andrzejlisek Poziom 21

|
14 Mar 2010 21:58 Pamiętanie zawartości płyty CD? |
|
|
|
Posiadam system Windows XP Pro, napęd firmy LG, ale na innym komputerze z innym napędem (tam również XP, ale nie wiem, czy Home, czy Pro) miałem ten sam problem.
Problem wyłazi, jak oglądam lub kopiuje płyty jedna po drugiej.
Teraz kopiuję na HDD pewną serię płyt, którą kiedyś nagrałem.
W całej serii jest kilka płyt z taką zawartości, przykład poniżej. Każdy wymieniony plik rar ma 100000 bajtów.
Pierwsza płyta:
| Code: |
3\
Win.rar
Win.r00
Win.r01
Win.r02
Win.r03
Win.r04
|
Druga płyta:
4\
Win.r05
Win.r06
Win.r07
Win.r08
Win.r09
Win.r10
|
Trzecia płyta:
6\
GryWin.rar
GryWin.r00
GryWin.r01
GryWin.r02
GryWin.r03
GryWin.r04
|
Problem polega na tym, że jak jest w napędzie jedna z wymienionych płyt, to jak się ją wyjmie i włoży inną z wymienionych, to po otwarciu wyświetla się to samo, co na poprzedniej płycie, tylko, że pliki mają inną zawartość. Tak się wyświetla i w moim komputerze i w Total Commander. Wciskanie F5 nie pomaga. Wyjęcie i ponowne włożenie tej samej płyty również nie pomaga. Natomiast, jak pomiędzy wyjęciem pierwszej płyty, a włożeniem drugiej, włożę płytę z zupełnie inną zawartością, a potem włożę drugą, to problemu nie ma.
To wygląda tak, jakby po zmianie płyty na płytę z bardzo podobna zawartością, komputer zamiast odczytać strukturę plików z włożonej płyty, korzystał ze struktury wyjętej płyty.
Aby prawidłowo skopiować całą serię płyt na dysk, muszę wkładać kolejne płyty w takiej kolejności, żeby nie włożyć dwóch bardzo podobnych płyt jedna po drugiej, bo wtedy ta druga jest źle odczytana.
Co jest przyczyną i czy można coś z tym zrobić?
|
|