FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zegar szachowy. Wybór elementów oraz schemat.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Zegar szachowy. Wybór elementów oraz schemat.
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 00:27   

Zegar szachowy. Wybór elementów oraz schemat.

Mam do zrobienia w tym semestrze na projekcie zegar szachowy. Delikatnie mówiąc moja wiedza z elektroniki i mikroprocesorów jest niestety znikoma. Na samych zajęciach co najwyżej programowaliśmy coś w symulatorze, a do poniedziałku mam zrobić szczegółowy schemat elektroniczny projektu. Najpierw muszę jednak zdecydować się na jakieś elementy. Układ nie musi wyglądać ładnie ale chciałbym żeby działał i był w miarę możliwości prosty do wykonania.

- Jeśli chodzi o wyświetlacz to znalazłem w sklepie internetowym tani JM16DTR. Jeden wyświetlacz powinien wystarczyć na wyświetlanie informacji dla dwóch graczy ?
- Co do mikrokontrolera to chyba AT89S2051-24SU powinien wystarczyć? Jest programowalny w systemie ISP, co jest chyba wymagane do programatora przez USB. Ma też dwa liczniki i może obsługiwać 6 źródeł przerwań.
-Programator AVR PROG USB v2 wersja STK500 v2 - gdzieś się spotkałem z komentarzem, że ten programator jest dobry. Czy z nim naprawdę nie będę się musiał martwić o zasilanie układu (Coś takiego znalazłem w opisie aukcji w znanym serwisie aukcyjnym) ?

Czy powyższe elementy będą odpowiednie ? Czegoś jeszcze będę potrzebował do wykonania projektu?

Dodatkowo będę wdzięczny za wszelakie informacje, rady oraz linki, szczególnie jeśli chodzi o wykonanie mojego schematu. Będę próbował go zrobić w programie EAGLE, ale jeszcze nie mam pojęcia jak.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Mar 2010 00:27   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Zegar szachowy. Wybór elementów oraz schemat.
Page 1 of 1
Similar topics
Willem 7 Schemat Spis Elementów (3)
Zegar z graficznym wyswietlaczem LCD - schemat (15)
zegar cyfrowy jabel J-27 schemat (12)
Prosty zegar z wyświetlaczem - schemat (4)
Prosze o krótki opis oraz wybór prostownika samochodowego (1)
Zgodność ze schematem(widokiem elementów oraz ścieżek)...:/ (10)
Potrzebuje schemat płytki i ideowy oraz spis elementów J-31 (1)
Schemat zasilacz z tych elementów... (1)
Schemat polączeń licznika 3 fazowego + zegar do taryf (4)
schemat/wykaz elementów kit AVT722 (6)

Page generation time: 0.042 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed