FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 11:57   

Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D

Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum, chociaż w ostatnich dniach dość dużo z niego czytałem, a to za sprawą problemów z odtwarzaniem w moim CD Technics SL-PS770D.
Opis problemu:
Odtwarzacz przestał czytać płyty. Po prostu w pewnym momencie zaciął się podczas odtwarzania i już dźwięków z siebie nie wydał. Kilka dni wcześniej bywały sytuacje, że przestał rozpoznawać niektóre płyty. Poczytałem i wydedukowałem, że najwyższy czas wymienić laser. Kupiłem w Poltronicu laser CDM 12.2, zamontowałem i odtwarzacz ożył ale...
- długo rozpoznaje niektóre płyty, z którymi wcześniej nie było problemu,
- długo wyszukuje utwory, ale to też zależy od płyty,
- podczas operacji opisanych w pkt. 1 i 2 robi przy tym sporo hałasu (sam laser stoi w miejscu, ale plastikowy mechanizm, na którym jest zamontowany, z którym również jest zintegrowany silnik, porusza się, co wskazuje na przerywaną pracę silnika). Jak zacznie odtwarzanie to jest cisza.
- brzmienie odtwarzacza jest jakby "spłaszczone", jakby bez dynamiki, bez wyrazistości...
Co może być przyczyną? Czy to wina samego lasera, taniego w prawdzie w zakupie i w porównaniu z wcześniejszym oryginałem niedorównujący mu jakością??

A może coś innego...

Proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Michał.
Back to top

Jerzy Majkut
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 13 Mar 2010 16:58   

Re: Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D

Witam! W tych mechanizmach z laserem CDM 12.2 po długim okresie eksploatacji uszkadzały się lasery ale też i silniki. Sprawdź silnik napędzający płytę (może mieć nierówne obroty) jak i silnik napędzający wózek lasera (czy koła zębate są nieuszkodzone i czy lekko chodzi i płynnie i nie ma dużego luzu). Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2010 16:58   

Back to top

michal_78
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 18:34   

tylko jak sprawdzić silnik? wózek z laserem luzów nie ma, nawet nie drgnie, jak próbuje go przesunąć palcem, a przy przełączaniu utworów jak jedzie po zębatce to bezszelestnie.
Back to top

Jerzy Majkut
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 13 Mar 2010 19:09   

Silnik napędzający płytę trudno sprawdzić; one najczęściej zacierały się na łożyskach i podczas kręcenia płytą miały "zafalowania"- nierównomierne obroty. Aby go sprawdzić trzeba podstawić drugi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2010 19:09   

Back to top

radiogaga
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 14 Mar 2010 10:44   

Z mojego doświadczenia wynika,ze VAM 12.1(2) wymienia się z mechanizmem kompletnym-tj.z oboma silnikami.Jedynym powodem złej pracy cd(w praktyce)jest niesprawny zespół optyki.Czy laser,który kupiłeś ma na kartce logo Philipsa?Polecałbym takie oryginały.
Back to top

michal_78
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 20:13   

Szczerze mówiąc, nie przyjrzałem się, ale wydaje mi się, że nie, bo na pewno wpadłoby mi w oko. Do tej pory nie sądziłem, że laser od tego czy innego producenta może mieć wpływ na to, że jeden będzie lepiej "grał" od drugiego. Z drugiej strony jakbym miał wydać na laser kilka razy więcej, to pozostaje mi się chyba przyzwyczaić do "nowej" jakości odtwarzanych utworów. Właśnie słucham i normalnie jakby korektor wieży był "spłaszczony"... Człowiek uczy się wciąż.... :|
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Mar 2010 20:13   

Back to top

Krzysztof L.
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 14 Mar 2010 21:05   

Jeśli twój nowy czytnik laserowy faktycznie jest kiepskiej jakości, to zapoznaj się np. z tym tematem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic229204.html

Słabej jakości wiązka laserowa (ogólne nieprecyzyjne wykonanie czytnika), może doprowadzać do pojawiania się dużego błędu przy odczycie danych z płyty, co również może się objawiać szumem kwantyzacji w średnicy pasma audio (twój słuch interpretuje to, jako spłaszczenie dźwięku) i pozostałymi kłopotami związanymi m.in z "ociężałą" pracą całego systemu śledzenia, wyboru ścieżki, itp.
Back to top

h jaworski
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 16 Mar 2010 13:08   

Silniki sprawdzam zawsze podłączając je pod 1,5v (sam silnik bez obciążenia) czy nawet mniej 1v i sprawdzam pobór prądu j jak się zachowuje czy pobór się nie waha skacze itp. W dobrym silniku pobór prądu nie powinien mieć więcej niż 20ma. Silnik posuwu lasera sprawdzam też pod obciążaniem podłączam pod 1v i sprawdzam pobór i płynność obrotów bo posuw lubi się zacinać. Laser typu vam12,1 zawsze wymieniam cały razem z mechanizmem bo kilka razy mi się zdarzyło że pręt posuwu lasera był trochę za gruby w stosunku do otworu i laser przesuwał się dość ciężko.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> Problemy po wymianie lasera w Technics SL-PS770D
Page 1 of 1
Similar topics
Odtwarzacz Pioneer CDJ-100s - problemy po wymianie lasera (3)
Sony CDX-GT200S po wymianie lasera - problemy z czytaniem CD (2)
wieża Pansonic SA-AK210 problemy po wymianie lasera (3)
LG FFH-218AD i problemy z czytaniem cd po wymianie lasera :( (3)
Problemy z kręceniem się płyty po wymianie lasera (20)
CD Technics SL-PG590 po wymianie lasera znowu przeskakuje. (1)
CD Technics SL-PS770A - problem po wymianie lasera (6)
Regulacja lasera DVD - po wymianie lasera nie czyta płyt DVD (27)
Problem po wymianie lasera (4)
[PSX] problem po wymianie lasera (1)

Page generation time: 0.062 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed