Disper Poziom 3

|
13 Mar 2010 00:27 Zegar szachowy. Wybór elementów oraz schemat. |
|
|
|
Mam do zrobienia w tym semestrze na projekcie zegar szachowy. Delikatnie mówiąc moja wiedza z elektroniki i mikroprocesorów jest niestety znikoma. Na samych zajęciach co najwyżej programowaliśmy coś w symulatorze, a do poniedziałku mam zrobić szczegółowy schemat elektroniczny projektu. Najpierw muszę jednak zdecydować się na jakieś elementy. Układ nie musi wyglądać ładnie ale chciałbym żeby działał i był w miarę możliwości prosty do wykonania.
- Jeśli chodzi o wyświetlacz to znalazłem w sklepie internetowym tani JM16DTR. Jeden wyświetlacz powinien wystarczyć na wyświetlanie informacji dla dwóch graczy ?
- Co do mikrokontrolera to chyba AT89S2051-24SU powinien wystarczyć? Jest programowalny w systemie ISP, co jest chyba wymagane do programatora przez USB. Ma też dwa liczniki i może obsługiwać 6 źródeł przerwań.
-Programator AVR PROG USB v2 wersja STK500 v2 - gdzieś się spotkałem z komentarzem, że ten programator jest dobry. Czy z nim naprawdę nie będę się musiał martwić o zasilanie układu (Coś takiego znalazłem w opisie aukcji w znanym serwisie aukcyjnym) ?
Czy powyższe elementy będą odpowiednie ? Czegoś jeszcze będę potrzebował do wykonania projektu?
Dodatkowo będę wdzięczny za wszelakie informacje, rady oraz linki, szczególnie jeśli chodzi o wykonanie mojego schematu. Będę próbował go zrobić w programie EAGLE, ale jeszcze nie mam pojęcia jak.
|
|