| Author |
c4r0 Poziom 23

|
15 Mar 2010 20:49 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
| pandy wrote: |
| I tak juz na boku - jak popularne sa lampy rentgenowskie z wirujaca antykatoda? - czytalem ze stosuje sie czasem takie rozwiazanie - podobno producent silnikow Faulhaber produkuje specjalne maszyny do wlasnie takich celow - niestety nei trafilem na jakis spojny opis konstrukcji takiej lampy. |
O ile wiem te duże (stare) aparaty diagnostyczne, gdzie lampa z kołpakiem jest w oddzielnej obudowie od trafa zasilającego (które stoi gdzieś obok na podłodze) ma właśnie lampy z wirującymi anodami. Tu masz opis takiej lampy, mam nadzieję że wystarczająco spójny: Link Wirującą anodę stosuje się do poprawy chłodzenia w lampach przeznaczonych do pracy z dużym prądem.
|
|
| Back to top |
|
 |
AlekZ Poziom 20

|
15 Mar 2010 20:58 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Takie rozwiązanie stosuje się po dziś dzień w lampach o większej mocy. Wirująca anoda pozwala na zwiększenie mocy lampy, bez ryzyka przetopienia ogniska.
Co do mojej lampy jonowej- miała wyglądać dydaktycznie i staroświecko:D
|
|
| Back to top |
|
 |
ertes232 Poziom 16

|
16 Mar 2010 00:48 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Czy jest kolega w stanie zrobic kenotron na 120 kv ????
pozdrawiam i podziwiam wiedze i umiejętnosci.
|
|
| Back to top |
|
 |
methyl Poziom 13

|
16 Mar 2010 01:19 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
....z ciekawości zapytam, na co komu kenotron na 120kV ? :)
Przecież to zabytki. Do celów kolekcjonerskich ?
|
|
| Back to top |
|
 |
AlekZ Poziom 20

|
16 Mar 2010 01:51 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Też jestem tego ciekaw. Teoretycznie taka możliwość istnieje, ale ile to się będzie pompować:|...
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
16 Mar 2010 07:53 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
| Kubald wrote: |
| ghost666 wrote: |
| Alek, to może spróbuj dać odpowiednie okienko na wyjściu i pobawić się w dyfraktometrię? |
Ja osobiście jestem ciekaw, jakby wyglądał dyfraktogram zrobiony przy użyciu takiej lampy. Bo jednak sądzę, że nic ciekawego by z niego się nie dało wyczytać. :) Pomijając fakt geometrii, to w XRD używa się lamp z miedzią (rzadziej Mo) i folii niklowej jako filtru, przepuszczającej dwie, blisko leżące długości fali (Kα1 i Kα2). Kβ jest wycinana.
Jednak fakt odbicia takiego "quasi-domowego" promieniowania na krysztale jest zapewne warty zobaczenia. No, ale lampa już pewnie leży u AlkaZ na półce i nie będzie więcej włączona. :)
Jeśli ktoś byłby zainteresowany tematyką XRD, zapraszam na PW - trochę siedzę w tej tematyce. |
Akurat zrobienie miedzianej katody nie byłoby chyba wielkim problemem, podobnie jak osadzenie dalej niklowej folii ;). Bardziej bałbym się o skupienie fal we wiązkę. Ale ogólnie mówiąc "do zrobienia" w domu ;D. Nie mówię tutaj o dokładnych pomiarach, mówię tutaj tylko o tym że dałoby się to zrobić, tj. zaobserwować rzeczoną dyfrakcję.
|
|
| Back to top |
|
 |
submariner Poziom 22

|
16 Mar 2010 08:45 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Moje pytanie moze byc bardzo dziwne ale czy jest mozliwosc uzycia np starego duzego kineskopu w charakterze pompy prozniowej?
Czy geter zawarty w kineskopie jest w stanie zwiazac caly gaz z innej banki z ktorej odpompowujemy powietrze?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 08:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AlekZ Poziom 20

|
16 Mar 2010 09:07 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Nie ma takiej możliwości.
|
|
| Back to top |
|
 |
methyl Poziom 13

|
16 Mar 2010 10:41 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Taka mała ciekawostka dla tych co się interesują tematem.
Prościej się chyba nie da ;)
Dodatkowo są tu poruszone elementy krystalografii RTG.
|
|
| Back to top |
|
 |
pandy Poziom 17

|
16 Mar 2010 11:44 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
A dla desperatow zawsze mozliwosc skonstruowania w domu betatronu - taki do 3 - 4 MeV powinien byc mozliwy do wykonania ;)
Dodano po 16 [minuty]:
| c4r0 wrote: |
| Tu masz opis takiej lampy, mam nadzieję że wystarczająco spójny: Link Wirującą anodę stosuje się do poprawy chłodzenia w lampach przeznaczonych do pracy z dużym prądem. |
Zawsze bylem ciekawy jak rozwiazuja problem silnika elektrycznego w wysokiej prozni bo jakos trudno mi sobie wyobrazic uszczelnienie ktore da rade przenosic ruch z silnika na antykatode.
Wielkie dzieki c4r0
|
|
| Back to top |
|
 |
AlekZ Poziom 20

|
16 Mar 2010 17:35 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Metod przenoszenia ruchu do obszaru wysokiej próżni jest co najmniej kilka. Dla małych obrotów stosuje się np. mieszek i tzw. koci ogon.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 17:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
17 Mar 2010 22:26 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
AlekZ - mógłbyś polecić jakąś literaturę, najlepiej w sieci, a'propos tego przenoszenia ruchu? Widziałem dziesiątki przepustów obrotowych, ale w sumie nigdy nie rozbierałem żadnego ;).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2010 22:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pandy Poziom 17

|
23 Mar 2010 14:54 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Moze kogos zainteresuje... a jednak mozna do czegos praktycznego to wykorzystac ;)
http://danyk.wz.cz/rtg2.html + troche wiecej na pozostalych stronach autora
|
|
| Back to top |
|
 |
dariuszj Poziom 16

|
26 Mar 2010 11:43 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
| kriss51 wrote: |
| Ciekaw jestem jakie promieniowanie miał kineskop ale od tyłu w TV RUBIN, bo takowe tam wystepowało?? |
Tylna część kineskopu wykonywana była (jest) ze szkła ołowiowego i dodatkowo pokryta warstwą grafitu, tak że prawdopodobnie wielkość promieniowania była pomijalnie mała. Większym problemem jest promieniowanie z przodu ekranu. W tym celu aby ograniczyć jego natężenie stosowano szkło strontowe, w związku z tym że szkło ołowiowe nie za bardzo się do tego nadaje ze względu na efekt czernienia. Tu może występować wątpliwość czy ruscy stosowali takie szkło.
|
|
| Back to top |
|
 |
simon932 Poziom 8

|
06 Apr 2010 10:20 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Taki lekki offtop, no ale trochę nawiązujący mimo wszystko do tematu.
Piszecie o promieniowaniu które jest wywoływane kiedy to następuję wyhamowanie elektronów na luminoforze (w przypadku ekranu CRT). A co się dzieje, jeżeli luminofor jest dajmy na to uszkodzony(przepalony) i elektrony są wyhamowywane bezpośrednio na szkle. Ich energia jest zamieniana tylko na ciepło? czy jak to się ma do promieniowania?
|
|
| Back to top |
|
 |
c4r0 Poziom 23

|
06 Apr 2010 11:33 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Wtedy dzieje się praktycznie to samo, co przy uderzeniu w luminofor. Też powstaje trochę promieniowania X.
|
|
| Back to top |
|
 |
simon932 Poziom 8

|
06 Apr 2010 14:46 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
| c4r0 wrote: |
| Też powstaje trochę promieniowania X. |
No właśnie czy na pewno? Luminofor świeci, bo energia jest wypromieniowana dzięki przejściom elektronów na różne poziomy energetyczne. Luminofor to "jakieś tam" związki chemiczne odpowiednio już dobrane. A szkło nie ma przecież uporządkowanej budowy. Przez to wydaję mi się ciekawe zagadnie zderzeń samych elektronów i ich wyhamowywanie na szkle.
|
|
| Back to top |
|
 |
c4r0 Poziom 23

|
06 Apr 2010 15:05 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Na pewno. Promieniowanie hamowania powstaje niezależnie od tego, w czym jest hamowane. To, w co uderzają elektrony ma wpływ na "promieniowanie charakterystyczne".
|
|
| Back to top |
|
 |
jag61 Poziom 20

|
07 May 2010 06:02 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
"Odświeżę" trochę temat.. - daawno tu nie zaglądałem..
:arrow: pandy - wirująca antykatoda ? - chyba we wszystkich "dużych" lampach rtg ( kwestia chłodzenia/pojemność cieplna - HU a także zużywania się/"rozbijania" ogniska lampy :) ).
A wracając do swojego pierwszego postu (w tym temacie - kwestia bezpieczeństwa i dawek) - dla tzw "ogółu ludności" (tj. niezawodowo narażoną na promieniowanie jonizujące) za maksymalną dawkę przyjmuje się 1 mSv/rok - w przypadku osób zawodowo narażonych występują 2 kategorie narażenia :
B - gdy dawka roczna nie przekracza 6 mSv , oraz A - powyżej 6 mSv. Pracownicy o kategorii narażenia A muszą być ujęci w ogólnopolskiej ewidencji u Prezesa PAA (Państwowej Agencji Atomistyki) oraz dochodzi w tym przypadku jeszcze wiele innych spraw (jak ktoś jest baardzo zainteresowany - strona PAA z aktami wykonawczymi do Prawa Atomowego)..
|
|
| Back to top |
|
 |
pandy Poziom 17

|
07 May 2010 14:21 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
jag61 tyle to i ja wiem ze w duzych lampach - interesowalo mnie w jaki sposob zrealizowane jest napedzanie takiej antykatody - czy silnik zabudowany jest wewnatrz lampy i znajduje sie w wysokiej prozni czy na zewnatrz a sprzezenie mechaniczne realizowane jest np na drodze magnetycznej, poza tym dochodzi jeszcze kwestia lozyskowania, drgan, uszczelnien itd gdy wezmie sie pod uwage ze wymagania na proznie sa dosc wysokie a i temperatury niemale
|
|
| Back to top |
|
 |
grzesiekw12 Poziom 15

|
11 Oct 2010 12:19 Re: Jonowa lampa rentgenowska |
|
|
|
Z tego co mi wiadomo to taka lampa działa do momentu zatarcia łożyskowania anody. Często można słyszeć skrzypienie lub coś jak ocieranie w tomografie, to właśnie wywołuje rozpędzona anoda. Z tego co zrozumiałem z rozmowy z serwisantem to obroty są tam nie małe, a zatarcie jest najczęstszą przyczyną uszkodzenia. Zużyte lampy są odsyłane do producenta, i tam wymieniają wszystko oprócz obudowy - Dunlee.
|
|
| Back to top |
|
 |