FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Hałas turbiny w golfie silnika 1.9 TDI

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Hałas turbiny w golfie silnika 1.9 TDI
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 08:54   

Hałas turbiny w golfie silnika 1.9 TDI

Witam wszystkich. Chciałbym się zorientować co do turbiny w moim aucie. Posiadam od niedawna Golfa III z silnikiem 1.9 TDI 90KM rok 1995. Jadąc autem i przyspieszając, na obrotomierzu ok. 21 tys. obrotów, wydobywa się spod maski dość głośny hałas, silnik przy tym nie traci mocy, wszystko jest w porządku, przyspiesza bardzo dobrze. Ale juz przy zwiększeniu prędkości ponad 22 tys. obrotów ten hałas znika. Myślę, że to może dochodzić od turbiny przy jej uruchamianiu. Co to może oznaczać? Czyżby się turbo kończyło? Proszę o podpowiedź.
Back to top

barteqqq
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 15 Mar 2010 13:58helpful post - solution   

Re: Hałas turbiny w golfie silnika 1.9 TDI

Po 1 nie 21 tys obrotów bo jakby się silnik chciał wkręcać na takie obroty to by Ci z pod maski wyskoczył. To jest 2100 obr.
A po 2 mi się wydaje że turbina działa cały czas tylko że efekt jej pracy widać i czuć dopiero po przekroczeniu ok tych 2000 obr. a co do Twojego problemu to nie wiem jak jest w tym przypadku zbudowana turbina ale napewno ma oś na której jest wirniczek( u mnie w oplu na jednej osi są 2 wirniczki -jeden po "stronie powietrza" czyli wtłacza powietrze a drugi od "strony spalin" czyli wypycha je do kolektora) bardzo możliwe że ta oą ma niewielkie luzy ale na tyle duże że ją słychać. Moja rada jest taka że jak się na 100% dowiesz że to turbinę słyszysz a nie co innego to jeździj tak długo dopuki Ci nie padnie bo regenerować to się jej raczej nie opłaci bo za regenerację zapłacisz ok ¾ ceny nowej turbiny . A wiadomo co nowe to nowe.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2010 13:58helpful post - solution   

Back to top

kompresor
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 15 Mar 2010 15:32   

barteqqq wrote:
a co do Twojego problemu to nie wiem jak jest w tym przypadku zbudowana turbina ale napewno ma oś na której jest wirniczek( u mnie w oplu na jednej osi są 2 wirniczki -jeden po "stronie powietrza" czyli wtłacza powietrze a drugi od "strony spalin" czyli wypycha je do kolektora) bardzo możliwe że ta oą ma niewielkie luzy ale na tyle duże że ją słychać.

Proponuję poczytać...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Turbospr%C4%99%C5%BCarka

barteqqq wrote:
Moja rada jest taka że jak się na 100% dowiesz że to turbinę słyszysz a nie co innego to jeździj tak długo dopuki Ci nie padnie

Taa, najwyżej będzie wyciągał kawałki łopatek z intercoolera :D

:arrow: lukasz172004
Ściągnij z turbosprężarki przewód doprowadzający powietrze z filtra, chwyć wirnik w palce i zobacz jakie ma luzy (wzdłużny, poprzeczny).
Back to top

manta
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 15 Mar 2010 17:24   

Jedz zrób diagnostyke turbiny, bo narazie to dywagacje uskuteczniasz, które do niczego nie prowadzą.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2010 17:24   

Back to top

MiKev
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 17 Mar 2010 03:43   

zrob to co napisal kompresor i bedziesz wiedzial czy turbo siada. Moze masz cos luznego w komorze silnika. co to za glosny dzwiek, stukanie, piszczenie, odglosy tarcia?
Back to top

lukasz172004
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 16:04   

Więc to odgłoś takiego no wycia jakby sportowy tłumik. napewno wydobywa sie spod maski i tylko przy 2100 obrotów później mija..
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Mar 2010 16:04   

Back to top

barteqqq
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 19 Mar 2010 19:29   

ale czy to napewno wycie tak jak to napisałeś czy może takie buczenie?? Bo mój znajomy wymieniał niedawno turbo w mercedesie 2,5 TDI i kupił nową turbinę i po założeniu w warsztacie ( dosyć porządnym) też po przekroczeniu 2000 obr z pod maski wydobywa się charakterystyczny dźwięk przybliżony do wycia , cichego gwizdania no mniej więcej coś takiego. Może turbo jest w 100 % sprawne tylko może Ci się zdaje że coś nie tak.
Back to top

lukasz172004
Poziom 7
Poziom 7

Post#8 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 20:16   

powiem Ci wiem jak świszcze turbina bo u znajomego w bmw 3,0 świstała też się tym martwił ale to ponąc w porządku jest. No ciezko określić czy to buczenie czy wycie, raczej buczenie. Ogólnie to dla mnie dziwne bo jeździłem wczesniej dieslem TD i też było słychać turbinę ale bardzo delikatnie stąd moje zaniepokojenie...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Hałas turbiny w golfie silnika 1.9 TDI
Page 1 of 1
Similar topics
Bora 1,9 tdi ALH - przeładowanie turbiny (6)
vw golf 1.9 TDI dziwna praca turbiny (31)
Passat 2,5 tdi po wymianie turbiny kopci (31)
Regulator łopatek turbiny w VW 1.9 TDI (5)
Turbiny do VW TDI. Różnice?? (11)
Toyota Carina E 2,0 TD hałas z okolic silnika (8)
Problem z temperaturą silnika AHF 1.9 TDI 110KM w golfie 4 (21)
Wymiana silnika w Golfie III TDI (1)
Audi A4 B6 1.9 TDI AVB przeładowanie turbiny (3)

Page generation time: 0.078 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony