| Author |
michal_78 Poziom 2

|
13 Mar 2010 11:57 Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D |
|
|
|
Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum, chociaż w ostatnich dniach dość dużo z niego czytałem, a to za sprawą problemów z odtwarzaniem w moim CD Technics SL-PS770D.
Opis problemu:
Odtwarzacz przestał czytać płyty. Po prostu w pewnym momencie zaciął się podczas odtwarzania i już dźwięków z siebie nie wydał. Kilka dni wcześniej bywały sytuacje, że przestał rozpoznawać niektóre płyty. Poczytałem i wydedukowałem, że najwyższy czas wymienić laser. Kupiłem w Poltronicu laser CDM 12.2, zamontowałem i odtwarzacz ożył ale...
- długo rozpoznaje niektóre płyty, z którymi wcześniej nie było problemu,
- długo wyszukuje utwory, ale to też zależy od płyty,
- podczas operacji opisanych w pkt. 1 i 2 robi przy tym sporo hałasu (sam laser stoi w miejscu, ale plastikowy mechanizm, na którym jest zamontowany, z którym również jest zintegrowany silnik, porusza się, co wskazuje na przerywaną pracę silnika). Jak zacznie odtwarzanie to jest cisza.
- brzmienie odtwarzacza jest jakby "spłaszczone", jakby bez dynamiki, bez wyrazistości...
Co może być przyczyną? Czy to wina samego lasera, taniego w prawdzie w zakupie i w porównaniu z wcześniejszym oryginałem niedorównujący mu jakością??
A może coś innego...
Proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Michał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerzy Majkut Poziom 18

|
13 Mar 2010 16:58 Re: Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D |
|
|
|
Witam! W tych mechanizmach z laserem CDM 12.2 po długim okresie eksploatacji uszkadzały się lasery ale też i silniki. Sprawdź silnik napędzający płytę (może mieć nierówne obroty) jak i silnik napędzający wózek lasera (czy koła zębate są nieuszkodzone i czy lekko chodzi i płynnie i nie ma dużego luzu). Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 16:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michal_78 Poziom 2

|
13 Mar 2010 18:34 Re: Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D |
|
|
|
tylko jak sprawdzić silnik? wózek z laserem luzów nie ma, nawet nie drgnie, jak próbuje go przesunąć palcem, a przy przełączaniu utworów jak jedzie po zębatce to bezszelestnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerzy Majkut Poziom 18

|
13 Mar 2010 19:09 Re: Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D |
|
|
|
Silnik napędzający płytę trudno sprawdzić; one najczęściej zacierały się na łożyskach i podczas kręcenia płytą miały "zafalowania"- nierównomierne obroty. Aby go sprawdzić trzeba podstawić drugi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 19:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radiogaga Poziom 21

|
14 Mar 2010 10:44 Re: Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D |
|
|
|
Z mojego doświadczenia wynika,ze VAM 12.1(2) wymienia się z mechanizmem kompletnym-tj.z oboma silnikami.Jedynym powodem złej pracy cd(w praktyce)jest niesprawny zespół optyki.Czy laser,który kupiłeś ma na kartce logo Philipsa?Polecałbym takie oryginały.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal_78 Poziom 2

|
14 Mar 2010 20:13 Re: Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D |
|
|
|
Szczerze mówiąc, nie przyjrzałem się, ale wydaje mi się, że nie, bo na pewno wpadłoby mi w oko. Do tej pory nie sądziłem, że laser od tego czy innego producenta może mieć wpływ na to, że jeden będzie lepiej "grał" od drugiego. Z drugiej strony jakbym miał wydać na laser kilka razy więcej, to pozostaje mi się chyba przyzwyczaić do "nowej" jakości odtwarzanych utworów. Właśnie słucham i normalnie jakby korektor wieży był "spłaszczony"... Człowiek uczy się wciąż.... :|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 20:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysztof L. Poziom 23

|
14 Mar 2010 21:05 Re: Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D |
|
|
|
Jeśli twój nowy czytnik laserowy faktycznie jest kiepskiej jakości, to zapoznaj się np. z tym tematem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic229204.html
Słabej jakości wiązka laserowa (ogólne nieprecyzyjne wykonanie czytnika), może doprowadzać do pojawiania się dużego błędu przy odczycie danych z płyty, co również może się objawiać szumem kwantyzacji w średnicy pasma audio (twój słuch interpretuje to, jako spłaszczenie dźwięku) i pozostałymi kłopotami związanymi m.in z "ociężałą" pracą całego systemu śledzenia, wyboru ścieżki, itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
h jaworski Poziom 24

|
16 Mar 2010 13:08 Re: Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D |
|
|
|
Silniki sprawdzam zawsze podłączając je pod 1,5v (sam silnik bez obciążenia) czy nawet mniej 1v i sprawdzam pobór prądu j jak się zachowuje czy pobór się nie waha skacze itp. W dobrym silniku pobór prądu nie powinien mieć więcej niż 20ma. Silnik posuwu lasera sprawdzam też pod obciążaniem podłączam pod 1v i sprawdzam pobór i płynność obrotów bo posuw lubi się zacinać. Laser typu vam12,1 zawsze wymieniam cały razem z mechanizmem bo kilka razy mi się zdarzyło że pręt posuwu lasera był trochę za gruby w stosunku do otworu i laser przesuwał się dość ciężko.
|
|
| Back to top |
|
 |