| Author |
meehowk3 Poziom 9

|
14 Mar 2010 14:47 Jaki odbiornik do takiego mikrofonu? |
|
|
|
Witam,
jak w temacie, interesuje mnie odbiornik dla takiego mikrofonu bezprzewodowego. Mikrofon wraz z nadajnikiem i odbiornikiem ma służyć do komunikacji z jednego pokoju do drugiego.
Dowiedziałem się, że w każdym radiu będzie można odebrać sygnał z takiego mikrofonu ale nie wiem czy to prawda. Mimo wszystko chciałbym sam zbudować odbiornik ale nie wiem jak on powinien wyglądać i z czego się składać. Czy potrzebny by był wzmacniacz? Czy może wzmacniacz sam w sobie jest odbiornikiem? Prosiłbym o jakiś schemat prostego i zarazem adekwatnego do tego nadajnika odbiornika.
Mam jeszcze pytanie na jakich falach nadaje ten nadajnik? Czy można to jakoś sprawdzić? Albo ewentualnie wyregulować je może za pomocą jakiegoś potencjometru? Dowiedziałem się również, że legalne fale to te na których nadaje CB i PMR. Wiem, że PMR to 446 MHz a CB to 27 MHz. Preferowałbym bardziej CB.
Jeżeli kogoś uraziłem zakładając ten temat to przepraszam ale nie doczekałem się odpowiedzi w innym temacie założonym przez kogoś innego gdzie umieściłem posta o podobnej treści. Moja natarczywość wynika z tego, że zależy mi na czasie.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 14:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
witesco Poziom 11

|
15 Mar 2010 16:55 Re: Jaki odbiornik do takiego mikrofonu? |
|
|
|
Tem mini-nadajniczek to prawdopodobnie jest amatorska prymitywna "pluskwa" do podsłuchu.
Z praktycznego punku widzenia: To wytwórca powinien określić na jakiej częstotliwości ona pracuje, zwykle to jest zakres UKF, około 100MHz. A więc odbiera to się małym odbiornikiem UKF (bez anteny kablowej!!)
Bardziej fachowo: Częstotliwość pracy nadajnika można w przybliżeniu określić po wyglądzie cewki. Dokładniej to się liczy ze specjalnego wzoru (nie ma lekko)
Na pewno to nie jest 446 MHz i wątpię żeby 27 MHz ( ale nie widzę tego układu)
Dodatkowo; teraz na nowym zachodnim zakresie UKF stacji jest dużo i może tak być, że nasz nadajniczek będzie pracował na częstotliwości silnej stacji która go zagłuszy. Problem ten rozwiązuje się tu lekko zginając lub rozginając cewkę zapałką. Tu nie ma regulatora częstotliwości. Tu trzeba mieć trochę doświadczenia.
Nadajnik jest skrajnie prymitywny, właściwie to wytwarza on bardziej modulację AM a mniej FM (brak diody pojemn.) Lepsze już widziałem na początku lat 70-tych. (Poprawiłem)
Odbiornik UKF jest o wiele trudniej zbudować niż nadajnik. Trzeba b. wlele wiedzieć i liczyć oraz mieć wiele narzędzi i mierników. Zaczyna się od prostych układów. Chyba , że kupimy sobie znów gotowy zestaw do składania. Też mogą być problemy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2010 16:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kolek Poziom 19

|
15 Mar 2010 20:28 Re: Jaki odbiornik do takiego mikrofonu? |
|
|
|
| witesco wrote: |
Nadajnik jest skrajnie prymitywny, właściwie to wytwarza on modulację AM a nie FM (brak diody pojemn.) |
Pewny jesteś, że jedynym sposobem wytworzenia modulacji częstotliwości jest dioda pojemnościowa ?
|
|
| Back to top |
|
 |