FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

elektrowni wodna na własne potrzeby

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> elektrowni wodna na własne potrzeby
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 18:10   

elektrowni wodna na własne potrzeby

Mam pytanko dla bardziej doświadczonych i temacie obeznanych
Czy opłaciła by się zabawa w elektrownię wodną na własne potrzeby przy przepływie wody w okresie zimowym około 600l/s a w okresie letnim spada do 400 l /s przy spadzie do 1 metra? O ile dobrze policzyłem to teraz z minimalnym spadem prędkość wynosi około 1 m/s szerokość 2,5m a wysokość 0,25m
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Mar 2010 18:10   

Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 13 Mar 2010 18:50   

Re: elektrowni wodna na własne potrzeby

Taki przepływ i spad oznaczają, że strumień wody niesie moc 4 - 6kW. Z tego może połowę uda się wykorzystać, co z biedą może wystarczyć na potrzeby 1 gospodarstwa domowego - bez ogrzewania elektrycznego: jeśli włączysz pralkę (2800W) to włączenie żelazka (1000W) - spowoduje, że telewizji nie da się ogladać.
Aby z takiej elektrowni móc praktycznie korzystać, trzeba zapewnić stabilność napięcia i częstotliwości, co może być niemożliwe w warunkach "samoróbki", a kosztowne, jeśli będziesz to chciał gdzieś kupić.
Może się też okazać, że "popełnianie" inwestycji na tym strumieniu podlega prawu wodnemu, nawet, jeśli tak wytworzony prąd będzie zużyty tylko do własnych potrzeb.
Back to top

karolrze
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 19:03   

To chyba lepiej posiedzieć nad brzegiem i piwko wypić i posłuchać jak płynie woda bo to chyba zbyt kosztowna rzecz żeby tylko zapalić kilka żarówek ale jeszcze pytanko może gromadzić energię w akumulatorach i w razie potrzeby większego poboru z tego korzystać ?
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 13 Mar 2010 19:42   

Koszt gromadzenia energii w akumulatorach jest kilkakrotnie wyższy, niż wartość tej energii. Akumulator w cenie 1000 zł w ciagu całego swojego "życia" zgromadzi i odda energię o wartości ok. 300 - 400 złotych.
Oczywiście - jesli akumulator, to wtedy musisz dodać przetwornicę, zeby Twoje urządzenia domowe mogły korzystać z "prawdziwego" prądu ...

Są pomysły inwestycyjne, gdzie kosztem 1 złotego i wielkiego wysiłku własnego zarobisz 50 groszy. W takim razie najwiekszy zysk masz wtedy, gdy od inwestycji się powstrzymasz. A pomysł z piwkiem jest miły sam w sobie ...
Chyba, że nie chodzi o zysk, tylko o zbudowanie czegoś, a z zabawy kolejką "piko" już wyrosłeś.
Back to top

karolrze
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 20:06   

Z zabawy kolejką to i wyrosłem to fakt to jednak pomyślę może o beczce piwa i ognisku nad tym strumykiem to może i lepszy pożytek z tego wyjdzie i mniej będzie kosztować bo tylko dla zabawy wydać kilkadziesiąt tysięcy żeby miało ręce i nogi i czekać do emerytury za nim to się zwróci albo i nie to chyba nie za bardzo pomysł
Dzięki za radę i pozdrawiam
Back to top

Rzuuf
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 13 Mar 2010 20:32   

Widzę w Kleszczelach Nurzec i Dobrowódkę, jakoś ta druga milej mi się kojarzy, czy to tą rzekę właśnie chciałbyś "okiełznać"?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2010 20:32   

Back to top

karolrze
Poziom 4
Poziom 4

Post#7 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 20:39   

dobrą wódkę to tam i pędzą ale na dłuższą metę to głowa pęknie
Back to top

Filip
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 13 Mar 2010 21:13   

Technicznie OK, nawet ekologicznie. Jak ci przyjdzie zapłacić VAT od wytworzonej energii, to ci przejdzie.
Back to top

karolrze
Poziom 4
Poziom 4

Post#9 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 01:57   

O wacie to coś wiem i to nie wszystko cała reszta to mnie do bankructwa doprowadziła własną firmę prowadziłem ale POLSKIE PRAWO wykończy wszystkich
Back to top

cranky
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 14 Mar 2010 07:37   

Jeśli chcesz zgodnie z prawem wodnym i pozwoleniami zbudować elektrownie i rozliczyć się vat-owsko z ilości "wypędzonego" prądu to nie widzę szans na opłacalność.
Jeśli zbudujesz turbinkę czy koło wodne ("ozdobne") o którym pomocni sąsiedzi nie będą pisać do wszystkich możliwych instytucji, to możesz podłączyć napięcie bezpośrednio do grzałki w bojlerze grzejacym wodę. Wtedy nie ma znaczenia częstotliwość ani dość spore wahania napięcia. Jeden kilowat mocy to rocznie 8 tysięcy kilowatogodzin! Opłacalność? Oczywista.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2010 07:37   

Back to top

karolrze
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 13:30   

Gdybym chciał zrobić nawet ozdobne koło to i tak bym musiał mieć zezwolenie bo te miejsce to istniejąca mała spiętrzająca zapora którą zamykają i otwierają z melioracji a co lepsze to miejsce na ognisko jest świetne tyle że ta łąka to mego sąsiada ,piwo to może bym z nim wypił ale nic poza tym

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

Jedna rzecz mnie zastanawia jeśli ktoś ma pozwolenie wodno prawne i ma projekt na własne potrzeby to musi odprowadzać Vat od wyprodukowanego prądu ?coś mi tu nie gra !!!! przecież nie jest to firma sprzedająca prąd jakoś nie słyszałem żeby ktokolwiek płacił VAT od prądu z wiatraka w ogródku czy też młyna z małą turbiną (to do pana Filipa)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> elektrowni wodna na własne potrzeby
Page 1 of 1

Page generation time: 0.197 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed