Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Czujniki ruchu i włącznik czasowy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Czujniki ruchu i włącznik czasowy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 247
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#1 Post autora tematu 13 Mar 2010 11:23   

Czujniki ruchu i włącznik czasowy


Witam

Właśnie zastanawiam się nad optymalizacją oświetlenia na osiedlu i na tapetę trfiło owietlenie klatek schodowych. W chwili obecnej oświetlenie zalączane jest o pewnej godzinie (nie wiem jeszcze czy jest to oprogramowane w zależności od poziomu natężenia światła na zewnątrz, czy o określonej godzinie) i świeci się przez całą noc. W drugim podejściu podobo istnieje możliwość załączenia przez naciśnięcie przełącznika i światło świeci się przez określony czas np 3-5min.
Zapewne sposób sterowania odbywa się zapewne ręcznie.

Chciałbym doprowadzić do takiego stanu, że światło włącza się na stałe tak jak teraz o zadanej godzinie lub w zależności od oświetlenia na zewnątrz, ale taka sytuacja trwa np do 23:00 a od tego momentu do powiedzny 5 rano zaczyna pracować czujnik ruchu przy wejściu do klatki i włączniki na klatkach. Od 5 znowu światło świeci się na stałe do określonej godziny.

Oczywiście postaram się znaleźć schematy instalacji w budynku, ale może macie już jakieś doświadczenie w tych sprawach i jesteście w stanie podpowiedzieć jakieś rozwiązania.

pozdrawiam
darek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1485
Miasto: Toruń

kierbedz4
Poziom 21
Post#2 13 Mar 2010 11:37   

Re: Czujniki ruchu i włącznik czasowy


Wystarczy zamontować tylko czujnik ruchu na każdej kondygnacji na odpowiedniej wysokości i odpowiednio ustawić na nim parametry pracy.Czujnik posiada pod spodem dwa pokrętła.Na jednym pokrętle ustawiasz aby uruchamiał oświetlenie o zmroku a na drugim pokrętle ustawiasz płynnie czas jaki jest potrzebny na wejście na kolejne piętro. Po zabudowaniu czujnika ruchu zostają wyeliminowane poprzednio zamontowane wyłączniki na klatkach schodowych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ajpier
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 3163
Miasto: Liechtenstein

ajpier
Poziom 23
Post#3 13 Mar 2010 11:42   

Re: Czujniki ruchu i włącznik czasowy


Jeśli chcesz mieć stałe oświetlenie o określonych godzinach to podłącz równolegle do czujnika ruchu włącznik czasowy np. taki:
Pkt 10.11 regulaminu. [retrofood]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 247
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#4 Post autora tematu 13 Mar 2010 12:53   

Re: Czujniki ruchu i włącznik czasowy


tak dla ustalenia uwagi: poszukuję rozwiązania które będzie można zastosować w 10 klatkach schodowych. Najprawdopodobniej mamy pracujące - możliwe do wykorzystania automaty schodowe. Proponowany do zastosowania wyłącznik schodowy to raczej rozwiązanie domowe a nie "masowe". Jeśli nawet założyłbym rozwiązanie tego typu to czy przypadkiem przy podłączeniu tego równolegle z automatem nie będzie problemów? Nie wiem na jakiej zasadzie działa taki wyłącznik - czy przypadkiem nie przesuwa jakoś fazy i uzyskam ciekawe efekty wizualne w momencie kiedy dzięki temu włącznikowi oświetlenie będzie załączone i zadziała czujnik ruchu decydując o włączeniu światła wg swoich zasad?

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ajpier
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Kwi 2008
Posty: 3163
Miasto: Liechtenstein

ajpier
Poziom 23
Post#5 13 Mar 2010 13:02   

Re: Czujniki ruchu i włącznik czasowy


Nie widzę problemów takiego działania. Osobiście ożywam czujnika ruchu połączonego równolegle z automatem schodowym i działa bezproblemowo. Dodatkowo zabudowany włącznik czasowy również nie stworzy problemu chyba że podłączysz te urządzenia każde z innej fazy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 247
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#6 Post autora tematu 13 Mar 2010 13:14   

Re: Czujniki ruchu i włącznik czasowy


znalazłem jeszcze cos takiego jak PCm.06 1k produkcji METRONY i na jego obudowie zaciski 3-4-5 i rusunek je opisujący wygląda tak jakby w jednej sytuacji mogł być załączony jeden obwód 3-4 a w drugiej 4-5. Jeśli tak by było to chyba uzyskałbym dokładnie to o co mi chodzi (przy założeniu że czujnik ruchu dałoby się podłączyć pod automat schodowy).

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 1485
Miasto: Toruń

kierbedz4
Poziom 21
Post#7 13 Mar 2010 20:55   

Re: Czujniki ruchu i włącznik czasowy


W jakim celu chcesz jeszcze dodatkowo zastosować automaty schodowe? Nie otwieraj otwartych drzwi. Czasówkę masz zabudowaną w zespole czujki ruchu i wystarczy ją tylko wyregulować jak długo ma być załączone światło na klatce.Czujkę montuje się na korytarzu na każdej kondygnacji budynku.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
czuker
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 247
Miasto: Warszawa

czuker
Poziom 15
Post#8 Post autora tematu 14 Mar 2010 13:57   

Re: Czujniki ruchu i włącznik czasowy


Budynek jest nowy więc im mniej zmian tym lepiej. inaczej deweloper będzie wyszukiwał kruczki żeby ewentualnie skrócić gwarancję/rękojmię. Ćwiczymy to już na innym polu. Dlatego jeśli jest automat schodowy - a chyba jest to bym go zostawił a czujniki ruchu tam gdzie nic innego nie da się wymyślić - znaczy żeby do wyłącznika nie nie ganiać daleko po ciemku.

pozdrawiam

Zdania zaczynamy dużą literą. Proszę poprawić pisownię. [retrofood]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Czujniki ruchu i włącznik czasowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
oświetlenie 2 czujniki ruchu + włącznik bistabilny (5)
2 czujniki ruchu+3 kinkiety+włącznik na 1 kinkiet (2)
Pomóżcie zidentyfikować "czujnik ruchu + włącznik czasowy" na podstawi (2)
Czujniki ruchu (6)
Włącznik/wyłącznik czasowy 12 V (10)
Czasowy włącznik bojlera. (10)
Automatyczny czasowy włącznik (8)
Dwa czujniki ruchu w instalacji (6)
Dwa czujniki ruchu i led 12 V (11)
Czujniki ruchu, włączanie i wyłączanie. (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS