| Author |
tracer_00 Poziom 3

|
15 Mar 2010 20:24 Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Witam dodam na wstępie iż jestem laikiem w tej dziedzinie. Chce zakupić rejestrator do hotelu na 16 kamer. Potrzebna jest mi rejestracja video jak i audio. Myślałem nad Samsungiem SVR-1680. Jest teraz niby w promocji gdzieś tak kolo 8500. Co myślicie nad tym wyborem. Pracował ktoś kiedyś z takim rejestratorem(jakość, awaryjność)?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
MPO Osmy Poziom 9

|
23 Mar 2010 23:52 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
NIEE. Tyle kasy :( proponuję lepiej BCS. Koszt około 2 tys., a działa tak samo. Jak będziesz chciał namiary lub dane techniczne napisz.
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
24 Mar 2010 00:26 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
| MPO Osmy wrote: |
[..] proponuję lepiej BCS. Koszt około 2 tys., a działa tak samo. [...]
|
Nie żartuj sobie. Na przeciw BCSa można postawić znacznie tańsze urządzenia od samsunga i nie będą działać tak samo. Miałeś do czynienia z tym sprzętem czy tylko karty katalogowe sprawdzałeś?
|
|
| Back to top |
|
 |
Gutek1512 Poziom 11

|
24 Mar 2010 07:01 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Kolego zależy co chcesz osiągnąć tym Samsungiem, jeżeli 16 kanałów audio to chyba jeden z nielicznych wyborów, jeżeli starczą 4 kanałki dźwięku to zerknij na Novusa z serii 4600, klasa porównywalna, a cena mniejsza.
Co do 1680 to tego modelu nie montowałem, montowałem kilka sztuk niższych (głównie 1645), chodzą stabilnie, problemy miałem jedynie w konfiguracji 3xDVR i 2xklawiatura (klawiatura podrzędna raz chodziła a raz robiła jaja i trzeba było mastera restartować) ale to nie tyczyło się samych rejestratorów tylko klawiatur do nich. Wydaje mi się że z wyboru powinieneś być zadowolony.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Stan-Mar Poziom 16

|
24 Mar 2010 19:02 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Skontaktuj sie z MKJ np w Olsztynie - oni są dystrybutorem Samsunga - a polecą naprawde dobry sprzęt. A co do BCS - w ciągu 2 miesięcy wymieniłem 2 na samsungi, po tym jak klienci zobaczyli ten sam obraz na żywo jak i nagranie z tych rejestratorów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Mar 2010 19:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tracer_00 Poziom 3

|
26 Mar 2010 20:19 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, ale jeśli nie samsung to co innego proponujecie chodzi mi nie koniecznie o 16 wyjść audio ale o naprawdę dobrą jakość nagranego obrazu.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
26 Mar 2010 21:18 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Na Twoim miejscu bym nie kombinował i został przy Techwin. Ciężko o dobry sprzęt rejestrujący 25kl w D1. Możesz jeszcze zainteresować się Samsung Electronics http://www.ultrak.pl/samsung_cctv/karty_katalogowe/shr_8160-8162_karta.pdf jeśli potrzebne Ci wyjście HDMI . Z tym że zaznaczam że tego sprzętu niestety nie miałem okazji montować.
|
|
| Back to top |
|
 |
jpl Poziom 18

|
26 Mar 2010 22:40 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
popieram kolege @crunky - jest to powazna inwestycja - dlatego wejdz w sprzed samsung'a. niestety lecz jakies tam bcs'y, k1, k6668, kpięćset nie zastąpią dobrego sprzętu ktory ma działąc lata.
Z mojego ostatniego doświadczenia polece ci nawet rejestrator z firmy MERX - UNIMO.
Goście daja 3 lata gwarancji, sprzet ma bardzo dobrą jakośc obrazu. Serwis na miejscu, podobno do 48h czas serwisu. jakby cie kasa nie zlapala zadzwwoń tam.
|
|
| Back to top |
|
 |
seba691 Poziom 10

|
27 Mar 2010 10:23 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Odradzam Samsung Electronics ponieważ serwis mają tragiczny, zawsze jak wysyłałem do nich rejestrator albo klawiaturę to naprawa trwała ponad trzy miesiące a ja musiałem wysłuchiwać narzekań ze strony właścicieli u których te rejestratory były założone. Więc lepiej zostań przy tym Samsung Techwin, na dzień dzisiejszy założyłem kilka modeli tych rejestratorów i się super spisują zero problemów z nimi.
|
|
| Back to top |
|
 |
maniooo Poziom 12

|
27 Mar 2010 14:08 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Witam,
| seba691 wrote: |
| Odradzam Samsung Electronics ponieważ serwis mają tragiczny, zawsze jak wysyłałem do nich rejestrator albo klawiaturę to naprawa trwała ponad trzy miesiące |
Do Azji wysyłałeś?
Electronicsa dystrybuuje kilka firm. W przypadku Ultraka ciężko narzekać na serwis.
Co prawda nie odbywa się to w kilka dni, jednak 2 tygodnie zazwyczaj wystarczają.
W pilnych sprawach są w stanie zrobić coś poza kolejnością.
Co do SHR-8162P - bardzo przyzwoite urządzenie.
Z innych w tych założeniach - Bosch Divar XF.
Odradzam Pelco serii DVR5100 - tak to mi się sypały chyba tylko Apery...
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Mar 2010 14:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
seba691 Poziom 10

|
27 Mar 2010 14:38 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
i co z tego że kilka firm jest dystrybutorem Electronics jak wszystko w razie napraw idzie do jednego serwisu. Do Azji nie wysyłałem tylko serwis w Polsce ściąga części z Azji bo nie mają nic na stanie dopiero jak przychodzi coś do naprawy to dopiero zamawiają części.
|
|
| Back to top |
|
 |
inecki Poziom 4

|
27 Mar 2010 16:49 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Dziwne - ja ze współpracy z techwinem jestem b. zadowolony.
Co do sprzętu - zdecydowanie popieram wybór SVR-1680. Chyba, że jakość zapisu nie odgrywa większej roli. Jeśli n.p. wszystkie kamery obejmują mały obszar i nie potrzeba wielu szczegółów, wtedy wystarczy liczbę kamer pomnożyć przez 25 i wyjdzie Ci ilość klatek, które powinien obsługiwać rejestrator w CIF'ie, dla płynnego obrazu. Jeśli rejestrator będzie miał mniej niż 400 fps w CIF to będzie się zaczynało klatkowanie (można ustawić dla kilku kamer klatkowanie, a dla kilku płynny obraz w zależności od rejestratora).
Jednak jeśli zamierzasz inwestować w tak dużą instalację, to raczej nie warto "oszczędzać" na rejestratorze - w myśl zasady "Ten mało płaci, kto nie płaci dwa razy".
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
27 Mar 2010 18:26 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
| inecki wrote: |
| [...] Chyba, że jakość zapisu nie odgrywa większej roli. Jeśli n.p. wszystkie kamery obejmują mały obszar i nie potrzeba wielu szczegółów, wtedy wystarczy liczbę kamer pomnożyć przez 25 i wyjdzie Ci ilość klatek, które powinien obsługiwać rejestrator w CIF'ie, dla płynnego obrazu. [...]. |
Autor wyraźnie napisał że zależy mu na jakości więc nie ma co mieszać z CIFem bo to nie na temat. W ogóle lepiej o tej rozdzielczości w dzisiejszych czasach zapomnieć w typowych zastosowaniach..
Dodano po 9 [minuty]:
| maniooo wrote: |
[..]
Odradzam Pelco serii DVR5100 - tak to mi się sypały chyba tylko Apery...
Pozdrawiam. |
Kolego konkrety, konkrety... Wszystkie Apery Ci się tak sypały? Akurat od czasu do czasu coś z ich oferty zdarza mi się montować i jakoś się nie sypią. Pisz konkretnie bo Twoją opinie powieli 10 innych i pójdzie fama że Aper jak i Pelco jest do d***. Podobnie zresztą jak na przykładzie jednego przeciągniętego terminu naprawy okaże się że serwis Samsunga (Electronics) jest do bani. A jeszcze jak ktoś nie zaskoczy różnicy między Samsung Techwin a Samsung Electronics to wogóle okaże się że jedyny słuszny to BCS.
A tak na marginesie to zdaje się że Samsung Techwin przejął dystrybucję Electronicsa na Europę ze wszystkimi konsekwencjami. I w ofercie pojawiły się A1 http://www.samsungtechwin.com/
|
|
| Back to top |
|
 |
joy Poziom 17

|
27 Mar 2010 19:14 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Ja zamontowałem już wiele aperków od 4wejściowych po wyższe modele i nie mam z nimi żadnego problemu. Ostatnio wykonałem instalację na PDR-M6016 nagrania całkiem przyzwoite ale ma tylko 100kl/s w D1 na 16wejść. Zerknij jeszcze na produkty ALNETU lub GEOVISION będziesz miał 25k/s w D1 jeżeli to jest jednym z kryterium wyboru, i będziesz miał jeszcze możliwość podpięcia kamer IP. Co do samsunga uważam że troszkę za drogi w stosunku do możliwości, ale to moja subiektywna ocena.
|
|
| Back to top |
|
 |
maniooo Poziom 12

|
27 Mar 2010 19:22 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Witam,
| seba691 wrote: |
| i co z tego że kilka firm jest dystrybutorem Electronics jak wszystko w razie napraw idzie do jednego serwisu. Do Azji nie wysyłałem tylko serwis w Polsce ściąga części z Azji bo nie mają nic na stanie dopiero jak przychodzi coś do naprawy to dopiero zamawiają części. |
Z ciekawości: z iloma serwisowanymi urządzeniami Electronicsa miałeś do czynienia?
Powtarzam: na dziesiątki akcji serwisowych w Ultraku na palcach jednej ręki można policzyć przypadki przeciągania naprawy ze względu na brak części.
Ogólnie mówisz jak człowiek, który nie ma o ich polityce napraw bladego pojęcia.
Zasadniczo starają się sprzedawać to, co sami mogą naprawić.
I to działa.
| crunky wrote: |
| Kolego konkrety, konkrety... Wszystkie Apery Ci się tak sypały? |
Ależ proszę Cię uprzejmie. Seria J (1004, 1008) - masakra z zasilaczami. Spora większość w serwisie.
Niby pierdółka, ale drażniąca, szczególnie klienta końcowego.
Ostatnio mam problemy z S-kami. Obszar wyboru detekcji ruchu się blokuje, ta oczywiście nie działa jak powinna i nic z tym się nie da zrobić.
Ale tu odsetek na szczęście mniejszy.
A propos przeciągania terminów naprawy - SPS też nie błyszczy na tym polu.
Masz inne doświadczenia?
Z Pelco w ogóle była katastrofa.
Rejestratory za 25000 netto, a każdy z 5 egzemplarzy, z jakimi miałem do czynienia, leciał do serwisu...
Czas naprawy: od 1,5 do 3 miesięcy.
Ale to było przed czasami, jak zajął się tym Schneider, teraz ponoć jest lepiej i szybciej.
Z litości nie wymienię nazwy dystrybutora, który dopuścił do takich akcji...
| crunky wrote: |
| A tak na marginesie to zdaje się że Samsung Techwin przejął dystrybucję Electronicsa na Europę ze wszystkimi konsekwencjami. |
W przybliżeniu dobrze Ci się zdaje:
http://www.tradingmarkets.com/.site/news/Stock%20News/2612276/
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
seba691 Poziom 10

|
27 Mar 2010 19:46 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
W moim przypadku w rejestratorach siadały wyjścia na monitor i jak pierwszy rejestrator wylądował w serwisie to po tygodniu dostałem dosyć ciekawą informację że części potrzebnych do naprawy nie posiadają na stanie i nie wiadomo kiedy do nich dotrą od producenta, zaproponowali że mogę je ściągnąć we własnym zakresie.
|
|
| Back to top |
|
 |
crunky Poziom 21

|
27 Mar 2010 23:46 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
[...]
Ależ proszę Cię uprzejmie. Seria J (1004, 1008) - masakra z zasilaczami. Spora większość w serwisie.
|
W PDR-J sam miałem do czynienia z zasilaczem i tu się zgodzę. Trzeba jednak nadmienić że te rejestratory sprzedawane były trzy lata temu kiedy PDR-M5016PRO kosztował 11000! Trochę dzisiejsze zasilacze różnią się od tamtych.
Ostatnio mam problemy z S-kami. Obszar wyboru detekcji ruchu się blokuje, ta oczywiście nie działa jak powinna i nic z tym się nie da zrobić.
Ale tu odsetek na szczęście mniejszy.
A propos przeciągania terminów naprawy - SPS też nie błyszczy na tym polu.
Masz inne doświadczenia?
|
Moje doświadczenia w tym temacie są takie że sprzęt ten się nie psuje. Nie montuję tego setkami. W Eskach nie pomagała wymiana softu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Olexy71 Poziom 16

|
28 Mar 2010 10:40 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Pomaga :-)
Spotkałem się i z takimi monterami co narzekając na apera pod niebiosa wychwalali AVC ...
Ok. 30 moich aperów S2, M5 i 6 stoi już drugi rok i nie robi problemów. Ciężko w tych pieniądzach o lepszą jakość.
Do serwisu oddawałem jedynie niezestrojone nadajniki na 5,8 mielkeelectronics i kilka kamer ze spalonymi wzmacniaczami przez rejestrator AVC.
2 tygodnie.
Jak się coś nie odpali albo wysiądzie ewidentnie z winy producenta dostaję nowy sprzęt a stary jedzie do fabryki ...
Nie uogólniać panowie ...
Jak ktoś kupi aperka w 'monitoruj coś tam coś tam' to niech nie wiesza psów na serwisie apera lecz zastanowi się czy pośrednik wywiązuje się w terminie.
Poza tym wiadomo, że lepiej dba się o flagowe punkty sprzedaży niż doczepione.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2010 10:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sharp Poziom 23

Joined: 26 Oct 2002 Posts: 3413 Location: Wągrowiec - Wielkopolska
|
28 Mar 2010 10:46 Re: Zakup rejestratora Samsung SVR-1680 |
|
|
|
Panowie - proszę na temat, bo zamknę wątek :evil:
Autor prosił o opinie i poradę w kwestii Samsunga, a pół tematu jest o usterkach zasilacza Aperów.
Następny post nie na temat zostanie usunięty, a autor nagrodzony.
|
|
| Back to top |
|
 |