FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

K7S5A - flash BIOS-u nie można wgrać za pomocą Uniflash

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> K7S5A - flash BIOS-u nie można wgrać za pomocą Uniflash
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 11:17   

K7S5A - flash BIOS-u nie można wgrać za pomocą Uniflash

Witam

Próbuję wgrać plik BIOS-u do kości płyty K7S5A. Narzędziem jest Uniflash. Po wybraniu opcji:

"Flash BIOS image file to FLASH ROM", podaniu nazwy pliku i Enter mam komunikat:

"bootblock mismatch"

O co chodzi i co dalej?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Mar 2010 11:17   

Back to top

Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 14 Mar 2010 11:19   

Re: K7S5A - flash BIOS-u nie można wgrać za pomocą Uniflash

Sprawdź inną wersją flashera - czasem nawet te dostarczane w parze z plikiem BIOS-u nie pasowały.

PS.
Oczywiście jesteś pewien, że wersja BIOS-u jest pod rewizję płyty dedykowana(?).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2010 11:19   

Back to top

Remeknapr
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 11:43   

Re: K7S5A - flash BIOS-u

Matuzalem wrote:
Sprawdź inną wersją flashera - czasem nawet te dostarczane w parze z plikiem BIOS-u nie pasowały.

PS.
Oczywiście jesteś pewien, że wersja BIOS-u jest pod rewizję płyty dedykowana(?).

Nie jestem pewien. Opiszę dokładnie.

System Windows XP, nowiutki. Zainstalowane sterowniki chipsetu i AC97. Próba zainstalowania sterownika karty sieciowej zarówno "z ręki" jak i przez kreator systemowy kończy się "zamrożeniem" systemu. Skutkuje tylko twardy reset. Próbowałem instalacji systemu od nowa z wmontowaną kartą i to samo. Na etapie instalowania urządzeń instalacja się zatrzymuje. Po wyjęciu karty jest O.K.

Na próbę podmieniłem kości BIOS. Mam dwie. Jedna od płyty bez LAN i druga od płyty z zintegrowanym LAN. Na obu kościach wszystko jest dobrze. Uniflashem zgrałem oba BIOS-y i następnie próbowałem je wpisać do oryginalnej kości. Skutek zawsze ten sam.

"bootblock mismatch"

Wychodzę z Uniflasha i zawartość kości pozostaje bez zmian. Dawno temu na stronie ECS znalazłem informację o fizycznych typach kości stosowanych w tych płytach i podobno część nie da się zaprogramować w komputerze bo wymagają do zapisu podwyższonego napięcia na którymś pinie. Radę daje im Willem. Co dla mnie dziwne to plik zczytany z kości Willemem ma 512 kB, a ten z Uniflasha 256 kB. W czym rzecz?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> K7S5A - flash BIOS-u nie można wgrać za pomocą Uniflash
Page 1 of 1
Similar topics
BIOS w ECS K7S5A. Binary file is not award BIOS. (18)
ecs k7s5a - bios nie trzyma ustawień (1)
Asus a8ne-fm/s. Czy można wgrać jakiś niestandardowy BIOS? (2)
GA-EP35-DS3R - czy można wgrać inny bios? (5)
Wgrać bios którego nie da się wgrać (14)
K7S5A 3.1 nieudany flash biosu, AMI Bios (4)
Jak wgrać bios do płyty głównej ECS K7S5A ver.3.1 (1)
Od paru dni coraz częściej nie startuje BIOS płyta K7S5A (6)
ECS K7S5A i BIOS. Na monitorze nie pojawia się obraz. Przeprogramowanie BIOSu. (6)
Pliki flash nie otwierają mi się za pomocą IE (3)

Page generation time: 0.065 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed