FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

aparatura RC prośba o pomoc

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> aparatura RC prośba o pomoc
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 22:53   

aparatura RC prośba o pomoc

Hej jestem dość początkującą osobą która zaczyna zabawę z zdalnym sterowaniem i mam taki problem trafiłem już nie pierwszy raz na stronę http://www.kubaw.it.pl/aparatura_433mhz.html i jak już zdążyłem się zorientować to układów które tam są dostępne czyli BR27 i BT27 już nie ma w sprzedaży. A przeglądając forum wspominaliście że można użyć modułu CC1000PP. I tu kieruje się moje pytanie jak podłączyć ten moduł i co by trzeba w nim zmienić żeby działał. Proszę o wyrozumiałość jestem jeszcze laikiem .

Z góry dziękuje za pomoc :)
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 14 Mar 2010 01:52   

Re: aparatura RC prośba o pomoc

W Artykule oszukują. ;)

Pasma przeznaczone do zdalnego sterowania w Polsce, to 27MHz, 35MHz, 40Mhz i 2,4GHz.
Wszystkie inne pasma są do tego celu nielegalne. Tak mamy niestety Ustawy.

A nadajnik tej klasy na 35Mhz, kosztuje 80zł z czterema kanałami proporcjonalnymi, a nie tylko dwoma.

Słowem - projekt dla samej sztuki. Niewygodne to to, wielkie, mało funkcjonalne, niezbyt legalne.
Za 400zł spokojnie kupisz używaną aparaturę z komputerem, a w tym projekcie nie masz nawet porządnych trymerów czy rewersów.

Ps - A zaczynanie zabawy z RC, od budowy własnej aparatury jest delikatnie mówiąc - debilizmem. Jeśli jesteś słaby z elektroniki, to czy zaufałbyś własnej producji urządzenia od którego zalezy kontrola nad rozpędzonym i ciężkim modelem?
Pół biedy w samochodzie czy łódce.Ale latanie, to już zupełnie inna para kaloszy.
Tu nie można sobie robić eksperymentów i odwalać tandety.

Jeśli cię to nie obchodzi, to lepiej całkiem sobie odpuść modelarstwo, bo jeszcze kogoś zabijesz. Przeciętny model latający, waży tyle co mały młotek i lata z prędkością rozpędzonego skutera. Uwierz mi, że ma dość siły by przebić karoserię samochodu o ludzkiej głowie nie mówiąc. Jak to wygląda gdy coś się nie uda, można sobie na youtubie i forach poogladać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2010 01:52   

Back to top

KPRR
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 10:20   

Początkującym elektronikiem nie jestem bo już trochę w tym siedzę i taki mam zawód no a zabawę z RC dopiero zaczynam i poszukuje aparatury którą można zbudować samemu, ufam swojej precyzji wykonania różnych rzeczy. Układ ma sterować samochodzikiem coś w stylu czołgu bądź ratraka. Więc dlatego się was pytam co o tym sądzicie. Pasmo nie musi być legalne bo będę tego w domu używał. Więc jak kolega powiedział że to nie najlepszy pomysł to może ktoś mi jakieś linki podrzuci z nadajnikiem i odbiornikiem 3 kanałowym z góry wam dziękuje :)
Back to top

cirrostrato
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 14 Mar 2010 13:04   

Poszukaj starych książek Wojciechowskiego, innych ..ale tak jak kolega Madrik uważam , że budowa aparatury sterującej (tu do samochodzika) jest absolutnie bez sensu(nie udowadniaj ,że zrobisz taniej prosty tor nad/odb) nawet jeśli jesteś wprawnym elektronikiem ,to nie tylko polutowanie kilkudzięsieciu elementów, tak się bawiliśmy lata temu. Ceny elektroniki (mnie, starego wygę w temacie elektroniki) zadziwiają, nawet mając elementy w szufladzie często nie chce mi się godzinami składać urządzenia , które mogę kupić za kilkanaście zł. Twierdzę, że większość podobnych tematów na elektrodzie to bezproduktywne bicie piany, nikt potem nie pokazuje jakichkolwiek wyników zabawy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2010 13:04   

Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 14 Mar 2010 18:38   

4 kanałową aparaturę proporcjonalną z odbiornikiem i kwarcami w zestawie, na 40Mhz (modele lądowe/wodne) - kupisz nowiutką za 170zł. To połowa ceny tego projektu, a funkcjonalność, niezawodność i precyzja jakieś 10 razy lepsza.
Poszukaj np. nadajnika "Aviator 4".
Back to top

dyduś
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 14 Mar 2010 20:38   

napisz czy masz wiedzę na temat montażu w.cz bo zestrojenie nadajnika to trochę
za trudne na pierwszy raz, poszukaj na forach modelarskich i wybierz to ci go pomogę zbudować...pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2010 20:38   

Back to top

KPRR
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 13:31   

jeśli chodzi o montaż modeli to jako taki mam, jeśli chodzi o elektronikę to też jeśli chodzi o programowanie podzespołów to nie, jeśli chodzi o montaż w.cz to jeszcze nie robiłem tego ale moi nauczyciele mi pomogą :). Szukając na forach znalazłem taki schematy
aparatura RC prośba o pomoc aparatura RC prośba o pomoc

i tu widzę że jest aparatura na zasadzie włącz wyłącz i miałbym prośbę czy dało by się to jakoś zmodyfikować tak żeby koła kręciły się w przód i w tył i czy jest tu możliwość zamontowania potencjometrów tak jak jest w pilotach kupnych. No i nie chce kupować aparatury tylko ją samemu złożyć :) jak coś to wielkie dzięki :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> aparatura RC prośba o pomoc
Page 1 of 1
Similar topics
Prośba o pomoc transformator ts 40/5. (6)
prośba o pomoc, wytłumaczenie (2)
Prośba o pomoc - licznik od 0 do 80 (9)
Multiwibrator prośba o pomoc (5)
Prośba o pomoc - wypracowanie... (1)
rozpaczliwa prośba o pomoc (5)
Prośba o pomoc (1)
Prośba o pomoc (7)
Prośba o pomoc z mosfetami (1)
Nowoczesne zabawki - prośba o pomoc (14)

Page generation time: 0.069 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed