| Author |
rafi_br Poziom 7

|
13 Mar 2010 18:55 Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Witam
Jestem w trakcie remontu starego samochodu dla dzieci na peda³a. Pochodzi on z 1985r. i chcia³em w nim umie¶ciæ sprzêt graj±cy.
Muzykê chcê odtwarzaæ z MP3 która bêdzie zasilana akumulatorem lub w³asnym wbudowanym. Do odtwarzacza chcê pod³±czyæ 2 g³o¶niki, które by³y by zasilane akumulatorem.
Moje pytanie jest wiêc takie, jaki akumulator dobraæ do mp3 oraz do g³o¶ników? Je¶li jest potrzebny wzmacniacz do po³±czenia MP3 z g³o¶nikami to o jakiej impedancji i na ile wolt?
My¶la³em te¿ o kupnie zestawu 2.1 komputerowego i przerobieniu go z zasilania do sieci 230v na zasilanie akumulatorem. Wtedy pod³±czy³ bym MP3 bez problemu.
Co mo¿ecie mi doradziæ, co zrobiliby¶cie na moim miejscu? Zale¿y mi na ¶rednio g³o¶nym zestawie, 70w to maksimum moich wymagañ.
P.S: nie zakupi³em na razie niczego, poniewa¿ nie wiem czego potrzebuje. My¶lê ¿e pomo¿ecie mi znale¼æ na to odpowied¼.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
matiaudio Poziom 23

Joined: 03 Feb 2009 Posts: 3046 Location: Rzeszów- badersdorf / Eichendorf
|
13 Mar 2010 19:01 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Jak chcesz ³adowaæ ten akumulator który bêdzie to zasiala³?
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
13 Mar 2010 19:05 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
prostownikiem? my¶lê ¿e akumulator bêdzie do¶æ pojemny
|
|
| Back to top |
|
 |
B³a¿ej Poziom 26

Joined: 04 Oct 2003 Posts: 15502 Location: O³awa/IJsselstein
|
13 Mar 2010 19:11 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Kup zestaw g³o¶ników na 12V, do tego akumulator ¿elowy i sprawa za³atwiona. Odtwarzacz zasilisz z zasilacza samochodowego. Dorobisz tylko ewentualnie gniazdo zapalniczki. Nawet bêdziesz móg³ przez nie ³adowaæ ten akumulator.
I jakie to "auto pokazowe"?
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
13 Mar 2010 19:22 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Dobry pomys³, tylko czym zasilê ten akumulator, prostownikiem? W jaki sposób tym wej¶ciem do zapalniczki samochodowej mam ³adowaæ akumulator i MP3?
Je¶li akumulator ¿elowy to na 12V 5Ah? Wystarczy taki ¿eby odtwarzaæ przynajmniej 5-8 godzin muzyki?
chocia¿ jak teraz patrzy³em po sklepach internetowych to nie ma takich zestawów...
|
|
| Back to top |
|
 |
B³a¿ej Poziom 26

|
13 Mar 2010 19:32 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Czasem mam wra¿enie, ¿e my¶lenie jest bolesne. Niestety...
Samochód (pewnie produkt CCCP s±dz±c po stylistyce) jest na peda³y, mo¿liwo¶ci ³adowania w ruchu w³a¶ciwie brak.
Wiêc kupujesz sobie akumulator ¿elowy 12V/5 - 7 Ah, g³o¶niczki komputerowe, nawet nie 2.1, tylko zwyk³e stereo (bo gdzie tam wsadzisz subwoofer?), zasilacz do mp3 na wtyk do zapalniczki, gniazdo zapalniczki.
Montujesz to sobie w aucie, a do prostownika doczepiasz przewód zakoñczony dodatkow± wtyczk± pasuj±c± do tego gniazda. I jak ci siê akumulator roz³aduje, to ¿eby go nie wyci±gaæ, wyci±gniesz tylko wtyczkê od zasilacza mp3, a wsadzisz wtyczkê od prostownika i sobie ten akumulator na³adujesz.
A jak chcesz wypas, to na tym samym akumulatorze mo¿esz za³o¿yæ wska¼nik napiêcia, a nawet za³o¿yæ jakie¶ lampki na LEDach.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
13 Mar 2010 19:44 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
| B³a¿ej wrote: |
| do prostownika doczepiasz przewód zakoñczony dodatkow± wtyczk± pasuj±c± do tego gniazda |
do gniazda od kabla do zapalniczki samochodowej mam rozumieæ?
Czyli potrzebna mi jest MP3 z mo¿liwo¶ci± ³adowania przez zapalniczkê samochodow±, gniazdo z wej¶ciem na kabel od zapalniczki do sieci 230v
co¶ takiego?:
http://www.allegro.pl/adapter_przejsciowka_z_220v_na_12v_k10.html
i akumulator ¿elowy chocia¿by do motoru 12v 9Ah.
G³o¶niki stereo, ok, ale na 12V? trudno bêdzie mi takie znale¼æ, nawet na allegro nie ma
| Moderated by Mirek Z.: |
| Regulamin - p.10.11. |
|
|
| Back to top |
|
 |
B³a¿ej Poziom 26

