obszaru wysokiej próżni jest co najmniej kilka. Dla małych obrotów stosuje się np. mieszek i tzw. koci ogon.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Mar 2010 17:35   

Back to top

ghost666
Poziom 24
Poziom 24

Post#42 17 Mar 2010 22:26   

AlekZ - mógłbyś polecić jakąś literaturę, najlepiej w sieci, a'propos tego przenoszenia ruchu? Widziałem dziesiątki przepustów obrotowych, ale w sumie nigdy nie rozbierałem żadnego ;).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2010 22:26   

Back to top

pandy
Poziom 17
Poziom 17

Post#43 23 Mar 2010 14:54   

Moze kogos zainteresuje... a jednak mozna do czegos praktycznego to wykorzystac ;)

http://danyk.wz.cz/rtg2.html + troche wiecej na pozostalych stronach autora
Back to top

dariuszj
Poziom 16
Poziom 16

Post#44 26 Mar 2010 11:43   

kriss51 wrote:
Ciekaw jestem jakie promieniowanie miał kineskop ale od tyłu w TV RUBIN, bo takowe tam wystepowało??

Tylna część kineskopu wykonywana była (jest) ze szkła ołowiowego i dodatkowo pokryta warstwą grafitu, tak że prawdopodobnie wielkość promieniowania była pomijalnie mała. Większym problemem jest promieniowanie z przodu ekranu. W tym celu aby ograniczyć jego natężenie stosowano szkło strontowe, w związku z tym że szkło ołowiowe nie za bardzo się do tego nadaje ze względu na efekt czernienia. Tu może występować wątpliwość czy ruscy stosowali takie szkło.
Back to top

simon932
Poziom 8
Poziom 8

Post#45 06 Apr 2010 10:20   

Taki lekki offtop, no ale trochę nawiązujący mimo wszystko do tematu.
Piszecie o promieniowaniu które jest wywoływane kiedy to następuję wyhamowanie elektronów na luminoforze (w przypadku ekranu CRT). A co się dzieje, jeżeli luminofor jest dajmy na to uszkodzony(przepalony) i elektrony są wyhamowywane bezpośrednio na szkle. Ich energia jest zamieniana tylko na ciepło? czy jak to się ma do promieniowania?
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#46 06 Apr 2010 11:33   

Wtedy dzieje się praktycznie to samo, co przy uderzeniu w luminofor. Też powstaje trochę promieniowania X.
Back to top

simon932
Poziom 8
Poziom 8

Post#47 06 Apr 2010 14:46   

c4r0 wrote:
Też powstaje trochę promieniowania X.

No właśnie czy na pewno? Luminofor świeci, bo energia jest wypromieniowana dzięki przejściom elektronów na różne poziomy energetyczne. Luminofor to "jakieś tam" związki chemiczne odpowiednio już dobrane. A szkło nie ma przecież uporządkowanej budowy. Przez to wydaję mi się ciekawe zagadnie zderzeń samych elektronów i ich wyhamowywanie na szkle.
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#48 06 Apr 2010 15:05   

Na pewno. Promieniowanie hamowania powstaje niezależnie od tego, w czym jest hamowane. To, w co uderzają elektrony ma wpływ na "promieniowanie charakterystyczne".
Back to top

jag61
Poziom 20
Poziom 20

Post#49 07 May 2010 06:02   

"Odświeżę" trochę temat.. - daawno tu nie zaglądałem..
:arrow: pandy - wirująca antykatoda ? - chyba we wszystkich "dużych" lampach rtg ( kwestia chłodzenia/pojemność cieplna - HU a także zużywania się/"rozbijania" ogniska lampy :) ).
A wracając do swojego pierwszego postu (w tym temacie - kwestia bezpieczeństwa i dawek) - dla tzw "ogółu ludności" (tj. niezawodowo narażoną na promieniowanie jonizujące) za maksymalną dawkę przyjmuje się 1 mSv/rok - w przypadku osób zawodowo narażonych występują 2 kategorie narażenia :
B - gdy dawka roczna nie przekracza 6 mSv , oraz A - powyżej 6 mSv. Pracownicy o kategorii narażenia A muszą być ujęci w ogólnopolskiej ewidencji u Prezesa PAA (Państwowej Agencji Atomistyki) oraz dochodzi w tym przypadku jeszcze wiele innych spraw (jak ktoś jest baardzo zainteresowany - strona PAA z aktami wykonawczymi do Prawa Atomowego)..
Back to top

pandy
Poziom 17
Poziom 17

Post#50 07 May 2010 14:21   

jag61 tyle to i ja wiem ze w duzych lampach - interesowalo mnie w jaki sposob zrealizowane jest napedzanie takiej antykatody - czy silnik zabudowany jest wewnatrz lampy i znajduje sie w wysokiej prozni czy na zewnatrz a sprzezenie mechaniczne realizowane jest np na drodze magnetycznej, poza tym dochodzi jeszcze kwestia lozyskowania, drgan, uszczelnien itd gdy wezmie sie pod uwage ze wymagania na proznie sa dosc wysokie a i temperatury niemale
Back to top

grzesiekw12
Poziom 15
Poziom 15

Post#51 11 Oct 2010 12:19   

Z tego co mi wiadomo to taka lampa działa do momentu zatarcia łożyskowania anody. Często można słyszeć skrzypienie lub coś jak ocieranie w tomografie, to właśnie wywołuje rozpędzona anoda. Z tego co zrozumiałem z rozmowy z serwisantem to obroty są tam nie małe, a zatarcie jest najczęstszą przyczyną uszkodzenia. Zużyte lampy są odsyłane do producenta, i tam wymieniają wszystko oprócz obudowy - Dunlee.
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Jonowa lampa rentgenowska
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Najbardziej pojemna bateria litowo-jonowa od Nexeon (2)

Page generation time: 0.178 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed