| Author |
mbroniarz Poziom 1

|
14 Mar 2010 23:19 Odtwarzacz DVD LG DVX482 nie czyta płyt formatu VCD |
|
|
|
Mam problem, czy to normalne aby tej klasy odtwarzacz DVD LG model DVX 482 nie czytał tak popularnego formatu jak VCD? Czy da się coś z tym zrobić?
Z góry dzięki za pomoc!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 23:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-Paolo- Poziom 9

|
21 Sep 2010 12:32 Re: Odtwarzacz DVD LG DVX482 nie czyta płyt formatu VCD |
|
|
|
Witam wszystkich. Chciałbym odświeżyć ten temat, bo sam borykam się z tym problemem. Otóż niedawno zakupiłem ten sprzęt i nie będę ukrywał że jestem zaskoczony tym, że odtwarzacz nie obsługuje tak popularnego formatu jak VCD.Czy da się coś z tym zrobić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Sep 2010 12:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
K7773 Poziom 6

|
21 Sep 2010 13:59 Re: Odtwarzacz DVD LG DVX482 nie czyta płyt formatu VCD |
|
|
|
1. Włącz dvd (bez płyty wewnątrz)
2. Naciśnij klawisz pause na pilocie
3. Używając pilota wprowadź numer 1472 (na panelu pojawią się cyfry 0147 lub inne)
4. Naciśnij 3-krotnie klawisz UP (strzałka do góry)
5. Naciśnij klawisz program i 6 a potem program i 5 (na panelu pojawi się 04FE lub inny)
6. Naciśnij enter (informacje na wyświetlaczu będą migać)
7. Naciśnij return
8. Wyłącz odtwarzacz i ponownie włącz
9. Włóż płytę VCD
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Sep 2010 13:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-Paolo- Poziom 9

|
22 Sep 2010 06:51 Re: Odtwarzacz DVD LG DVX482 nie czyta płyt formatu VCD |
|
|
|
W ten sposób to ja już próbowałem i nic. Żadnego efektu to nie dało. Może jakiś inny kod, albo sposób na ten model.
|
|
| Back to top |
|
 |
WiesławB Poziom 2

|
18 Jan 2011 15:28 Re: Odtwarzacz DVD LG DVX482 nie czyta płyt formatu VCD |
|
|
|
Kodu nie znam ale pewien sposób istnieje. Pośredni, ale lepszy niż nic, jak się ma na przykład komplet 8 płyt z Domisiami VCD :-) I kilka tuzinów filmów przyrodniczych z gazet. Dodatkowo ma pewną zaletę o której na końcu.
Otwieramy płytę VCD (prawy klawisz na napędzie i Eksploruj) na komputerze i znajdujemy wewnątrz DUŻE pliki .dat - na przykład w folderze MPEGAV. Jest ich tam zazwyczaj kilka - te małe - kilka, kilkanaście MB to menu i czołówki, reklamy. Nas interesują te największe - jak na płycie jest np. 4 odcinki filmu, to będą to zazwyczaj 4 największe pliki dat - spodziewamy się plików od 150 MB w górę.
Kopiujemy je na dysk i zmieniamy rozszerzenie na .avi. Czyli na przykład
AVSEQ01.DAT ==>> AVSEQ01.avi
Wiem, wiem, zaraz ktoś mię upomni, że w ten sposób się nie zmienia formatu pliku i dalej to będzie .dat (tak naprawdę mpeg-1).
Oczywiście. Ale po pierwsze
- po zmianie rozszerzenia możemy plik obejrzeć na dowolnym odtwarzaczu na komputerze (nawet w WMP)
po drugie
- odtworzy go nasz stacjonarny odtwarzacz DVD (sam mam DVX482 LG)
Teraz tylko wystarczy nasze pliki nagrać na płytę DVD lub paluszek USB (jako zwykłe pliki) i możemy je obejrzeć.
A teraz o korzyści - w przeciwieństwie do zwykłych filmów avi, mających po 700 MB, pliki z VCD są małe - dzięki temu możemy ich upchać na płycie DVD całkiem sporo. Ja wszystkie Domisie (w sumie 16 filmów z 8 płyt) mam na 1 DVD. Przyrodnicze wchodziły po 15 - 20 filmów. Trochę pracy przy kopiowaniu i zmianie rozszerzenia, ale potem zapominamy o wymianie płyt - mamy tuzin filmów na jednej płycie.
|
|
| Back to top |
|
 |