|
13 Mar 2010 19:50 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Wiesz co? Nie bierz siê za to. Nie poradzisz sobie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 19:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
13 Mar 2010 20:03 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Wiem ¿e jestem zielony z elektroniki ale my¶la³em ¿e zak³adaj±c taki temat znajdzie siê kto¶ kto mi w tym pomo¿e, przecie¿ Wy macie wiedzê a ja siê uczê i chcê to zrobiæ, nie na darmo kombinowa³em i zrobi³em o¶wietlenie do samochodu, teraz chce zrobiæ nag³o¶nienie, ale jak bym wiedzia³ jak to by mnie tu nie by³o.
|
|
| Back to top |
|
 |
matiaudio Poziom 23

Joined: 03 Feb 2009 Posts: 3046 Location: Rzeszów- badersdorf / Eichendorf
|
13 Mar 2010 20:15 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Ju¿ lepiej radio kup i zestaw g³o¶ników np GMS.
Radio u¿ywane JVC 150z³ i g³o¶niki do tego drugie tyle.
|
|
| Back to top |
|
 |
mazi0000 Poziom 16

|
14 Mar 2010 11:59 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
A nie lepiej zamiast tego nag³o¶nienia zamontowaæ w tym aucie silnik elektryczny , dzieciaki bêd± mieæ wiêcej frajdy z tego.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
14 Mar 2010 13:40 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
radio musia³o by mieæ wej¶cie na usb aby pod³±czyæ mp3...lub przynajmniej mo¿liwo¶æ odtwarzania mp3
nie wiem za bardzo co by³o by najlepszym rozwi±zaniem co do nag³o¶nienia, chcia³em siê w³a¶nie w tej sprawie poradziæ, bo nie sztuk± jest co¶ kupiæ i pó¼niej oka¿e siê ¿e co¶ nie wspó³gra z sob±. Wiem na pewno ¿e radio czy te¿ MP3 musi byæ zasilane przez akumulator. Je¶li kupie radio wzmacniacz nie bêdzie ju¿ potrzebny, a do MP3 musia³ bym mieæ wzmacniacz, tak?
je¶li chodzi o napêd elektryczny - rozwa¿a³em tak± mo¿liwo¶æ. Mo¿na gdzie¶ kupiæ taki silnik gotowy do monta¿u? Je¶li bym taki zastosowa³, te¿ musia³ by byæ zasilany akumulatorem.
|
|
| Back to top |
|
 |
B³a¿ej Poziom 26

|
14 Mar 2010 14:09 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Czyli kolejny raz - i chcia³bym i nie wiem, i jak i czy w ogóle...
Widaæ, ¿e sam nie wiesz, czego chcesz i co chcesz osi±gn±æ. I teraz bêdzie takie gdybanie i podsuwanie pomys³ów.
Mo¿e okre¶l siê, co to ma byæ i jak, to wtedy dyskusja bêdzie mia³a jaki¶ sens.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 14:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mazi0000 Poziom 16

|
14 Mar 2010 14:12 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
a ile wa¿y auto i dzieci
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
14 Mar 2010 14:33 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Masa w³asna samochodu wynosi ok. 10kg (konstrukcja jest ca³a metalowa, jedynie elementy wykoñczeniowe s± z plastiku) + dziecko 20-30kg = 40kg masy rzeczywistej.
Czego chce w tym samochodzie, nag³o¶nienia sk³adaj±cego siê z 2 g³o¶ników, tyle. Mój problem polega na tym jakie ¼ród³o multimedialne wybraæ (radio, mp3) i w jaki sposób po³±czyæ to z sob± (jaki¶ wzmacniacz, czy te¿ kabel do zapalniczki samochodowej czy inne mi wcze¶niej podsuwane pomys³y) i jakie ¼ród³o energii dobraæ do tych uk³adów(akumulator).
|
|
| Back to top |
|
 |
mazi0000 Poziom 16

|
14 Mar 2010 18:36 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
A ile masz kasy na to.
|
|
| Back to top |
|
 |
B³a¿ej Poziom 26

|
14 Mar 2010 18:42 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Opcja 1 - radio samochodowe i g³o¶niki samochodowe. Radia w tej chwili odtwarzaj± mp3 i maj± usb. Minusem rozwi±zania jest wielko¶æ podzespo³ów w porównaniu do pojazdu.
Opcja 2 - odtwarzacz mp3 i g³o¶niczki komputerowe. Wiêkszo¶æ ma³ych g³o¶niczków komputerowych zasilanych zasilaczem sieciowym jest na oko³o 12V i nie ma problemu w ich pod³±czeniu do akumulatora. Zestaw taki powinien te¿ pobieraæ mniej pr±du ni¿ radio samochodowe.
W obu przypadkach instalacja jest banalna.
|
|
| Back to top |
|
 |
kotowaty Poziom 15

|
14 Mar 2010 19:04 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Wystarczy, ¿e kupisz zwyk³e g³o¶niki komputerowe, nawet takie za 10-20z³,one s± zasilanie zasilaczem sieciowym, a wiêc napiêcie potrzebne do ich pracy to jakie¶ 12v, zreszt± bêdzie pisa³o na zasilaczu, tak wiêc wystarczy, ¿e dorobisz odpowiedni± wtyczkê (taka, jaka jest przystosowana do g³o¶ników, w sklepie elektronicznym koszt to ok. 1z³) i ju¿ dzia³a, a co do zasilania mp3 to wystarczy dioda prostownicza na napiêcie 1,5v albo jaki¶ rezystor i do tego ma³y kondensator (100uF) albo nawet wcale, bo akumulatory ¿elowe maj± "czyste" napiêcie, cena takiej "zaawansowanej elektroniki" wyjdzie cie jakie¶ 50gr z kondensatorem, a co do silnika to wiêkszy trzeba by by³o lecz pierwsze co mi siê nasunê³o na my¶l to silnik od pralki "frania" (le¿y u mnie gdzie¶ na strychu) lecz on raczej nie osi±gnie kosmicznych prêdko¶ci, ale np. jak frania ³aduje 10kg i do¶æ szybko wiruje to 40kg te¿ powinna uci±gn±æ, lecz t± sprawê pozostawiam do os±dzenia forumowiczom bardziej do¶wiadczonym w tej dziedzinie! A co do wzmacniacza to mam do sprzedania na TDA1554Q, co daje albo 4x11w albo 2x22w, pisz na PW
|
|
| Back to top |
|
 |
B³a¿ej Poziom 26

|
14 Mar 2010 19:54 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Panie Kotowaty - napisz mi, jak ty sobie wyobra¿asz zasilanie silnika z Frani z akumulatorka 12V kilka Ah? Bo pieprzysz w tej materii jak pot³uczony! A oferty handlowe zachowaj do innego dzia³u!
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
14 Mar 2010 20:31 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Co do silnika który napêdza³ by samochód - Czy maj± Panowie jakie¶ propozycje?
co do nag³o¶nienia chyba znalaz³em rozwi±zanie:
radio samochodowe pod³±czamy do akumulatora, do radia pod³±czmy g³o¶niki. Gdy Radio posiada funkcje aux - pod³±czamy do niego MP3, je¶li radio bêdzie mieæ inne wej¶cia (usb, SD, MMC) tym lepiej dla mnie. MP3 za¶ pod³±czamy przez kabel do zapalniczki samochodowej bezpo¶rednio do akumulatora w celu do³adowywania. to by³o by chyba wystarczaj±ce
teraz tylko g³o¶niki
|
|
| Back to top |
|
 |
dir3ctor Poziom 20

|
14 Mar 2010 20:34 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
kotowaty: nie kompromituj siê... stabilizator z diody prostowniczej i kondensatora? Nawet nie wiem jak to skomentowaæ. Z tym silnikiem od frani te¿ da³e¶ czadu. Szkoda s³ów.
Do autora: tak jak my¶la³e¶, znajd¼ g³o¶niczki komputerowe, ale takie z zewnêtrznym zasilaczem (najczê¶ciej s± to 12V@1A). Wtedy wystarczy jaka¶ ³adowarka samochodowa do komórki, albo GPSu (preferowana od GPS ze wzglêdu na wy¿szy pr±d) i masz zasilanie.
Napêd elektryczny to ju¿ osobna sprawa. Tu nie pomogê bo siê nie znam, ale silnika z frani (rotfl) nie montuj.
Acha! jeszcze jedna sprawa. Je¶li u¿yjesz akumulatorów ¿elowych to pamiêtaj ¿e ich siê nie ³aduje prostownikiem. Co prawda mo¿na, ale wtedy d³ugo ci nie po¿yj±. Do nich s± specjalne ³adowarki mikroprocesorowe.
---edit---
A jakby tak zainwestowaæ trochê wiêcej to mo¿na by napêd spalinowy zrobiæ - z jakiej¶ hulajnogi czy skuterka za 300-400z³ (kuknij na allegro).
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
14 Mar 2010 21:13 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
My¶lê ¿e o takie g³o¶niki chodzi³o:
http://www.allegro.plxxxxxx
Posiadaj± zewnêtrzny zasilacz
| Moderated by B³a¿ej: |
| My¶lê, ¿e Regulamin pkt 10.11. |
|
|
| Back to top |
|
 |
mazi0000 Poziom 16

|
14 Mar 2010 21:18 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Dobry by by³ to tego silnik elektryczny z skutera elektrycznego mo¿na kupiæ taki na allegro i jest jeszcze jedna sprawa jak pojazd bêdzie jecha³ z prêdko¶ci± 50km/h i uderzy w co¶ , mo¿e siê co¶ staæ prowadz±cemu pojazd.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
14 Mar 2010 21:34 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
my¶lê ¿e Creative Inspire T3100 mo¿na przerobiæ? maj± zasilacz
a co do silnika od skutera, to chodzi o taki?:
"Dane techniczne:
24V 100W
Typowy silnik 24V.
Pobór pr±du 6A zasilanie 24VDC.
D³ugo¶æ ca³kowita silnika ok.10cm, d³ugo¶æ korpusu 8,5 cm, ¶rednica ok.7cm.
¦rednica trzpienia z rolk± ok. 14,50mm, bez rolki ok.8mm.
Obroty 2300 obr./minute.
Na osi silnik posiada zamontowan± rolkê."
|
|
| Back to top |
|
 |
B³a¿ej Poziom 26

|
14 Mar 2010 21:36 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Masz problem z po³±czeniem g³o¶ników i odtwarzacza mp3 do akumulatora 12V, a chcesz siê zabieraæ za monta¿ silnika 24V, który wymaga ³±czenia akumulatorów i sterownika. Dodatkowo jak ju¿ po³±czysz akumulatory, to jak uzyskasz z nich 12V? Bo BARDZO niewskazane jest niesymetryczne ich obci±¿anie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 21:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
14 Mar 2010 21:40 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Przepraszam bardzo ale nie mam problemów z pod³±czeniem i nie ¿yczê sobie takiego traktowania. Co do silnika chce siê tylko dowiedzieæ jaki silnik ewentualnie móg³ bym zamontowaæ i czym go zasiliæ.
Edit:
Radio pobierze wiêcej pr±du ni¿ zestaw g³o¶ników?
|
|
| Back to top |
|
 |
mazi0000 Poziom 16

|
14 Mar 2010 22:54 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
Silnik musi mieæ wiêcej watów na allegro s± silniki 350w numer xxxxx i numer xxxxxx.
radio samochodowe wiêcej pobierze pr±du ni¿ g³o¶niki komputerowe.
| Moderated by B³a¿ej: |
| Linki do aukcji, mimo tego, ¿e kilka postów wy¿ej inny u¿ytkownik otrzyma³ ostrze¿enie dok³adnie za to samo. |
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
15 Mar 2010 15:12 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
hmm w³a¶nie siê tego ba³em, ale có¿. Stawiam na g³o¶niki komputerowe.
mam w domu zestaw Creative inspire p5800, ma on zasilacz zewnêtrzny na 13,5V
ale czy po jego danych mo¿na stwierdziæ ¿e ca³y zestaw mo¿na zasiliæ akumulatorem 13,5V? (do zestawu pod³±czy³ bym tylko 2 satelitki i subwoofer, bo to zestaw 5.1)
|
|
| Back to top |
|
 |
B³a¿ej Poziom 26

|
15 Mar 2010 15:19 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
To jeszcze mi wyt³umacz, co ma ci daæ malutki subwoofer, przeznaczony do pomieszczeñ zamkniêtych, który bêdzie graæ w przestrzeni otwartej? I zastanawia³e¶ siê, który z elementów zestawu pobiera najwiêcej pr±du, bo ma najmocniejszy wzmacniacz? I jaki akumulator ma znamionowe napiêcie 13.5V?
|
|
| Back to top |
|
 |
rafi_br Poziom 7

|
15 Mar 2010 16:14 Re: Nag³o¶nienie do samochodu pokazowego |
|
|
|
To mo¿e mi wyt³umacz z ³aski swojej jaki zestaw g³o¶ników komputerowych by³ by najodpowiedniejszy.
Edit:
A je¿eli znalaz³ bym ju¿ g³o¶niki komputerowe na 12V to wystarczy³o by tylko przerobiæ kabel od zasilacza takich g³o¶ników? (np: na gniazdo do zapalniczki samochodowej)?
|
|
| Back to top |
|
 |