FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Automatyczne strojenie ostrości

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Automatyczne strojenie ostrości
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 23:01   

Automatyczne strojenie ostrości

Cześć, czy wie ktoś jak działa w kamerach automatyczne strojenie ostrości? Zastanawiam się czy dało by się zbudować układ wspomagający tą czynność przy kamerkach z ręcznym strojeniem. Myślę o urządzeniu które pokaże no diodami w którą stronę kręcić wykorzystując mechanizm detekcji taki jak w tych kamerkach automatycznych. Może dało by się to oprogramować np na atmega czy czymś takim.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Mar 2010 23:01   

Back to top

al777
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 16 Mar 2010 08:43   

Re: Automatyczne strojenie ostrości

Widziałem autofocus w kamerach IP Panasonica (VW-NP304). Działa to tak : regulujemy zgrubnie obiektyw, naciskamy przycisk z tyłu, a elektromechanika wewnątrz kamery pozycjonuje położenie przetwornika CCD (chyba w granicach 10% jest regulacja) żeby uzyskać ostry obraz. W większości przypadków działa bezbłędnie (myli się jak jest jakiś obiekt za blisko - np. ręka, albo gdy obraz ma drobne linie - np. pręty ogrodzenia).
W starych kamerach VHS do autofocusa był oddzielny układ z matowym wziernikiem, być może działał na podczerwień.
Ogólnie ostry obraz poznać po dużej zawartości składowych o wysokiej częstotliwości w widmie sygnału.

To wszystko co wiem na ten temat - może się komuś przyda.
Back to top

crunky
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 16 Mar 2010 10:19   

W aparatach cyfrowych (lustrzankach) masz pomiar metodą detekcji fazy ( specjalny układ za lustrem półprzepuszczalnym) lub metoda detekcji kontrastu gdzie sygnał brany jest z matrycy. Więc wydaje mi się że będziesz miał problem. I nawet jak pisze kolega wyżej jeśli przeanalizujesz wyższe składowe to najpierw musisz w którymś kierunku obrócić pierścieniem ostrości aby stwierdzić czy w dobrą idziesz stronę. Diody odpadają.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Mar 2010 10:19   

Back to top

tadekmar
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 25 Mar 2010 19:51   

najnowsze modele kamer ip sanyo vcc-hd2100-2500 oraz kopulki maja ta funkcje. Oczywiscie obiektyw nie moze byc rozjechany zbyt mocno. W modelach boxowych regulacja polega na zmianie odleglosci przetwornika od obiektywy natomiast w kopulkach jedno z pokretel obiektywu jest na sprezynce ktora rozciaga silniczek :)
Co do pomiaru to tak jak kolega wczesniej napisal pomiar kontrastu lub fazy
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Mar 2010 19:51   

Back to top

sq1gqp
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 09 Apr 2010 10:38   

Hm, kontrast i faza. Jestem ciekaw czy da się i jak to zmierzyć mikrokontrolerem.
Back to top

maniooo
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 09 Apr 2010 22:03   

Witaj,

generalnie na "ułatwiacze" w ustawianiu ostrości wpadli już dawno.
Rzuć okiem:
http://www.eaglecctv.co.za/display_product_373.htm

Pozdrawiam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Automatyczne strojenie ostrości
Page 1 of 1

Page generation time: 0.061 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed